Dansk sangerinde er vokset op i cirkus - men har kæmpet livslang kamp mod sceneskræk

I sin barndom turnerede 30-årige Gurli Octavia rundt med cirkus - nu turnerer hun med sin musik.

Sangerinden Gurli Octavia turnede i sine barndomsår rundt sammen med sin mor, far og tre søstre, hvor de optrådte med deres familiecirkus. (© Pressefoto)

Drømte du om et liv som cirkusprins eller cirkusprinsesse, da du var barn?

For danske Gurli Octavia blev det ikke bare ved drømmen. Hun voksede nemlig op i et cirkus og turnerede allerede fra barnsben rundt som cirkusartist.

I dag har den 30-årige sangerinde dog byttet cirkusmanegen ud med den store scene og drømmer om at leve af sin musik.

Sidste sommer spillede hun på flere af sommerens store festivaler, hvor kritikerne roste hende og sammenlignede hende med store navne som Tina Dickow og Agnes Obel.

På sommerens festivaler spillede Gurli Octavia blandt andet sangen 'Winter Arrived', som særligt modtog ros. Hør sangen her:

0:00

Nu er Gurli Octavia aktuel med en ny ep, der blandt andet handler om hendes opvækst, livets foranderlige natur og sorgen over at miste sin far.

Voksede op som cirkusprinsesse

Gurli Octavia - der fik sit mellemnavn på grund af sin ret specielle fødselsdato 8.8.88 - brugte sine spæde år i et hestetrukkent cirkus.

Det betød, at cirkusset i stedet for at rejse land og rige rundt i en karavane af lastbiler kom fra sted til sted til hest.

- Cirkusset var meget mindre end Arena og Benneweis, og det var ikke sådan noget med elefanter, men alle havde da en hest, der trak deres hestevogn. Det var mere gøglet og fjollet end andre større cirkusser, fortæller Gurli Octavia.

I slut-80'erne gik det store cirkus dog i opløsning, og Gurli Octavia begyndte i stedet at turnere rundt med sin mor, far og tre søstre i et lille familiecirkus.

Her optrådte hun i cirkusmanegen med gøglertricks, som hun havde lært sig.

Da Gurli Octavia var seks år, fik livet på landevejen dog en ende, da cirkusvognen blev skiftet ud med en gård, hvor familien flyttede ind. Men selvom familien ikke længere turnerer rundt med cirkus, så har Gurli Octavia beholdt gøgleriet i sit liv, og lader sig i dag inspirere af sin spraglede barndom.

- Jeg er vokset op omkring folk, der har valgt anderledes veje. Det har vist mig, at der ikke bare findes én vej at gå. Man må gerne stille sig op, selvom man ikke er den bedste. Det handler ikke om at være den bedste, men om at være glad, mens man gør det, man brænder for. Det er virkelig noget, jeg har taget til mig - eller i hvert fald noget, jeg prøver at huske på, siger hun med et grin.

Og netop den mentalitet har givet Gurli Octavia styrken til at gå efter drømmen om at leve af sin musik.

Et karrierevalg, der måske har overrasket nogle i hendes omgangskreds - hun plejede nemlig at gå stille med dørene, når det kom til sin musik.

- Jeg kan huske sådan nogle aftenener på gøglertræf, hvor alle har sunget og spillet, hvor der har været ildshow, trommer, og alle er bare glade, siger Gurli Octavia. (© Pressefoto)

Rødvinsbrandert blev startskuddet

Allerede som barn begyndte Gurli Octavia at skrive sine egne sange. Først i al hemmelighed på det lille keyboard, der stod på hendes barndomsværelse, og senere dyrkede hun musikken på musikhøjskole og som en del af forskellige coverbands - hun var bare aldrig frontpersonen.

Sin egen musik holdt Gurli Octavia nemlig længe for sig selv, og hun fortalte nødigt folk, at hun var begyndt at lave sine egne sange.

Men det skulle en rødvinsbrandert med en veninde ændre på.

Veninden havde nemlig hørt en af Gurli Octavias hjemmekomponerede sange og var meget begejstret over den. Så begejstret at hun bevæbnet med en god portion rødvin fik overtalt hende til at lægge sangen på Soundcloud.

Den aften blev starten på Gurli Octavias solokarriere, og siden har hun udgivet mere musik i eget navn.

For nyligt udgav hun sin tredje ep, 'Metanoia' og har også søsat sin egen soloturné rundt i landet - så man kan roligt sige, at tiden med at holde sine sange for sig selv er ovre.

Hør sangen 'Lest I Lose Myself' fra sangerindens nye EP 'Metanoia' her:

0:00

Livslang kamp med sceneskræk

I dag satser Gurli Octavia fuldt ud på musikken, men det har været en udfordring for sangerinden at stå på egne ben på scenen.

For selvom hun nærmest er født med savsmuld mellem tæerne og har optrådt i cirkus hele sin barndom, så har hun i mange år kæmpet med voldsom sceneskræk.

- Indtil for meget få år siden, kunne jeg græde, når jeg skulle op på en scene. Men selvom jeg havde det på den måde, så er jeg alligevel blevet ved med at opsøge det - jeg gav ikke op, fortæller Gurli Octavia, der i dag har lært at tæmme nervøsiteten.

Sceneskrækken har dog også haft en lidt overraskende bivirkning for Gurli Octavia og hendes sangtalent:

- Da jeg var yngre, kunne jeg slet ikke synge, fordi jeg var så nervøs, når jeg stod på scenen. Men det har også gjort, at jeg har fået en rigtig god vibrato i dag, fordi jeg skulle lære at styre min rystende stemme, fortæller hun med et grin.

Skrev sang om sin afdøde far

Selvom sangerinden har vænnet sig til at udgive og dele sin musik, så er der dog stadig nogle sange, der er svære at udgive.

Det oplevede Gurli Octavia med singlen 'We Cannot Stay Here', der er en hyldest til hendes far, som gik bort i juli sidste år.

- Jeg skrev sangen, mens han stadig var i live og syg. Det blev et i led i processen med at acceptere, at nok kan jeg ikke ændre på situationen, men i stedet kan jeg se tilbage på det liv, han har levet, siger hun og fortsætter:

- Det var en svær sang at udgive. Det var meget sårbart, og jeg var i tvivl om, hvor meget man som sanger egentlig deler ud af sig selv. Men efter jeg har udgivet den, har jeg oplevet, at det er en sang, folk virkelig tager til sig, siger hun om det ærlige nummer.

Lyt til sangen 'We Cannot Stay Here' her:

0:00
FacebookTwitter