Dansk sanger opdigtede falsk identitet og snød sin veninde: 'Jeg er ikke lystløgner'

Johannes Nidam fra det danske band Ring Them Bells har flere fantasivenner end de fleste.

(Foto: Carsten Villadsen)

Har du nogensinde prøvet at stikke nogen en hvid løgn?

Så ved du måske, hvordan den ene lille løgn kan føre til den anden, indtil man til sidst har rullet sig selv ind i et stort edderkoppespind af hjemmelavede usandheder. Og dermed bliver det nærmest umuligt at gå til bekendelse.

Det var, hvad der skete for Johannes Nidam, som er forsanger i det danske rockband Ring Them Bells, der fredag udgav det nye album 'Things That Come Slow'.

Løgnen startede som en julegave. Under pseudonymet Hero Horns indspillede Johannes Nidam fire sange til sin bedste veninde. Og han bildte hende ind, at de var skrevet og indspillet af en amerikansk undergrundsmusiker.

Og hvad der kunne have været en rimelig uskyldig vittighed, endte som et langvarigt spind af løgne. Johannes Nidam fik fælles venner til at bakke historien om Hero Horns op over for veninden, der godt nok syntes, sangerens stemme lød meget ligesom Johannes Nidams, men hun troede alligevel på historien.

- Det stak helt af. Jeg er ikke en lystløgner, men jeg har bare altid syntes, det var spændende at lege med fiktive personaer, siger Johannes Nidam, som blandt andet fabrikerede artikler om Hero Horns, som han viste til veninden for at få hende til at tro på historien.

Det stod på i et halvt år. Til sidst måtte han krybe til korset og afsløre, at det hele havde været en joke, som tog overhånd.

- Jeg sagde: "Søde Gitte, jeg har bildt dig noget ind. Han findes ikke. Det var med god grund, at du syntes, han lød meget ligesom mig", griner Johannes Nidam.

- Jeg bød hende på en stor middag for at råde bod på det. Hun tilgav mig og syntes heldigvis også, at det var ret sjovt.

Lyt til 'Favorite Gun' fra det nye album fra Ring Them Bells, mens du læser videre:

0:00

Paranoid galning

Men selvom Hero Horns for længst er lagt i graven, har sangeren stadig en forkærlighed for fiktive karakterer.

Faktisk har han dyrket fantasifigurer og alter egoer, lige så længe han kan huske.

Som barn drømte Johannes Nidam sig væk til andre universer. Han havde ikke bare en fantasiven - men en hel fantasifamilie. Og i en lang periode introducerede han sig selv som Krigeren Frederik, når han mødte nye mennesker.

- Det er nok meget normalt for børn at lege med roller og identitet. Den leg er fortsat for mig som voksen, siger Johannes Nidam.

Stillbillede af Johannes Nidam fra musikvideoen til singlen 'Favorite Gun'. (Foto: Carsten Villadsen)

Faktisk er flere af numrene på det nye album, 'Things That Come Slow', skrevet fra fiktive karakterers synspunkt. Der er for eksempel en "paranoid figur, som føler sig overvåget og forfulgt". Og en "galning, der sidder og æder masser af kød og snakker med sig selv".

- For mig er det ofte mere interessant at gå ind i en anden rolle, end at jeg skulle krænge mit inderste ud, siger Johannes Nidam.

Pleaserkamæleonen Ja-hannes

Det er ikke kun i fantasiens verden, at Johannes Nidam har leget med forskellige roller og identiteter. Også i det virkelige liv har han eksperimenteret med det. Og måske blev det lidt for meget af det gode.

- Jeg tror, jeg brugte rollerne til at passe ind og gøre folk tilpas. Jeg var lidt for meget en pleaser, da jeg var yngre.

Ring Them Bells er ifølge Johannes Nidam inspireret af støjrock-grupper som Sonic Youth og My Bloody Valentine. (Foto: Carsten Villadsen)

Det stod på, indtil en af Johannes Nidams bedste venner en dag påtalte det.

- Han havde luret mig, så han begyndte at kalde mig kamæleonen. Han gjorde mig opmærksom på, at jeg ikke kunne finde ud af at sige nej, fordi jeg ville gøre andre tilpas. Så han begyndte at kalde mig Ja-hannes.

Så Johannes Nidam forsøgte at blive bedre til at mærke, hvad han selv ville. Og til ikke at påtage sig en rolle for at behage andre.

- Jeg er blevet bedre til at sige fra, når der er noget, jeg ikke har lyst til. Og stå ved, hvad jeg selv gerne vil, siger han.

Lyt til Ring Them Bells' største radiosucces, 'Ringo', mens du læser videre:

0:00

Album indspillet uden øver

Var der noget, Johannes Nidam stensikkert gerne ville, så var det at indspille et album i gruppen Sort Sols studie. Så da muligheden bød sig, kunne han og bandet ikke sige nej. Også selvom der var et stort problem: Bandet havde ikke en eneste sang klar.

Altså skulle numrene til det nye album skrives på rekordtid.

- Jeg har siddet til langt ud på natten og skrevet flere af sangene for så at indspille dem næste dag. Flere af dem nåede vi ikke engang at øve, før vi indspillede dem, siger Johannes Nidam.

Bandmedlemmerne i Ring Them Bells (fra venstre): Johannes Nidam som forsanger, Johannes Dybkjær Andersson bag trommesættet, Jan Johansen på elguitar og Moogie Johnson på bas. (Foto: Carsten Villadsen)

Men det gør ham ingenting, at tilblivelsen af sangene har været lidt hektisk. Faktisk foretrækker han det sådan.

- Jeg arbejder bedst under pres, og jeg synes, der kommer en helt vildt hektisk og fed energi ud af at arbejde på den måde, fortæller forsangeren.

Der er da heller ikke tale om eftertænksomme sjælere og dybsindige serenader på pladen. Musikken er derimod rocket, støjende og vild. Men faktisk har Ring Them Bells skruet ned for støjen siden deres seneste udgivelse, siger Johannes Nidam.

- Pladen lyder stadig som os. Men lyden er mere fokuseret og stram. Det er lidt mere legende og psykedelisk, og så er der nogle numre, der har lidt soulinspiration, siger han.

Johannes Nidam glæder sig til, at bandet kan komme ud at optræde med numrene. Og så håber han, at pladen kan være med til at gøre Ring Them Bells til et større musiknavn – og måske endda føre bandet til udlandet.

- Det ville være drømmescenariet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk