Dansk popstjerne frygtede for sit forhold: 'Jeg vil ikke opgive min karriere for villa, volvo og vovse'

Ea Kaya er klar med ny musik, som kommer tættere på end nogensinde før.

Hvad har du lavet i dag?

Det er et spørgsmål, som for de fleste nok ikke kræver mange øjeblikke eller overvejelser at svare på. Og et spørgsmål, som formentlig bliver stillet relativt ofte i mange hjem.

Men for 25-årige Christine Kiberg var det pludselig ikke så lige til at svare på, da hendes kæreste tog imod hende i deres fælles lejlighed med netop dette spørgsmål efter en dag i studiet.

Kiberg laver nemlig musik under navnet Ea Kaya. Og efter at have skrevet sangen 'Kitchen Table', som netop er landet på streamingtjenesterne, så hun sig nødsaget til at tage en lang snak med sin udkårne.

For hvordan skal det lige hænge sammen i længden, når den ene i forholdet vil være popstjerne, og den anden ser frem til et roligt liv på landet med hus, have, hund, og hvad der dertil hører?

- Jeg har sådan et mærkeligt liv som musiker, hvor jeg aldrig rigtig ved, hvad jeg skal, eller hvor meget jeg tjener de næste mange måneder, og derfor er det svært at forudse og planlægge noget som helst, fortæller Ea Kaya og fortsætter:

- Min kæreste går i skole og ved præcis, hvor han er de næste mange år. Han er vokset op i trygge rammer og vil gerne have det liv selv. Men når vi snakker om, hvornår man skal købe lejlighed og overveje at flytte væk fra byen, så er det svært at være kærester med mig, for der er ikke noget i mit liv, man kan forudse.

Det fik den unge sanger og sangskriver fra Gentofte til at stoppe op og tænke på, om hun overhovedet er den rette for ham i det lange løb.

Og det er netop, hvad 'Kitchen Table' handler om.

Lyt til Ea Kayas nye single 'Kitchen Table', mens du læser videre:

0:00

Venter med villa, volvo og vovse

Sangen - og en række af de andre kommende sange, vi kommer til at høre fra den danske stjernespire - resulterede i flere lange og hårde, men nødvendige, snakke mellem parret.

- De her sange har gjort, at jeg har været tvunget til at tage nogle ting op, som vi ikke har snakket om før. Vi har også måttet have nogle samtaler om, hvad jeg kan tillade mig at sige i sangene. Han tager det pænt, men han har også været meget berørt af det, fortæller Ea Kaya.

Ea Kaya har brugt lang tid i studiet på at perfektionere 'Kitchen Table'. Men selvom hun er meget tilfreds med resultatet, har hun været nervøs for at udgive den. - Det har været rigtig grænseoverskridende. Jeg er ikke typen, der snakker megahøjt om mine følelser normalt - paradoksalt nok, griner hun. (Foto: Daniel Birkebæk)

Det har også været en udfordring for dem, at Ea Kayas kæreste, som tidligere har lavet musik, måtte opgive sin drøm og endte med at afsky musikbranchen, fortæller hun. En branche, som hun hver dag kommer hjem og minder ham om.

- Da han lige var holdt op med at lave musik, var det rigtig hårdt. Han ville slet ikke høre om noget som helst musikrelateret, og hele min verden er jo musik. Det har været et ømt punkt, og jeg har været nervøs for, om det ville komme til at spænde ben for vores forhold. Men det har det heldigvis ikke, siger hun og fortsætter:

- Han har accepteret, at han nok må være mere tålmodig, end han ville skulle være med en anden pige, hvis han vil være kærester med mig. Og jeg synes, det har ført til, at vi er blevet bedre til at tackle de problemstillinger, der er. Jeg har arbejdet for min karriere, siden jeg var 13, og jeg har ikke tænkt mig at opgive den for villa, volvo og vovse lige nu.

Udgav under corona

Men det er ikke den eneste tvivl, 'Kitchen Table' har affødt hos Ea Kaya. Op til udgivelsen blev hun nemlig i tvivl om, hvorvidt det overhovedet var en god idé at udgive den midt under coronakrisen, som har lukket landet ned og tvunget danskerne til at tilbringe deres dage på noget anderledes vis, end de plejer.

For ville den gå hen over hovedet på lytterne midt i alt det her? Og var folk overhovedet klar til at tænke på andet end corona?

Ea Kaya spurgte sine følgere på sociale medier. Og det viste sig, at langt de fleste var mere end klar til at høre nyt fra hende på trods af omstændighederne.

- Til at starte med havde jeg sagt til mit pladeselskab, at jeg syntes, vi skulle udskyde. Men så tog jeg temperaturen på de sociale medier, og der var et meget stort flertal af folk, der gerne ville have ny musik, så de kunne tænke på noget andet, lyder det fra sangeren, som efterfølgende har modtaget flere henvendelser fra lyttere, som har skrevet, at de kan relatere til de ting, hun synger om.

Udover den svære kærlighed er Ea Kaya gået i gang med at skrive om andre personlige emner. Blandt andet det at være introvert og at føle sig som en outsider. - Jeg har gerne villet skrive om nogle lidt mere personlige ting end bare den sædvanlige "hjerte rimer på smerte", fortæller hun. (Foto: Daniel Birkebæk)

Og ikke alene har de danske fans taget godt imod sangen. Det amerikanske musikmagasin og hitlisteplatform Billboard har også samlet den op og fundet plads til den på en liste over sange, man kan opdage, mens man er hjemme under coronakrisen.

Og det er noget helt særligt for Ea Kaya at blive nævnt på netop Billboard. Hun har nemlig selv brugt platformen rigtig meget, da hun var yngre.

Da hun tog de første spadestik til en musikkarriere som 13-årig, havde hun nemlig brug for at finde ud af, hvad der rørte sig i musikverdenen, så hun kunne beslutte, hvilke covernumre hun skulle spille, filme og lægge på sin YouTube-kanal for at opbygge den størst mulige fanbase.

- Jeg har brugt et årti på at holde øje med, hvad der rører sig på den side. Så det med selv at blive nævnt der, det er ret stort, griner hun.

Et nyt kapitel

Med 'Kitchen Table' tager Ea Kaya desuden hul på et nyt kapitel i sin karriere. Efter at have skrevet og spillet en lang række elektropop-bangers med sig selv i rollen som den stærke kvinde, der altid har det sidste ord, fik hun nemlig mod på at udforske en anden side af sig selv.

Ligesom 'Kitchen Table' kommer de kommende sange fra Ea Kaya, som i slutningen af året skal ende op på et debutalbum, en del tættere på, end hendes sange hidtil har gjort.

Lyt til hitsinglen '4 AM' fra ep'en 'Fragile But Strong As Hell', som også blotter Ea Kayas mere sårbare side:

0:00

Hun lagde nemlig mærke til, at det især var de mest sårbare og ærlige sange, folk tog til sig. Og det ville hun gerne lave mere af.

- Jeg synes, at man som artist har en opgave, og det er at fortælle om noget, som andre mennesker kender til, men måske ikke selv kan sætte ord på. Og de sange, jeg selv vender tilbage til, er jo også nogle, jeg kan relatere til, siger hun.

- Jeg vil lave noget musik, der rører folk og betyder noget for dem.

Facebook
Twitter