Dansk rapper måtte udskyde drømmen efter fængselsdom: Nu er han færdig med kriminalitet

Efter en turbulent tid har rapperen Carmon endelig fået sit nye album på gaden.

(Foto: Emil Due © Universal Music / Grafik: Oliver Seppo)

Skældsord, hiphop-beats og fortællinger fra livet på gaden.

Det er i høj grad det, det dominerer de danske hitlister lige nu, og posen af rappere med brogede baggrunde og vers fra virkeligheden lader til at være bundløs.

Et af de seneste skud på rapperstammen er Carmon, der er aktuel med albummet 'Tålmodighed'.

En titel, der afspejler, at den unge rapper midlertidigt har måttet parkere sit musikalske eventyr for at afsone en dom i spjældet.

- Der har været afsoning og varetægtsfængsling. Der er folk, der stadig sidder inde, og der er folk, der ikke er her mere. Der er sket rigtig meget i mit liv på kort tid, siger Carmon uden at ville gå yderligere i detaljer.

Lyt til nummeret 'Jailhouse', hvor Carmon fejrer sin løsladelse:

0:00

Kriminaliteten hører fortiden til

Den 22-årige rapper, der er vokset op i Nivå nord for København, er ikke bange for at fortælle om det kriminelle liv i sine tekster.

Og selvom nogen måske kunne frygte, at rapnumre om vold og narkohandel glorificerer en lovløs livsstil, så mener Carmon ikke, at det er det budskab, han sender til sine lyttere.

- Jeg opfordrer ikke til sådan noget der. Det er det værste og noget af det dummeste, man kan bruge sin tid på. Det er spild af god energi. Jeg har bare stået i lorten, og det er det, jeg snakker ud fra.

For Carmon er det vigtigt, at de unge drenge, der lytter til hans musik, ikke går i hans fodspor. For selvom han selv har flirtet med det kriminelle liv, synes han ikke, at det er et liv, der er værd at holde fast i.

Kriminaliteten har nemlig tidligere sat en midlertidig kæp i hjulet på Carmons drømme, og han sværger derfor også, at livet som kriminel hører fortiden til.

Men selvom rapperen selv er blevet klogere, så tvivler han på, at hans personlige åbenbaring vil få nogen indflydelse på de drenge, der selv står midt i det.

- Jeg håber, at de unge lærer af mine fejl. Det tror jeg bare desværre ikke, at de gør. Det er der aldrig nogen, der gør. Man skal altid brænde fingrene selv, før man forstår det, siger han.

Og det har Carmon i den grad. Og hans kriminelle fortid spøger stadig.

- Jeg føler, at det stadig hænger på mig, at jeg har været kriminel. Man er bare stemplet ved første øjekast. Og det forsøger jeg at komme af med, siger Carmon.

Lyt til 'Bando' af Carmon, imens du læser:

0:00

Fællesfortællinger fra gaden

Carmon er kun én af en række nye danske rappere, der har været på kant med lovens lange arm.

For eksempel har Jamaika, den syngende rapper fra Vejle, flere gange været nødsaget til at sætte karrieren på pause, fordi han har skullet afsone en dom i fængslet.

De to rappere har da også fundet fælles fodslag, og meget af det musik, vi har hørt fra Carmon det sidste år, er lavet i fællesskab med Jamaika.

Lyt til streaminghittet 'Sidechick' af Carmon og Jamaika her:

0:00

For Carmon var det helt naturligt at finde sammen med Jamaika. De to har nemlig meget tilfælles.

- Fra starten var kemien der bare mellem Jamaika og jeg. Vi har lidt samme baggrund på trods af, at vi bor to forskellige steder i landet. Det hele gik bare op i en højere enhed, da vi slog hovederne sammen for første gang.

Carmon uddyber:

- Det er ham, jeg på musikalsk plan kan relatere bedst til. Vi prøver at lave musik til folk, der har stået i samme situation som os. Eller står i den lige nu.

Jamaika gæster da også Carmons nye album, der desuden er spækket med gæsteoptrædener fra en række markante danske rappere; herunder Stepz, Sivas og Danni, der er Carmons fætter og den anden halvdel af rapduoen DC.

Den 22-årige Carmon vil ikke afsløre, hvad han har siddet inde for. (Foto: Emil Due © Universal Music / Grafik: Ellen Kirstine Jensen)

Ser sig ikke tilbage

For Carmon har det været en kæmpe oplevelse at arbejde sammen med de største spillere på den danske rapscene.

- Det er fedt og motiverende, og det giver én blod på tanden. Man får lyst til at blive bedre hele tiden, når man arbejder sammen med nogen, der inspirerer en så meget.

- Alle de mennesker, jeg har på pladen, er perfekte features. Jeg ville ikke kunne undvære én eneste, og jeg ville ikke have flere med. Jeg er meget tilfreds - og der skal ellers meget til, før jeg er tilfreds, siger Carmon.

Særligt tilfreds er Nivå-rapperen da også med sangen 'Ved ikke', der dokumenterer pinslerne ved et liv på gaden. For når en sang siger noget om livet, er den, ifølge Carmon, mere tidløs.

- I 'Ved ikke' tænker jeg meget højt om alle de her ting, man foretager sig på gaden. Alt den splid mellem folk, alle de ting man oplever til daglig, når man lever sådan et liv, siger han og tilføjer:

- Og jeg tror egentlig, at det er derfor, at den betyder så meget for mig. De sange, der siger noget om livet, har langt større værdi, fordi det er nogle sange, jeg kan lytte til om ti år og stadig synes, at de er fede.

Lyt til 'Ved ikke' her:

0:00

Selvom Carmons album 'Tålmodighed' har været lang tid undervejs og altså endelig blev udgivet i september, så har han ingen planer om at sænke farten.

Den unge rapper er allerede i studiet igen, og han fortæller, at fremtiden vil byde på et samarbejde med udenlandske artister. Han vil dog ikke afsløre, hvem det er.

FacebookTwitter