Dansk sanger voksede op som hiv-smittet: 'Folk spørger stadig, hvornår jeg skal dø'

Thomas Buttenschøn fortæller om sin sygdom og forholdet til sine afdøde forældre i bogen 'I begyndelsen var døden'.

(Foto: © Søren Rønholt, Gyldendal)

- Det kan godt være, du kommer ned at ligge otte gange, men du skal op at stå ni.

Det er blandt andet det budskab, Thomas Buttenschøn håber, folk tager med sig videre, når de har læst hans bog 'I begyndelsen var døden', der udkom fredag.

Det handler nemlig om rejse sig op igen, selvom livet indimellem spænder ben, mener han. Og det er noget, den 34-årige sanger, sangskriver og forfatter har prøvet på egen krop.

Thomas Buttenschøn er nemlig født hiv-positiv og mistede begge sine forældre til aids, da han var barn.

Som 12-årig lå han selv i koma i tre måneder og fik at vide, at han kun havde en uge tilbage at leve i. Dengang var hiv nemlig det samme som en dødsdom.

Men Thomas Buttenschøn overlevede, i modsætning til sine forældre, og efterhånden udviklede medicinen sig til at være så effektiv, at han i dag lever et almindeligt liv.

- Jeg tænker på døden hver eneste dag, og sådan har det altid været, i hvert fald så længe, jeg kan huske, skriver sangeren.

I bogen beretter han blandt andet om smerten ved at miste, savne og ikke at kende hele sandheden om sin baggrund, fordi han var så ung, da forældrene gik bort.

Skammer sig ikke

Selvom han allerede som 21-årig debuterede med albummet 'Fantastiske mandag' i 2006, var det først langt senere, at han for alvor åbnede op om sin baggrund og sygdom til offentligheden.

Lyt til Thomas Buttenschøns debutsingle 'Fantastiske mandag':

0:00

- Det var enormt tyngende, og skammen er det, der gør, at mange lever hemmeligt med det. Jeg kender folk, der ikke lever med det offentligt, som stadig går og samler sig mod til at sige, hvad der i virkeligheden optager 90 procent af deres hjernekapacitet. Men jeg skammer mig ikke, fortæller han.

I bogen skriver Thomas Buttenschøn, at han dengang blev rådet til at holde det for sig selv af en god veninde. Han skulle ikke opfattes som en, man skulle have ondt af.

- Det har aldrig været hemmeligt som sådan, men jeg ville ikke være that guy. Jeg ville gerne have, at når folk tænkte på mig, så tænkte de på de sange, jeg skrev, og det håndværk, jeg kan. Jeg ville hellere være kendt for det, jeg gør, end det, jeg er.

Thomas Buttenschøn debuterede som sanger og sangskriver i 2006, men har siden også udgivet en børnebog og nu en bog om sit eget liv. (Foto: © MARTIN DAM KRISTENSEN, Ritzau Scanpix)

Ville bruge sit talent til at hjælpe andre

Det var først, da Thomas Buttenschøn selv fik børn, at han begyndte at overveje at indvie offentligheden i sin historie.

Han ville gerne have, at verden skulle vide, at hans børn ikke er smittede.

Og selvom han både har givet interviews og holdt foredrag om at være hiv-smittet, og om hvordan det i dag er muligt at leve et almindeligt liv og få børn uden at smitte andre, når man er medicinsk velbehandlet, oplever han stadig at blive mødt af stor uvidenhed på området.

- Jeg oplever stadig, at folk spørger mig, hvornår jeg skal dø, skriver han blandt andet i bogen.

- Efter at have fået børn kom jeg til at tænke på, hvordan jeg har brug for at efterlade verden efter mig. Hvis jeg kunne bruge mit talent på at formidle noget, der ikke kun er godt for mig, men også kunne hjælpe andre, så ville jeg gøre det, siger han og fortsætter:

- Jeg synes, det er absurd, at der stadig er nye tilfælde af smittede, fordi vi er nået dertil, hvor det kan lade sig gøre ikke at få det.

Og så ville han gøre op med det billede, han havde malet af sig selv udadtil, hvor han fremstod bekymringsfri, glad og naiv. Han lærte nemlig tidligt at lade, som om han var glad, selvom tingene gjorde ondt.

- Jeg fandt ud af, at det var nemmere at gebærde sig og leve, når folk ved noget rigtigt om en. Jeg havde brug for, at folk skulle vide, at det hele stikker lidt dybere. At jeg ikke bare er en, der er glad hele tiden.

'Denne her bog er til min mor og far. Dem, jeg elsker så højt uden at ane, hvem de er'. Sådan starter forordet til 'I begyndelsen var døden'. (Foto: © Søren Rønholt, Gyldendal)

Er skrevet på telefonen

Spørger man Thomas Buttenschøn om, hvorfor en musiker som ham nu har skrevet en bog, er han ikke i tvivl.

- Hånden på hjertet, så handler det om, at jeg gerne vil have, at mine forældre får lov til at leve videre, og det gør de i kraft af, at jeg skriver om dem. Og i en bog kan man komme dybere ned i sine tanker og følelser, end man for eksempel kan nå i et interview. Det synes jeg der har været behov for, siger han.

Lyt til Thomas Buttenschøns hitsingle 'Smukkere end smuk':

0:00

Det er da heller ikke uvant for ham at skrive. Han debuterede som forfatter for tre år siden med børnebogen 'Bare kald mig Tofte'. Og flere af hans sange starter som lange historier, som han skræller ned til en sangtekst.

Dog er bogens tilblivelse ikke foregået på hel traditionel vis. Den er nemlig udelukkende skrevet på en mobiltelefon.

- Jeg har altid skrevet og skriver hele tiden. Jeg begyndte for alvor at skrive, fordi jeg boede i en lejlighed i byen og havde et sovende barn inde ved siden af. Så kunne jeg ikke sidde og spille guitar om natten, som jeg plejede. Så måtte jeg sidde med min telefon og skrive i stedet for, fortæller han med et smil.

Ud over at udbrede viden om hiv og aids håber Thomas Buttenschøn, at hans bog kan gøre en forskel for nogle. At læserne får noget med sig, når de læser den. Og ikke mindst at de sætter pris på deres liv.

- Jeg håber, læserne får en følelse af et levet liv og en værdsættelse af deres eget - og af evnen til at læse. Det er der mange mennesker, der ikke kan, siger han.

- Det er et privilegium at være et sted, hvor man har tid og overskud til at læse en bog.