Dansk rapper blev en 'følelseskold robot' af sit misbrug: 'Jeg glemte, hvordan det føles at grine'

Danske Artigeardit fortæller åbent om sit misbrug af angstdæmpende medicin i ny podcast om sit liv og sin karriere.

(Foto: Valdemar Ren © Ritzau Scanpix)

Stoffer, damer, flasker, morgenfester og sene timer i byen og i studiet.

Det var hovedingredienserne i det liv, rapperen Artigeardit levede i en lang periode.

24-årige Artigeardit har de seneste år har ført sig frem som et af den danske rapscenes største og mest lovende talenter.

Men med et liv i rampelyset følger ofte fester, hvor der kan være let adgang til både alkohol og stoffer - og for nogen kan festen hurtigt tage overhånd.

Det gjorde den for Artigeardit, der i 2019 endte i et decideret stofmisbrug. Det fortæller den populære rapper i den nye P3-podcast 'Hvem er Artigeardit?'.

Her forklarer hitmageren, at kimen til den hårde livsstil for alvor blev lagt under arbejdet på hans debutalbum, 'Vildedage', der udkom i 2018.

- Jeg var meget i studiet og fik en dårlig vane med, at jeg altid skulle drikke og tage stoffer i studiet. Jeg var der næsten hver dag, så lige pludselig sidder du og har taget stoffer og drukket hver dag i to måneder, fortæller han.

Men den hårde livsstil gik dog ikke ud over hans produktivit.

- Jeg lavede altid mine tracks. Om jeg var ædru eller fucking helt brændt af, så kom vi i studiet, og så lavede jeg mine tracks.

Blev afhængig af hypet rapper-stof

Midt i rusen får Artigeardit skabt pladen 'Vildedage', der med hits som 'Værformig' og 'Voicemail' er med til at give ham sit gennembrud.

Samme år spiller han sin første udsolgte solo-koncert på spillestedet Lille Vega i København, og et halvt år senere står Artigeardit på scenen på Roskilde Festival, landets største musikfestival, hvor han spiller en anmelderrost debutkoncert.

Med sine relaterbare tekster om livet som forvirret og fortvivlet ung i dagens Danmark og sene nætter fyldt op med fest og (ikke altid helt lovlig) ballade tager Artigeardit rapscenen med storm.

Titelnummeret 'Vildedage' handler om Artigeardits liv med festen i centrum. Hør det her:

0:00

Men stofferne og alkoholen fylder ikke kun i teksterne - de fylder også i Artigeardits hverdag.

- Det med stoffer og fester begyndte at fylde meget... At fylde lidt for meget, fortæller han i den nye P3-podcast.

Det er særligt stoffet Xanax - en angstdæmpende medicin, gjort populær af amerikanske rappere - der for alvor får bægeret til at flyde over.

- Jeg har prøvet mange ting, og jeg er aldrig vågnet om morgenen og haft lyst til en drink eller til at tage en streg. Det kunne jeg ikke drømme om. Ikke engang med joints. Det eneste, jeg har været afhængig af, er Xanax.

For med Xanax er det noget andet. Og det går hurtigt op for Artigeardit, at han er blevet afhængig af pillen, der de seneste par år er blevet en af de mest udbredte former for receptpligtig medicin i USA.

- Det går stærkt. Vi snakker én uge, hvor du lige tager et par piller, og så begynder din krop at sige: "Jeg skal have det, og det er nu, eller også giver jeg dig en fuld psykose," fortæller rapperen og fortsætter:

- Pludselig forstod jeg, hvorfor de der rappere snakker om Xanax-dit og Xanax-dat. De er jo fucking afhængige af lortet. Dybt, dybt, dybt fucking afhængige af det.

I sommeren 2019 spillede Artigeardit på flere af landets store musikfestivaler. Her ses han på Apollo-scenen på Roskilde Festival. (Foto: Peter Troest © Ritzau Scanpix)

Pillerne gjorde ham til en følelseskold robot

Og afhængig, det blev Artigeardit også.

Han oplevede, at hans brug af Xanax endte i en ond spiral, han ikke kunne komme ud af. Når pillernes virkning aftog, fik han angst - og den eneste måde at komme angsten til livs var at tage flere piller.

Men pillerne lammede ikke kun angsten. Det trak også et stort, tykt tæppe ned over alle de andre følelser. Glæden, vreden, grinene, overraskelserne. Opturene og nedturene. Alle de følelser, der er med til at forme vores liv - og gør, at vi kan mærke det.

For Artigeardit betød det, at han blev fuldstændig ligeglad med alt omkring ham. Han kørte gennem livet på autopilot, forklarer han.

- Jeg kunne ikke længere føle mig spændt eller glæde mig til noget. Jeg kunne ikke engang mærke fucking kærlighed. Når du kommer derud, bliver du afstumpet og følelseskold. Du er en robot. Du glemmer, hvordan det er at være i live. Du har ingen menneskelige følelser tilbage, fortæller rapperen.

Og selvom det på overfladen gik strålende for Artigeardit, der fortsat havde fuld gang i karrieren, så begyndte hans misbrug at påvirke ham mere og mere. Til sidst fik han det "ekstremt dårligt", forklarer han.

- Jeg nåede til et punkt, hvor jeg havde så lidt livsglæde tilbage, at mine følelser var på grænsen til en "jeg har ikke lyst til at leve"-ting.

Tog skæbnesvanger beslutning

Men en dag fik Artigeardit nok.

Han stillede sig et ultimativ: "Enten bliver du junkie, eller også stopper du det her."

Han valgte den sidste løsning og besluttede sig fra den ene dag til den anden for at stoppe sit misbrug. Han ville tage en kold tyrker og få sit liv på rette spor igen. Så måtte han arbejde sig gennem den uundgåelige nedtur, der nu måtte komme.

- Jeg bestemte mig for, at det ikke var et liv, jeg havde lyst til at leve. Det kan ikke blive ved det her. Hvis du hverken kan blive glad, ked af det eller sur eller noget, hvad fuck er meningen så?

Artigeardit havde lagt Xanax-pillerne på hylden. Og lige så langsomt begyndte han at kunne mærke sig selv igen. En dag, da han lå hjemme på sofaen og så et afsnit af komedieserien 'Family Guy', skete der pludselig noget, han ikke havde oplevet i lang tid.

Han begyndte at grine. Helt oprigtigt, helt nede fra maven.

- Det kildede nærmest i hele kroppen, fordi jeg næsten havde glemt, hvordan det føltes at grine. Jeg tænkte: "Wauw, det er jo sådan hér, det føles at være menneske." Det var fucking sygt, husker Artigeardit.

Artigeardit er født og opvokset i Mørkhøj nær Gladsaxe, hvor han stadig bor den dag i dag. (Foto: Valdemar Ren © Ritzau Scanpix)

Har fået 'kæmpe respekt' for stoffer

I dag er rapperen ikke længere afhængig af Xanax, men han ville ikke være de hårde oplevelser foruden, forklarer han.

Hans kamp mod misbruget har nemlig givet ham et nyt syn på de rusmidler, der fylder så meget i både hans egne og andre rapperes tekster.

- Det har givet mig en kæmpe respekt for stoffer. Det er sgu ikke for sjov. Du kan meget hurtigt ende i en sovs, som er svær at komme op af, når du først er endt i den, forklarer han.

For Artigeardit lykkedes det at komme videre. Selv mener han, at han er kommet stærkere ud på den anden side - både som menneske, men også som kunstner og musiker.

- Jeg tror, jeg skulle igennem den der knækkede fase. Det var en naturlig, musikalsk udvikling, som gør, at man ender med at lave hits, der lyder som Artigeardit og ikke lyder som alt muligt andet, siger han.

Du kan høre mere om Artigeardits vej mod stjernerne - og de bump, der har været på vejen - i P3-podcasten 'Hvem er Artigeardit?', som du finder her:

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man kontakter sin egen læge, hvis man ønsker at stoppe et misbrug af Xanax eller andre benzodiazepiner, da der ved et pludseligt stop kan opstå alvorlige abstinenssymptomer.

FacebookTwitter