Dansk rockgruppe var tæt på at gå i opløsning - nu har de vundet den største musikpris

P3-prisvindende The Minds of 99 stod ved en skillevej, da medlem forlod gruppen.

The Minds of 99 på scenen i Dok5000 i Odense under lørdagens P3 Guld. (Foto: Betina Garcia © Betina Garcia)

- For ikke så længe siden var der en, der sagde til os, at vi var blevet okay succesfulde med nogle okay mærkelige sange.

Sådan sagde Niels Brandt, forsanger i The Minds of 99, i sin takketale, da gruppen lørdag aften blev hyldet som vinderne af hovedprisen ved årets P3 Guld, den prestigefyldte P3 Prisen.

Adspurgt om, hvorvidt de havde regnet med at vinde prisen, lød det kort og kontant fra forsanger Niels Brandt:

- Ja.

Men selvom selvtilliden var i top, så lå det faktisk ikke nødvendigvis i kortene, at den danske hitgruppe skulle løbe med årets største danske musikpris.

For blot få år tilbage var gruppen nemlig ved at gå i opløsning.

Fik gennembrud i stor konkurrence

The Minds of 99 er på noget nær rekordtid blevet et af de mest populære bands herhjemme.

Gruppen, der oprindeligt bestod af seks medlemmer, blev dannet i 2012, og allerede året efter deltog de i musikkonkurrencen KarriereKanonen.

Asger Wissing, gruppens bassist, havde meldt dem til projektet uden resten af bandets viden, men da gruppen senere blev ringet op og tilbudt en plads i konkurrencen, var de ikke i tvivl og takkede ja.

- Vi vil ud med vores musik til så mange mennesker som muligt, selvfølgelig uden at gå på kompromis, og det var KarriereKanonen god til, fortalte forsanger Niels Brandt til Soundvenue i 2014.

- Man skal ikke sidde tilbage og sige: 'Ej, hvordan havde det mon været at være med i det der?'. Så vil vi hellere finde ud af det og så sige, det var noget lort. Så har man i det mindste haft nosserne til at gøre det.

Sådan så det ud, da The Minds of 99 i 2013 vandt KarriereKanonen:

The Minds of 99 endte med at blive udråbt som én af konkurrencens tre vindere, og kort efter blev debutsinglen 'Det er Knud som er død' udnævnt som P3's Uundgåelige.

Hør gruppens debutsingle, 'Det er Knud som er død', her, mens du læser videre:

Medlems exit var kæp i hjulet

I kølvandet på sejren udsendte gruppen debutalbummet 'The Minds of 99', og to år senere sendte de opfølgeren 'Liber' på gaden.

Med hits som 'Hurtige hænder' og 'Stjerner på himlen' var gruppens succes større end nogensinde, men i 2016 blev der sat en kæp i hjulet for den fremadstormende sekstet.

Gruppens percussionist, Mikkel Bech-Hansen, valgte at forlade gruppen.

Hans exit fik bandet til at overveje hele deres eksistensgrundlag.

Under et ophold på Gæstgiveren, et værtshus og hotel på Bornholm - og stedet hvor Gasolin' i 1978 valgte at gå hver til sit - måtte gruppen tage den svære snak.

- Vi sad seriøst og skulle beslutte, om vi skulle fortsætte. Går det for stærkt? Kan vi det her? Er der noget galt med vores band, og var det derfor, Mikkel stoppede, eller fordi han personligt ikke kunne mere? Og hvem var vi fem så nu uden ham?, fortalte forsanger Niels Brandt til Soundvenue i 2018.

The Minds of 99 som de så ud i 2014, samme år som de udgav deres debutalbum. I 2016 valgte Mikkel Bech-Hansen (anden fra venstre) at forladen gruppen. (Foto: Peter Hove Olesen © Scanpix)

Gruppen valgte at fortsætte - nu som kvintet - og under opholdet på den solbeskinnede klippeø fik de på fem dage skrevet sangene 'Solkongen', 'I'm Gonna Die', 'Engel' og 'Ubåd'.

- Derfra var der ikke længere nogen diskussion om, hvorvidt vi skulle fortsætte, har Niels Brandt tidligere sagt til Gaffa.

Sangene endte alle på gruppens seneste plade, den anmelderroste 'Solkongen', der udkom i 2018.

The Minds of 99 var ikke kun på scenen for at modtage P3 Prisen. De optrådte også under årets show med nummeret 'Alle skuffer over tid'. Se deres optræden her:

Binder mennesker sammen

Det var P3-vært Pelle Peter Jensen og musikansvarlig hos P3, Mathias Buch Jensen, der lørdag overrakte P3 Prisen til hitgruppen.

Her roste Mathias Buch Jensen bandet for deres imponerende live-evner, da han begrundede, hvorfor netop The Minds of 99 skulle modtage hovedprisen.

- Der er ild i øjnene på en af landets mest karismatiske frontmænd, som står i spidsen for det, der har udviklet sig til at være blandt Danmarks bedste live-navne. Dér skaber de med deres sange et fællesskab, som rækker langt ud over deres eget. Hvor musik binder mennesker sammen, sagde han.

Men selvom gruppen er glade for de rosende ord, prisen og anerkendelsen, der følger med, så er gyldne statuetter ikke noget, der får dem til at falde i svimer.

- Det er sgu ikke for at lyde arrogant, men vi sætter ikke et lighedstegn mellem priser og vores karriere. Vi er ikke her for at vinde priser, vi er i den her branche for at lave musik. Det, vi jagter, er sangene og fællesskabet med vores fans, sagde Niels Brandt til dr.dk umiddelbart efter showet.

- Havde vi ikke den mentalitet, så tror jeg heller ikke, vi ville vinde sådan en pris her. Den er et eksempel på det, vi går og laver, og det er en dejlig anerkendelse at få, men det er ikke dét, der driver os.

Se The Minds of 99 vinde P3 Prisen her: