Dansk sanger kæmper for retten til at være den, man er: 'Vi er nået rigtig langt, men der er et stykke vej endnu'

Med sin musik vil Jean Michel minde folk om, at de er smukke, præcis som de er.

Nogle tv-seere vil måske genkende Jean Michel fra 'X Factor', som han deltog i tilbage i 2012. Nu er han aktuel i Dansk Melodi Grand Prix. (Foto: Betina Garcia © dr)

Du kender den måske fra dit eget liv.

Følelsen af ikke at være god nok.

Du er ikke lige så dygtig i skolen eller til dit job som alle andre. Du er ikke så god en ven, kæreste eller søskende som du føler, du bør være. Og din krop, den ser slet ikke ud, som den burde.

Eller, det er i hvert fald, hvad dit hoved fortæller dig. For i virkeligheden er du god og smuk, præcis som du er.

Sådan lyder det simple men opløftende budskab på sanger og sangskriver Jean Michels nye single, der meget passende bærer titlen 'Beautiful'.

- Jeg ved, mange af os har en tendens til at tvivle på os selv, og med denne sang forsøger jeg at slå fast, at alle sgu er gode, præcis som de er, siger Jean Michel.

Hør 'Beautiful' her:

0:00

En sang til alle, der føler sig forkerte

Den 33-årige musiker har selv kæmpet med følelsen af at tvivle på sit eget værd og ikke føle sig god nok, og han tror, at sangens budskab er noget, mange kan relatere til.

- Vi vil alle sammen gerne passe ind, og vi har alle brug for at føle, at vi er accepterede og har en "kasse", hvor vi hører hjemme. Men hvorfor skal den "kasse" absolut være den, hvor du skal have sixpack eller den, hvor du ligner en model? Du er ikke mindre værd, bare fordi du ikke lige passer ind i netop dén snævre kasse, siger han og tilføjer:

- Jeg tror, vi skal lære at se på os selv med andre øjne.

Jean Michel forklarer, at 'Beautiful', der blandt andre er skrevet af sanger og skuespiller Johannes Nymark og hitmageren Clara Sofie Fabricius, i hans øjne både kan handle om det ydre, men samtidig også favner folks forskelligheder, når det kommer til emner som seksualitet, religion og køn.

- Jeg vil bare gerne hylde så mange mennesker som muligt, uanset hvem de er, eller hvad de kæmper med. For vi er alle smukke, og det budskab, håber jeg, kan ramme alle dem, der på den ene eller anden måde kan føle sig forkert eller udenfor, siger han og tilføjer:

- Det er en sang om mangfoldighed. Vi er nået rigtig langt, når det kommer til at acceptere alle vores forskelligheder, men der er et stykke vej endnu - og måske kan den her sang være endnu et skub i den rigtige retning.

Kan trække på 'X Factor'-erfaring

Snart får Jean Michel rig mulighed for at sprede budskabet i 'Beautiful'. Sangen er nemlig blandt de otte numre, der deltager i årets Dansk Melodi Grand Prix.

- Det betyder alverden for mig at få lov til at synge 'Beautiful' på den scene. For mig er en stor del af det at være musiker at få muligheden for at hjælpe og opløfte folk gennem musikken. Så hvis jeg kan ramme nogen derude bag tv-skærmen, der føler sig set, jamen så har jeg gjort mit, siger Jean Michel og tilføjer med et grin:

- Så er jeg næsten - næsten! - ligeglad med, hvor langt jeg så når i konkurrencen.

Når Jean Michel den 6. marts går på scenen ved årets Grand Prix, er det dog langt fra første gang, han træder ind i spotlyset.

Gennem årene har han både medvirket i flere musicals og arbejdet som sanger hos kæden Wallmans, men de fleste genkender nok bedst Jean Michel fra 'X Factor', hvor han i 2012 nåede helt til de store liveshows.

Selvom Jean Michel både er blevet ældre og mere moden, siden han fredag efter fredag optrådte for hele Danmark, kan han stadig trække på de erfaringer, han fik dengang.

- I 'X Factor' fik jeg en forsmag på, hvordan det er at blive eksponeret på den her måde. Denne gang er jeg forberedt på, hvad der venter mig, og jeg ved, hvad jeg går ind til, siger Jean Michel og nævner de negative reaktioner, der til tider følger med, når man optræder i tv.

- Selvom jeg var god til at ignorere de negative beskeder, jeg fik dengang, gjorde de stadig ondt. I dag er jeg bedre rustet til at sortere al negativiteten fra og fokusere på al det positive og nyde rejsen.

Jean Michel medvirkede i 2012 i 'X Factor'. Her ses han på scenen sammen med sin gruppemakker, Nicoline Simone.

Drømmer om at udgive egne sange

Jean Michel glæder sig til at vise dem, der stadig husker ham fra 'X Factor', den udvikling, han har gennemgået, siden han blev allemandseje i bedste sendetid.

- Min stemme har udviklet sig rigtig meget siden, og med alderen er jeg bare blevet mere moden og flere erfaringer rigere. Derfor glæder jeg mig meget til at vise en ny side af mig selv frem.

Samtidig ser Jean Michel også sin medvirken i konkurrencen som gylden mulighed for at nå bredere ud med sin musik.

Selvom Jean Michel i mange år har arbejdet på nye sange, har han nemlig længe manglet modet til for alvor at dele sin musik med omverdenen. Det håber han dog ændrer sig nu.

- Det er jo en kæmpe mulighed at få lov til vise sin musik frem på Grand Prix-scenen, og jeg håber meget, at det kan føre noget mere med sig, og at jeg kan udgive mere af min egen musik, siger han og fortsætter:

- Jeg har længe følt, det var meget sårbart at skulle dele mine egne sange, fordi de er meget personlige for mig. Men nu har jeg endelig fået blod på tanden til at udgive nogle af dem, så det håber jeg meget kan blive til virkelighed. Min store drøm er jo at leve af musikken.

Se og hør Jean Michel sprede sit budskab, når Dansk Melodi Grand Prix 2021 ruller over skærmen lørdag den 6. marts klokken 20 på DR1 og DRTV.

Som en sort og homoseksuel mand har Jean Michel selv oplevet, hvordan det er at føle sig anderledes end andre. (Foto: Betina Garcia © dr)
FacebookTwitter