Dansk popstjerne forsvandt fra sociale medier – men vendte pludselig tilbage med blodig 'fødsel': 'Jeg kunne ikke lade være'

Burhan G er tilbage med ny musik og musikalske "legekammerater".

(Foto: Jannick Boerlum © Universal Music)

Der havde været stille i lang tid. Han havde slettet alt indhold på sociale medier og holdt sig langt væk fra dem.

Men en julidag i sommer dukkede der pludselig videoer op på Burhan G's Instagram-profil: En blodig fødsel af sangeren Tobias Rahim. Og Kidd på en hest.

Og så landede der en sang med Burhan G, Tobias Rahim og Kidd. En sang, der lød mistænkeligt meget som Burhan G's debutsingle 'Burhan G' fra 2003 – men i nye klæder. Dog med samme titel.

Og en sang, der er blevet ét af efterårets store hits herhjemme.

Burhan G var tilbage – og det har vakt opsigt.

Tidligere på ugen kulminerede det i en stor optræden ved P3 Guld 2021 med både ildshow, en operasanger i guldkjole, sange fra starten af hans karriere og Tobias Rahim og Kidd, der gjorde honnør til Burhan G.

- Alt, hvad jeg drømte om at gøre med det show, fik vi gjort. Det sluttede i et klimaks, der hylder musikken, fortæller Burhan G om sin optræden.

Du kan se her, hvordan det gik for sig, da Burhan G, Tobias Rahim og Kidd optrådte til P3 Guld 2021 i DR Koncerthuset:

Trak tråde tilbage til starten af karrieren

Hvad seerne måske ikke lagde mærke til var, at Burhan G's optræden faktisk trak tråde tilbage til starten af hans karriere – og ikke mindst en januaraften i 2005, hvor han første gang optrådte til P3 Guld.

Han var dengang 21 år og havde netop udgivet sit debutalbum 'Playground'. I et helt hvidt jakkesæt demonstrerede han, at den amerikanske R&B-lyd nu også havde gang på dansk jord.

Han husker det som ét af sine vildeste musikalske øjeblikke gennem hans i dag 17 år lange karriere.

- Jeg havde været i den her musikbranche i to sekunder, da jeg fik lov til at spille til P3 Guld første gang. Det var det vildeste og en kæmpe ære og anerkendelse at stå der i så ung en alder, fortæller han.

Siden har han optrådt tre gange ved P3 Guld, og den seneste tidligere på ugen blev til dét, som han selv betegner som "en lille rejse".

- Det var en måde at hylde unge Burhan på. Jeg tog nogle chancer i 2004. Og min optræden ved P3 Guld i tirsdags viste, at jeg stadig tager chancer. Så det var for at kramme den person igen, siger den i dag 38-årige sanger.

Derfor optrådte han med sine gamle sange 'Playground' og 'Burhan G', inden Tobias Rahim og Kidd kom på scenen.

Hvis du trækker i billedet, kan du se, hvordan det så ud, da Burhan G optrådte til P3 Guld for første gang i 2005, og da han optrådte til P3 Guld 2021 for få dage siden:

Både i 2005 og 2021 brugte Burhan G en "talk box" under sin optræden med sangen 'Playground' – et instrument, der sender en høj lyd fra keyboardet gennem en slange ind i munden, så man kan pitche sin stemme. (Foto: DR © DR / Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)

Behov for at være legesyg

Da først Burhan G kom i gang med sin musikkarriere tilbage i 2003 med debutsinglen 'Burhan G', begyndte det at tage fart.

Efterfølgende hittede han blandt andet med 'Can't Let U Go' og 'Who Is He?', inden han skiftede over til dansksproget musik i 2008 og lavede hits som 'Jeg vil have dig for mig selv', 'Mest ondt' med Medina, 'Jeg' i live' og 'Tættere på himlen' med Nik og Jay.

Og det er bare for at nævne et par stykker af de mange popbaskere, hans cv tæller.

Burhan G var med andre ord blevet en fasttømret del af den danske musikscene med alt, hvad der hører med af opmærksomhed fra medierne og offentligheden.

Derfor vakte det da også opsigt, da den danske R&B-popstjerne sidste år meldte ud, at han havde besluttet sig for at trække sig fra spotlyset og sociale medier.

Men for Burhan G handlede det om at have tid til at fokusere helt og aldeles på musikken, forklarer han. Og han nåede næsten at færdiggøre et helt album i løbet af den tid, hvor han holdt sig fra offentlighedens søgelys.

Og så – midt i et næsten færdigt album – begyndte noget andet at trække i ham. Han fik pludselig behov for at ryste posen og være legesyg, som han selv forklarer det.

"Det dér album må lige vente i to sekunder, jeg skal lige have det her ud af systemet," husker Burhan G, at han tænkte. Så han parkerede albummet for at jagte dét, der var opstået i ham – og det førte ham i studiet sammen med andre kreative kræfter som musikerne Tobias Rahim, Kidd, Tessa og Carl Knast.

- Det var en blanding af noget legesyghed og noget kreativt, der kom indefra af lyst – jeg kunne ikke lade være med at forfølge det. Jeg har et behov for at have det sjovt, gøre nogle andre ting og både sige og synge noget nyt på scenen, siger han.

Den ene sang blev lavet efter den anden. Han gjorde klar til en genfødsel – et comeback med ny musik og lyd.

Til P3 Guld 2021 sluttede Burhan G sin optræden af foran orglet højt over DR Koncertsalen, mens Tobias Rahim og Kidd gjorde honnør til ham nede fra scenen. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)

'Hvem fanden gør sådan noget?'

Den første video, som Burhan G delte på sin Instagram-profil efter en pause fra sociale medier, forestiller, at han "føder" musikkollegaen Tobias Rahim. Den blev efterfulgt af en anden Instagram-video, hvor hitmageren Kidd rider på en hest.

Det var optakten til den nye version af sangen 'Burhan G', der er lavet på beatet af Burhan G's debutsingle af samme navn.

"Jeg' en levende legende som Burhan G. I spillet for at vinde ligesom Burhan G. Mange hader Burhan for det, de ikke blev. Sixpack og penge, det din mamma hun kan lide. Jeg er en fucking popstar ligesom Burhan G," lyder det i sangens omkvæd.

- Hvem fanden gør sådan noget? Hvem tager sin første single, som også handler om sig selv, og så laver den om til det her?, spørger Burhan G retorisk.

Du kan høre hele sangen – det nye remix af den originale debutsingle – her, mens du læser videre:

0:00

- Det er sket før, at folk tager et nummer og laver nye versioner af det. Her har jeg bare tænkt: "Det gør jeg selv." Men så var dogmet, at jeg ikke selv skulle være med på sangen. Det er en sjov ting, at når jeg vender tilbage igen, så er jeg bare vært på det.

Han proklamerer, at det kun har kunnet lykkes at lave 'Burhan G' på den her måde, fordi han har lavet den sammen med Tobias Rahim og Kidd, der selv har haft følelser knyttet til den oprindelige sang:

- Det er en gensidig kærlighed. Og selve processen med sangen var megasjov. Vi snakkede om musik og livet. Det handlede meget mere om at connecte end at lave musikken.

- Men jeg tror, de har gået og skrevet deres vers oppe i hovedet, mens vi talte. Det mistænker jeg dem for, fordi da først mikrofonen var tændt, flød det bare ud, griner Burhan G.

Resultatet blev da også ret hurtigt et hit. På mindre end fire måneder er 'Burhan G' med Tobias Rahim og Kidd blevet afspillet tre millioner gange på Spotify.

'Eksplosion af energier'

Burhan G har altså brugt de seneste par år på at opsøge nye samarbejder – ligesom han har gjort tidligere i sin karriere.

- For ti år siden hed mine legekammerater Medina og Nik og Jay. I dag hedder de Carl Knast, Tobias Rahim, Tessa og Kidd. Det er folk, jeg synes er megafede, og som jeg kan se mig selv i på en eller anden måde, fortæller Burhan G.

Siden juli har han udgivet to nye singler: 'Luftkys' med Tessa og 'Dans' med Tobias Rahim og Carl Knast.

Tobias Rahim (th.) og Kidd (tv.) var på scenen med Burhan G for at optræde med deres fælles sang 'Burhan G' – et remix af hans debutsingle af samme navn. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)

Han beskriver sin tid i studiet sammen med de spirende og etablerede kunstnere som en "eksplosion af energier". Selvom han i deres selskab kan virke som den erfarne, garvede musiker, har han taget en masse med sig derfra, understreger han.

- Jeg har lært utrolig meget af dem. Det er folk, der er så ambitiøse, så kreativt intelligente og musikalsk begavede, og det er fedt. Det er vigtigt for dansk musik, at de er her, siger han og fortsætter:

- Når de kommer ind i rummet, siger jeg til dem: "Jeg vil lege med dig, fordi du er den, du er." Og så skaber vi noget fed musik – som det jo i virkeligheden handler om.

Det vilde vesten

Nu leger Burhan G videre med sin nye musikalske lyd. Han har netop offentliggjort, at der er et albumforløb på vej – to album, der tilsammen bærer titlen 'Generationer'.

- Det bliver lidt ligesom de tre første singler: musik i alle mulige retninger. Det bliver lidt min egen spilleliste med den musik, jeg synes er fed, og som jeg kan se mig selv i. Det er det vilde vesten og en legestue uden lige, forklarer han.

- Det er det mest ambitiøse, jeg nogensinde har lavet i mit liv. Der er mange tanker, følelser og energier. Mange artister med deres historier, der sætter deres præg på mig og omvendt.

Det er dér, rejsen er begyndt. Med de artister, som han beskriver som "talentfulde mennesker", der med hans ord "ikke kun er nutiden, men også fremtiden".

- Der er ikke nogen regler i studiet. Det kan man også høre på sangene. Den morskab og de sommerfugle i maven, som der har været, når vi har været i studiet, vil jeg gerne dele med folk.

Burhan G har netop annonceret, at han udgiver to nye album under den fælles titel 'Generationer', ligesom han til næste år spiller koncerter i Aarhus og København. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)

Det skal kunne mærkes i musikken og i hans shows – ligesom ved P3 Guld 2021 forleden – at han gør noget ekstra for at underholde, mener han. Han er af den overbevisning, at hvis han bare blev ved med at lave det samme igen og igen, skulle han hellere stoppe.

For Burhan G handlede det tilbage i starten af 00'erne om at turde tage chancer – og det gør det stadig i dag i 2021:

- Gennem hele min karriere har jeg gået planken ud. Og det gør jeg stadig.

FacebookTwitter