Dansk sangerinde føler sig snydt af X Factor: 'De stjal min sang!'

På Facebook langer den danske sangerinde Chio Dyrlund ud efter X Factor. Reglerne er dog blevet fulgt, lyder det.

"I har misbrugt min godhed, været misvisende og undladt at fortælle mig udfaldet af at lade min sang spille i jeres show", skriver den 25-årige sangerinde om X Factor. (Foto: Jesper Skoubølling)

CH10, som har det borgerlige navn Chio Dyrlund, er en dansk sangerinde, der forsøger at bane sig vej ind på den danske musikscene.

Og det hårde arbejde så ud til at betale sig, da en producer fra TV2 kontaktede hendes producer sidst i marts og sagde, at X Factor gerne ville bruge hendes sang 'Karma is a Bitch' som en af finalesangene.

- Det var jo et kæmpe klap på skulderen, fortæller hun.

Men da finalen lørdag aften løber over skærmen, forsvinder følelsen af et klap på skulderen.

- I liveshowet fremlagde de det som om, at det var Mathilde Caffeys første udgivelse under hendes eget navn.

Ifølge den 25-årige sangerinde havde TV2’s producer nemlig ikke informeret dem om, at sangen ville blive udgivet efter finalen som værende finalisten Mathilde Caffeys - dog med Chio Dyrlund krediteret som sangskriver.

En behandling, der har fået sangerinden til at rette en hård kritik mod TV2 på hendes Facebookside.

Finalist fremlagt som sangskriver

"DE STJAL MIN SANG!?"

Sådan starter Chio Dyrlunds opsang.

For selvom hun kalder det et "kæmpe klap på skulderen", at TV2 kontakter hende med et ønske om at bruge hendes sang 'Karma Is A Bitch' i årets X Factor finale, så endte hun med en bitter smag i munden, da liveshowet var slut.

- Jeg sad jo og så de to finaleafsnit, og glædede mig til at høre min sang. Og så blev det bare fremlagt i programmet som om, at hun (finalisten Mathilde Caffey, red) havde skrevet den her sang sammen med sin producer, siger Chio Dyrlund.

- Jeg blev virkelig sur. Og virkelig ked af det, fortsætter hun.

Efter programmet var slut gik hun ind på musikstreamingstjenesten Spotify:

"Her finder jeg ud af, at MIN sang, som jeg selv har skrevet, og som allerede er udgivet gennem mit label, nu er blevet udgivet gennem Sony Music i en ny version, men med elementer af min originalversion samt min tekst, under Mathilde Caffey’s eget navn", skriver hun i opslaget.

'Selvfølgelig havde det været en god ide at informere'

Hos TV2 spiller man også bolden videre til Sony Music, selvom det var en medarbejder fra X Factor, der stod for al kontakt med Chio Dyrlund og hendes producer.

"Det er vores samarbejdspartner Sony, der står for arbejdet med X Factor-deltagernes finale-udgivelser herunder aftaler med KODA", skriver TV2's kanalchef, Dorthe Thirstrup.

I deres skriftlige svar til DR Nyheder understreger TV2, at reglerne er blevet fulgt.

"Alle regler på området er fulgt, men det her er et eksempel på, at det nogle gange ikke er nok at følge reglerne, for selvfølgelig havde det været en god ide at informere de originale artister og rettighedshavere til numrene."

TV2 ønsker ikke at uddybe yderligere på nuværende tidspunkt.

'Jeg følte mig virkelig snydt'

I sit opslag gennemgår Chio Dyrlund forløbet, der kulminerede under weekendens X Factor finale.

Den 27. marts blev hendes producer kontaktet af produceren fra X Factor:

- Han skrev, om han måtte bruge mit nummer, fortæller hun og fortsætter:

- Han har bare ikke gjort det klart, at de havde tænkt sig at udgive nummeret efterfølgende. Han har kun sagt, at Mathilde havde valgt at synge min sang i liveshowet. Så jeg følte mig virkelig syndt.

Chio Dyrlund kalder det desuden for "tyveri og bare et rigtig grimt træk" i sit Facebookopslag.

Hun er nemlig i tvivl om, hvorvidt produceren fra X Factor glemte at fortælle det, eller om han bevidst undlod at sige det.

- Jeg tænker, at de har hørt min sang og set, at jeg er en upcoming artist, der ikke rigtig har noget navn endnu. Og så har de nok bare prøvet at løbe med den.

Koda: Det er lovligt

Men selvom den unge sangerinde mener, at det er tyveri, har Koda, der er den organisation, der sikrer musikskaberes rettigheder i Danmark, en anden opfattelse.

Her understreger man, at der ikke er tale om et decideret lovbrud, men at spørgsmålet om, hvorvidt det er i orden, er moralsk.

- Ud fra den måde, som Chio Dyrlund beskriver sagen på, er der ikke sket et brud på Ophavsretsloven. Men lov eller ikke lov, så er det nok altid en god ide at orientere ophavsmanden om, hvad man ønsker at bruge deres sang til, siger Eva Hein, kommunikationsdirektør i Koda.

Sony: 'Vi tager den på vores skuldre'

Hos samarbejdspartneren Sony Music kan man godt se, at processen efterlader en del tilbage at ønske.

- Vi tager den på vores skuldre og er pissekede af, at der er en kunstner, der er blevet så ked af det, siger Karina Fenn fra Sony Music.

Lovgivning eller ej, så skulle Chio Dyrlund have haft klart at vide, at hendes nummer også ville blive udgivet.

- Der er ikke sket noget, der er et brud på ophavsrettighederne, men i bagklogskabens ulideligt klare lys, skulle vi selvfølgelig have taget fat i Chio og sikret os, at hun var klar over, at det blev udgivet.

Hvad havde I gjort, hvis I havde taget fat i Chio og hun havde sagt nej til at lade nummeret udgive?

-Det er svært at sige. Det er jo hypotetisk. Men vi havde 100% rakt ud til hende for at indgå en dialog omkring problematikken.

Artiklen er fredag formiddag opdateret med citater fra Sony.

Facebook
Twitter