Dansk sanger gik i stå efter stort hit: 'Jeg glemte, at det skulle være sjovt'

Emil Kruse blev udfordret af at prøve at leve op til hitsuccesen 'Air Tonight'. Nu er han klar med nyt album.

(Foto: Ivan Boll)

"Er det en fuld, gal mand, der er hoppet op på scenen, eller hvad foregår der?", tænker Emil Kruse.

Han kaster et blik over skulderen. Det er Lukas Forchhammer - eller Lukas Graham -, der er krøbet frem fra sit backstage-skjul. Og han hopper så meget, at dj'en må redde sin computer fra at falde ned fra podiet.

Publikum går amok. Alle går amok. Det er sommer, og han er på scenen sammen med duoen Benal på Smukfest. 45 minutter senere spiller han sin egen koncert på festivalen. Benjamin Hav når lige akkurat at dukke op, og så gør de det igen.

"Jeg ka' føle the air tonight", synger de.

Efter næsten ti år i musikverdenen har Emil Kruse fået et ægte hit. Et af dem, der brager ud af radioen, og som alle synger med på. Et af dem, der får folk til at starte moshpits og smide tøjet til koncerterne. Han modtager endda videoer af babyer, der danser til det.

Lyt til Emil Kruses hit 'Air Tonight' featuring Benjamin Hav fra Benal, mens du læser videre:

0:00

Den var blevet til ud af det blå. Kruse havde lavet et beat. Benjamin Hav skrev over det, Emil Kruse tilføjede et vers. Det opstod ud af en joke, og de havde det sjovt med Phil Collins-referencen ('In The Air Tonight').

Og hvad så? Så går man vel bare ud og laver flere bangers efterfølgende.

Eller hvad?

- Jeg har ikke før prøvet at have et nummer, der eksploderede på den måde. Så det var nyt for mig at skulle prøve at leve op til det. Og det, syntes jeg, var svært, fortæller den 26-årige rapper, sanger og producer Emil Kruse.

Sangen sendte ham ud på en ufrivillig jagt efter at lave det næste hit. Og den rille sad han fast i i lang tid, fortæller han. Han lavede sange, som hans pladeselskab var vilde med. Og han var da også lige ved at udgive noget flere gange. Men han fortrød i sidste øjeblik.

- Det med at prøve at ramme noget, der er catchy, det kommer der bare aldrig noget sjæl i. Det føltes ikke rigtigt. Det blev for poppet og "hittet", og det er ret vigtigt for mig at bevare min integritet og stå 1.000 procent bag det, jeg laver, fortæller Emil Kruse.

Så i stedet for at udgive noget, han ikke var tilfreds med, lod han tiden gå.

Han spillede en række koncerter og kæmpede i studiet. Det første stykke tid uden held. Men til sidst skete der noget. Han begyndte at gribe sin arbejdsproces an på en anden måde, end han havde gjort før, og fik sparring fra andre.

Den 26-årige rapper, sanger, sangskriver og producer har netop udgivet 'Side A', som indeholder samarbejder med Benjamin Hav, Kidd og Tobias Rahim. (Foto: Claudia Vega)

Det handler om at have det sjovt

Til sidst lykkedes det Emil Kruse at lægge forsøgene på at lave det næste hit bag sig. Han startede på en frisk og forsøgte i stedet bare at lade det flyde, forklarer han.

Og nu er første del af resultatet, mini-albummet 'Side A', så netop havnet på streamingtjenesterne.

Et af numrene på det nye album blev til i et sommerhus sammen med sanger og musiker Tobias Rahim klokken 4 om natten efter at have danset og drukket en masse vin. Et andet fik en frisk lyd efter sparring med sangskriver og sanger Andreas Odbjerg.

Og langsomt begyndte det nye album at tage form. Og Emil Kruse forstod pludselig hvorfor.

- Jeg har været meget seriøs med de ting, jeg lavede, og var optaget af, at det skulle blive et hit. Og så glemte jeg det med, at det skal være sjovt at lave. Når man har det sjovt og giver slip på at skulle leve op til et eller andet, så kommer der helt naturligt noget frem, som er 100 procent mig.

Lyt til 'La det gå' fra Emil Kruses nye album 'Side A', mens du læser videre:

0:00

Han ser samme tendens hos mange af sine venner og andre unge mennesker i dag. Det handler om at få succes inden for alt, man kaster sig over. Og det er vigtigt at præstere hele tiden.

Emil Kruse tror blandt andet, det skyldes, at man gennem sociale medier får det indtryk, at alt skal være perfekt og på en helt bestemt måde. Men for hans vedkommende bliver resultatet bedst, hvis han har det sjovt med det, han laver. Og det har været vigtigt at minde sig selv om i processen. Han prøver at holde op med at sammenligne den musik, han laver, med nogle af sine tidligere succeser.

- Jeg tror, det er en klassiker, det med, at man efter at have haft succes kommer ind i en periode, hvor man ubevidst kommer til at lave nogle af de samme akkorder og synger de samme melodier, fordi man ihærdigt prøver at ramme noget på det samme niveau. Og så skal man igennem en fase, hvor man skal lægge det på hylden rent mentalt, forklarer han.

Og med 'Side A' er det forhåbentlig lykkedes. Han håber, at albummet vil efterlade en ren tavle, så han kan starte forfra og gå nye veje med musikken.

Det er nemlig vigtigt for ham at udvikle sig hele tiden. Og forhåbentlig få flere og flere til at lytte til musikken undervejs. Der må gerne være noget til alle typer, siger han.

- For mig er det vigtigt hele tiden at bygge på og prøve en masse ting af. Det kommer også af, at jeg samarbejder med en masse artister, som jeg lærer af. Hvis én hører punkmusik, og én anden hører noget andet end mig selv, så får jeg en masse ind den vej.

En af de største udfordringer for Emil Kruse er at arbejde alene. Han er stolt af sit musikunivers, men det kræver både samarbejder, sparring og input udefra at udvikle sig. Og det er vigtigt for ham at blive ved med. (Foto: Claudia Vega)

En mental kamp

En af de primære udfordringer - og styrker - for Emil Kruse er, at han gør en dyd ud af at lave tingene selv. Han både skriver, synger, rapper og producerer. Og det kan indimellem være en mental kamp, der skal udkæmpes.

- Nogle gange har jeg siddet i mit studie i 12 timer og er så gået derfra uden at have lavet noget med den der følelse af, at "årh, det er fandeme ærgerligt". Det kan være virkelig drænende nogle gange, siger han og fortsætter:

- Men jeg er også meget hård ved mig selv, fordi jeg gerne vil præstere noget, jeg er stolt af, hver eneste gang.

Den konstante udvikling i musikken, han stræber efter, er både den unge stjernespires styrke og forbandelse. Og udover musikken er han derfor også nødt til at arbejde med sig selv, når han sidder alene i studiet.

Men produktiviteten fejler altså ikke noget. Hvor 'Side A' er én lang fest og varmer op til den danske sommer, som forhåbentlig - hvis alt går vel - tillader lytterne at danse natten lang, lander 'Side B' senere på året og kan få dem lidt ned i tempo igen.

- Jeg føler, at mit musikår er ret godt dækket ind, og det har jeg aldrig prøvet før. Jeg har altid været i sidste øjeblik, ligesom dengang man lavede skoleopgaver, siger han grinende.

- De to plader kommer ud, og så må jeg håbe på, at turnéen bliver til noget på et tidspunkt. Og at alle kan få en god, frisk start næste år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk