Dansk sangers 'perfekte' liv endte i nedtur: 'Ingen vil hoppe ombord på en synkende skude'

Sangeren Lærke Emilie følte sig i starten af karrieren presset til hele tiden at være glad og overskudsagtig.

(Foto: Frederik Højfeldt)

Vi har nok alle gjort os skyldige i at smøre lidt tykt på, når vi fremstiller vores tilværelse på sociale medier.

Livet er bare lidt federe på Instagram, end det er i virkeligheden.

Og det er der ikke noget galt i. Så længe man stadig kan skelne mellem det glansbillede, man fremstiller på de sociale medier, og den, man er i virkeligheden.

Det mener den danske sanger og sangskriver Lærke Emilie.

For hende kørte det nemlig af sporet, da hun valgte at lukke ned for alle sine dårlige følelser og forsøgte udelukkende at leve i det glansbillede, hun viste udadtil.

Da det i 2016 endelig begyndte at tage fart for den musikkarriere, hun havde arbejdet på i flere år, følte Lærke Emilie sig presset til konstant at ose af overskud.

Hun var blevet udvalgt som deltager i talentprojektet KarriereKanonen, pladeselskaber kontaktede hende, og det så ud til, at det endelig ville lykkes at få hul igennem lydmuren.

Men det var svært for hende pludselig at være en, nogen skulle poste penge, tid og ressourcer i.

- Jeg var selvfølgelig helt vildt glad for den situation, jeg var i, men jeg følte også, at det blev forventet, at jeg var helt vildt glad. Når jeg mødte nye mennesker og var til fester og branchemøder, skulle jeg være på og udstråle, at det hele bare kørte, og at jeg havde styr på alting. Stille og roligt lærte jeg bare at lade være med at mærke efter, hvordan jeg egentlig havde det, forklarer Lærke Emilie.

Hun har netop udgivet singlen 'Tilfældigt' efter en pause, hvor hun har prøvet at finde sig selv igen. Her synger hun om de svære følelser, hun lukkede helt ned for i to år.

Lyt til 'Tilfældigt' her:

0:00

Den glade og overskudsagtige Lærke Emilie, som altid havde fart på, altid var social og altid havde gang i ny musik og en masse spændende ting i kalenderen, begyndte at overtage hendes liv og drukne alle de følelser, som ikke passede ind i det glansbillede, hun viste udadtil.

- Ingen vil jo hoppe ombord på en synkende skude eller skrive kontrakt med en, der ikke er ovenpå. 'Tilfældigt' handler om fornemmelsen af at vågne op og egentlig have brug for at stoppe op, slappe af og være alene, men i stedet tage sig selv i at køre videre med 180 kilometer i timen. Den handler om, hvordan jeg distancerede mig fra mig selv – og også fra mine relationer, siger hun.

Blev ét med sin persona

Lærke Emilie begyndte så småt at frygte at møde nogen, hun kendte, på gaden. For hun vidste, at de ville spørge, hvordan det gik med hende, og hun kunne ikke bære at indrømme, at det måske ikke gik så godt, som det så ud til.

Og så ville hun være nødt til at lyve.

Hun syntes, musikbranchen var svær at komme ind i, og det var en udfordring at skulle holde fast i den, hun er, og afslå, hvis pladeselskabet ville have hende til at synge om noget, hun ikke kunne se sig selv i. Og samtidig vide, at andre altså regnede med at tjene penge på hende.

- Jeg blev ét med den persona, jeg skabte på min Instagram, og som jeg var, når jeg skulle ud at møde folk i musikbranchen, og som jeg kom til at være, når jeg var på arbejde. Når du er artist, er du lidt på arbejde hele tiden, så pludselig var der virkelig få tidspunkter i mit liv, hvor jeg ikke var den persona, siger Lærke Emilie.

Lærke Emilies nye single 'Tilfældigt' blev til for et år siden, men det tog tid for hende at vænne sig til tanken om at udgive den. (Foto: Frederik Højfeldt)

Til sidst trak hun sig helt fra alt det sociale, der følger med at være kunstner i musikbranchen, og droppede at opdatere sin Instagram. Men det var først, da hendes pladekontrakt udløb, at hun gav sig tid til at mærke efter, hvordan hun egentlig havde det.

Det resulterede i tekster og sange, som nærmest fløj ud af Lærke Emilie, da hun endelig gav sig selv lov til ikke kun at mærke de gode følelser.

Og da hun kom i studiet med en god ven over en weekend sidste sommer, produceren og rapperen Kå, som spillede nogle beats for hende, fik hun mod på at synge 'Tilfældigt' for ham.

- Vi kiggede på hinanden, og så grinede vi bare. Han kunne mærke, hvor meget jeg mærkede det, og jeg kunne mærke, hvor stor en lettelse det var bare at være ærlig og sige: "Jeg er ked af, at jeg har hilst på dig og fortalt om, hvor åh så godt, det går, når det ikke er sådan, jeg har haft det", forklarer Lærke Emilie.

Flere ærlige sange på vej

Weekenden i studiet med Kå sidste år kastede en håndfuld sange af sig. Og efter et års betænkningstid, hvor Lærke Emilie har skullet vænne sig til tanken om at være ærlig på en helt ny måde offentligt, er hun endelig klar til at udgive den nye musik.

Udover de mere ærlige tekster er selve lydbilledet også blevet mere råt. Hiphop- og trap-inspirationerne er blevet tydeligere, og der er både live-trommer og guitar på sangene, som skiller sig ud fra de poppede numre, hun tidligere har udgivet.

Lyt til Lærke Emilies første single 'Gør det med mig' fra 2017 her:

0:00

- Jeg har ikke været klar til at udgive det før nu. Folk, der har lyttet til min musik tidligere, kommer til at synes, det er mærkeligt. Det er meget upoleret. Men 'Tilfældigt' er første smagsprøve på, hvordan det kommer til at lyde fremover, så man kan lige så godt vænne sig til det. Det skal jeg også selv, siger hun med et grin.

Den nye lyd er ikke det eneste, Lærke Emilie har skullet vænne sig til. Hun har nemlig taget sagen i egen hånd og udgiver selv den nye musik uden et pladeselskab i ryggen.

Og der kommer meget snart mere ny musik fra hendes hånd. Men indtil da håber hun, at andre måske kan bruge de erfaringer, hun synger om i 'Tilfældigt', i deres egne liv.

- Jeg var sindssygt uærlig, selv over for mine nærmeste. Man er nødt til at skabe en form for safe space, hvor man kan være sig selv. Der er ingen skam i at have et glansbillede på Instagram, men man skal som minimum kunne have nogle rigtige og ærlige samtaler, når man møder folk ansigt til ansigt. Man skal kunne være sig selv.

Det var en kæmpe lettelse for Lærke Emilie, da hun endelig begyndte at være ærlig over for sig selv og sine nærmeste om, hvordan hun i virkeligheden havde det. (Foto: Frederik Højfeldt)