Dansk popstjerne brød med makker lige før sit gennembrud: 'Det var en forfærdelig tid'

Inden sit gennembrud som solist var Jada en del af en duo med sin bedste ven.

Jada er et af de mest lysende, nye talenter på den danske popscene - men hvordan kom hun dertil? Det fortæller hun i podcasten 'Hvem er Jada?'. Her ses hun på den røde løber ved årets Zulu Awards. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Hun er på mange måder Danmarks nye popdronning.

Ikke mindst takket være hitbaskere som 'Nudes' og 'Lonely', et væld af musikpriser og et sceneshow med farverige outfits, korsangere og vifter blandt hendes dedikerede fans.

Derfor skulle man heller ikke tro, at popstjernen Jada med det borgerlige navn Emilie Molsted Nørgaard faktisk er vokset op i et hjem helt uden popmusik.

Det er ikke desto mindre netop det, hun er – indtil hun var 13 år, levede hun nemlig i en boble af folkemusik i barndomshjemmet.

Det fortæller sangeren selv i podcasten 'Hvem er Jada?', der er fyldt med historier fra Jadas liv og karriere – og en hel del af dem vil uden tvivl være nye for de fleste lyttere.

Her er seks ting om Jada og hendes vej fra at synge i forsamlingshuse til at optræde på landets største scener, du måske ikke vidste.

1

Levede i en boble af folkemusik som barn

Havde covid-19 ikke ødelagt de flestes planer for 2020, skulle Jada have åbnet Orange Scene på Roskilde Festival. Sådan gik det dog ikke. Her ses hun i stedet på Avalon-scenen på samme festival året før. (Foto: Kim Matthai Leland © Scanpix)

Hvis du tror, Jada er vokset op med popdivaer som Whitney Houston på forældrenes stereoanlæg, kan du godt tro om igen. Som barn levede hun nemlig i en musikverden, der kun bestod af folkesange og gamle viser.

Hvabehar? Ja, den er god nok. Jada kendte hverken Britney Spears eller Backstreet Boys. I stedet var hun vant til at tage ud og synge med sine forældre, der begge er folkemusikere, på middelaldermarkeder og i forsamlingshuse.

Det var derfor først som 13-årig, hun opdagede popmusikken, da en veninde tog hende med ind i butikken TP Musikmarked i Næstved Storcenter. Her måtte Jada tilmed spørge manden bag disken, hvad hun skulle kaste sig over af cd'er – og så endte det ellers med, at lommepengene gik til skiver med navne som Lauryn Hill og Jamiroquai.

- Det var ligesom der, at jeg fik mit helt eget forhold til musik, fortæller Jada i podcasten.

Barndommens folkemusik vækker dog genklang på Jadas debutalbum, 'I Cry A Lot'. Her er det nemlig sangerens egen mor, der synger et højlydt "ko-kald" i det korte nummer 'Råb'.

Lyt til 'Råb' her:

0:00
2

Underviste voksne i sang som 14-årig

Noget, du måske heller ikke ved om Jada, er, at hun lærte at spille violin som fireårig. Året efter optrådte hun desuden som sanger for første gang sammen med sine forældre i et forsamlingshus i Sydsjælland. (Foto: Morten Kjær © Scanpix)

Opdagelsen af popmusik satte fut i Jadas drømme om selv at blive sanger. Men for overhovedet at kunne indspille egne sange, ville hun gerne købe en Mac-computer med det tilhørende musikprogram Garageband.

Men en Mac kræver mange lommepenge, så Jada lagde ud med et job i den lokale is- og grillbar. Det indbragte hende bare ikke nok penge, så året efter begyndte hun at undervise voksne i sang. Ja, du læste rigtigt; voksne.

- Jeg aner ikke, hvor den autoritet kom fra, men det var ikke noget, jeg satte spørgsmålstegn ved overhovedet. Jeg tænkte bare: "Hvad skulle problemet være ved, at jeg lærer en voksen mand at synge?"

Timeprisen lå på 250 kroner i timen, mindes Jada, og eleverne var så tilfredse, at de vendte tilbage i så stort et omfang, at Jada fik råd til den ønskede computer. Nu kunne hun endelig lave sine egne sange.

- Det var det sygeste. Jeg følte mig rigtig. Altså, jeg følte, at nu går det her i gang. Nu går mit liv i gang, siger hun.

3

Havde duo med ven inden pladekontrakt

Jada har altid elsket et godt show – og det prøver hun så at give sine egne fans. Her kommer hun helt tæt på sit publikum under en koncert i Vega i København i februar 2020. (Foto: JOE MILLER © Scanpix)

Da Jada engang blev hyret til at spille coverversioner til en fest med pianisten Christian Itzchaky, var det venskab ved første blik.

Faktisk klikkede de to så godt, at de kort efter dannede duoen Jeanne d'Arc Stone, der hurtigt blev booket til koncerter rundt i hovedstadsområdet tilbage i 2014. Sangene skrev de selv.

Takket være nogle videoer fra deres koncerter begyndte det at rygtes, at de var gode live – og publikum begyndte endda at synge med på deres sange. Det fik duoen til at skrue max op for selvtilliden, fortæller Christian Itzchaky i podcasten 'Hvem er Jada?'.

- Vi havde helt klart en ide om, at det skulle blive kæmpe – altså, at det helt klart skulle nå ud over landets grænser. Vi havde nærmest skrevet succesen i kalenderen. Vi var så skudsikre på det, fortæller Christian Itzchaky.

I dag kan du stadig høre lidt af Jeanne d'Arc Stone i Jadas lydunivers. Sangen 'Tonight' fra hendes debutalbum 'I Cry A Lot' skrev hun for eksempel sammen med Christian Itzchaky.

Lyt til 'Tonight', mens du læser videre:

0:00
4

Sang foran Lukas Grahams bolig i håb om pladekontrakt

Jada boede engang over for Lukas Forchhammer, frontmand i bandet Lukas Graham, på Christianshavn i København. Det forsøgte hun at udnytte i kampen om en pladekontrakt. (Foto: Andrew Kelly © Scanpix Denmark)

Som sagt blev der drømt stort i duoen Jeanne d'Arc Stone. Så stort, at de to venner en dag besluttede at aflægge pladeselskabet Universal i København et besøg. Håbet – og den klare forventning – var naturligvis at gå derfra med intet mindre end en pladekontrakt.

Men Jada og Christian Itzchaky nåede aldrig længere end til receptionen, da de hverken havde booket et møde eller havde en demo med. Derfor tog de Plan B i brug; nemlig at synge sig til opmærksomhed fra Lukas Forchhammer fra bandet Lukas Graham på Christianshavn.

- Jeg boede over for ham, så det var derfor, jeg vidste, at han boede der. Og så satte vi os ud på min altan. Christian spillede lidt guitar, og så sad vi og sang, fortæller Jada og tilføjer grinende:

- Indtil vi kunne se, Lukas Graham gik ned på gaden! Så vi sang lidt højere, men han gik bare.

Hitmageren blev med andre ord ikke en hjælp for den håbefulde duo.

5

Brød med bandkammerat lige inden pladekontrakt

Ved årets Zulu Awards vandt Jada prisen som årets kunstner. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Kan du huske de førnævnte videoer fra duoens koncerter? De blev set af et par pladeselskabsfolk, der kontaktede Jada og makkeren Christian.

Drømmen var nær! Men jo flere møder, duoen gik til hos selskaberne, jo mere sagde Jadas mavefornemmelse, at hun skulle gå solo – sådan som hun havde drømt om, siden hun var teenager.

- Jeg vil selv kunne bestemme. 100 procent. Jeg vil ikke være afhængig af, at vi skal være enige om tingene, så jeg bryder faktisk med Christian, fortæller Jada i 'Hvem er Jada?'.

- Det var en kæmpe slå op-situation og en forfærdelig tid, for vi var også bedste venner. Men vi var nødt til at bryde med hinanden på det tidspunkt, tilføjer hun.

6

Skrev hit på en cykeltur

Jada har altid haft en ting for vifter – de giver sådan en fin Jane Austen-følelse, synes hun. Her ses hun under sin optræden til Kronprinsparrets Priser i 2019. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)

Også inden Jada blev kendt som solisten Jada, var der knald på. Dagene og aftenerne gik med at arbejde fuldtid i en børnehave, gå på en sangeruddannelse, have et rengøringsjob og skrive sange i den sparsomme fritid.

Men en kold novemberaften på cyklen mod sit nye hjem i Valby skete der noget vildt: En ny sang kom til hende, mens hun lyttede til Kehlani. Resultatet blev sangen 'Sure'.

- Pludselig begynder jeg bare at synge hele 'Sure'-sangen over det nummer. Det starter med, at jeg bare "bla bla"-synger, men pludselig begynder teksten bare at komme, fortæller Jada.

- Jeg bliver nærmest helt manisk på cyklen, fordi det hele bare kommer til mig. Så jeg sætter sangen på repeat, så jeg kan huske den, til jeg kommer hjem.

Heldigvis fik hun indspillet den nye sang, så snart hun kom hjem og tændte computeren, og 'Sure' endte med at blive Jadas anden single i 2018.

Du kan høre 'Sure' her:

0:00

Du kan lære Jada endnu bedre at kende og høre flere historier fra hendes vej mod popstjernedrømmen i podcasten 'Hvem er Jada?'.

Facebook
Twitter