Dansk sanger fik unik mulighed under coronaisolation: 'Det har været en øjenåbner'

Sangeren Soleima barsler med helt ny - og anderledes - musik.

Soleima udgav i marts sit debutalbum 'Powerslide'. (Foto: Darren Ankenman)

Hvad har du brugt forårets ufrivillige coronapause på?

Måske har du luget ud i rodeskufferne, lært at bage med tudsegammel surdej eller måske endelig fået skrevet den bog, du i årevis har forsikret dine venner om, "nok skal blive en bestseller" - når du altså lige fik tid til at skrive den.

For danske Soleima blev coronaisolationen en gylden mulighed for at gøre det, hun nyder allermest: At lave musik.

- Jeg har brugt rigtig mange timer i studiet - og også mange timer, hvor jeg bare sad og tænkte: "Nå, hvad skal der så ske nu?". Og det har faktisk været ret fedt, for der er en helt anden energi i at lave musik, når man ikke skal nå noget. Man kommer ligesom lidt mere ud i krogene rent kreativt, og jeg har lavet virkelig mange random ting - også ting, som nok aldrig skal se dagens lys, siger den 31-årige sanger med et grin.

Se og hør Soleima og strygekvartetten Live Strings spille nummeret 'Wasted' i 'Musiksommer på P3' her:

Som at blive sendt tilbage til stenalderen

Det er dog ikke alle de sange, Soleima har arbejdet på i foråret, der forbliver bag lås og slå. Sangeren, der i virkeligheden hedder Sarah Mariegaard, barsler nemlig med en ny ep.

Men hvor mange nok bedst kender Soleima for poppede R&B-hits som 'Low Life' og 'Paper', så er hun gået helt nye veje med den musik, hun fik skabt i foråret. Resultatet er blevet en stryge-ep, hvor Soleima får selskab af strygekvartetten Live Strings.

Ep'en, der udkommer fysisk i efteråret og på streaming i det nye år, indeholder både nye sange samt nyfortolkninger af tidligere sange fra Soleimas efterhånden velforsynede hitkatalog.

- Det giver helt klart sangene et nyt liv. Nogle af de gamle sange føles nærmest helt nye igen, fordi de lyder så anderledes, end de plejer, fortæller Soleima og fortsætter:

- På mange måder har det været som at blive sendt tilbage til stenalderen at indspille de her sange. Normalt indspiller jeg nærmest det hele hjemme i mit soveværelse, men denne gang gjorde vi det på den gammeldags måde, hvor man lejer et "ægte" studie i syv dage, og så skal man nå at indspille alt på dén tid. Det har været sjovt at prøve, siger hun.

Coronapause gav tid til hjertebarns-projekt

Idéen til projektet blev sået, da Soleima for to år siden spillede på Heartland Festival på Fyn. Her blev hun forud for en koncert udfordret til at nyfortolke sine sange i samarbejde med strygekvartetten Live Strings. En udfordring, der har hængt ved hos Soleima lige siden.

- Det var en helt anden måde at spille på, end når jeg normalt spiller koncerter, og det nød jeg virkelig. Siden har jeg bare gået og ledt efter et tidspunkt, hvor vi kunne gøre det igen.

Soleima havde lyst til at fortsætte samarbejdet, men inderst inde tænkte hun, at det nok blev noget nær umuligt at finde tid til sådan et con amore-projekt i den tætpakkede kalender.

Altså lige indtil den skæbnesvangre dag i marts, hvor Danmark lukkede ned.

- Hele den her tid med corona har jo været - og er stadig - sindssygt hård, og jeg har da også selv været helt nede i kulkælderen til tider, men samtidig har det også haft nogle positive eftervirkninger for mig.

- Én af dem har været, at jeg pludselig fik en masse tid foræret. Tid, som jeg har kunnet bruge på det her projekt, som jeg helt ærligt ikke tror, jeg ellers ville have fået plads til, siger Soleima om ep'en, som hun selv betegner som "et hjertebarn".

Soleimas samarbejde med strygekvartetten Live String startede i 2018, da de optrådte sammen på Heartland Festival. (Foto: Darren Ankenman)

Udgav debutalbum, da Danmark lukkede ned

Selvom Soleima altså nu barsler med ny musik, så er det faktisk blot få måneder siden, hun udsendte sit debutalbum 'Powerslide'. Et album, der i øvrigt udkom, kun to dage efter Mette Frederiksen (S) lukkede Danmark ned.

Derfor har Soleima også brugt en del af sin "coronapause" på at promovere det nye album, selvom det ikke var en helt let opgave, når de fleste danskere nok var mere fokuserede på at hamstre håndsprit og toiletpapir end at lytte til ny musik.

- Det var jo en sindssyg tid. Landet lukkede ned om onsdagen, og min plade udkom om fredagen. Det var meget spøjst, og jeg havde jo nærmest ikke lyst til at råbe højt om den, fordi alles fokus - meget naturligt - lå et helt andet sted på det tidspunkt, siger Soleima.

- Samtidig var hele temaet for 'Powerslide'-pladen følelsen af kontroltab, så på den måde passede den egentlig ret godt ind i de ting, vi alle gik igennem på det tidspunkt. Det koncept fik pludselig en helt ny og ret fin betydning.

Hør 'Cheers for the Tears' fra pladen 'Powerslide' her:

0:00

Men selvom Soleima altså har et nærmest dugfriskt album på cv'et, har det stadig været vigtigt for hende at give plads til et mere "skævt" projekt som den kommende stryge-ep.

- Det har været en stor øjenåbner for mig at få lov til at lave den her ep. Man skal lære at tage sig tid til at gøre de ting, man brænder for. I sidste ende er det en selv, der skal sige: "Hey, jeg skal altså bruge noget tid på det her, for det er vigtigt for mig", siger hun og tilføjer:

- Og det er jeg vildt glad for, at jeg gjorde, for det har fandme været fedt at lave de her nye sange!

Hør liveudgaven af 'Cheers for the Tears' her:

Facebook
Twitter