Danske Ea Kaya er på en pop-mission: Jeg vil gerne mærke et pres på mine skuldre

Den danske sangerinde bag 'Remedy' er på vej mod pophimmelen.

(Foto: Petra Kleis)

Ea Kaya har en mission.

Sidste år gjorde hun sin entré på musikscenen med debutsinglen ’Remedy’ og med opfølgeren ’Tied Up’ gør det 23-årige stjernefrø endnu engang kur til hitlisterne.

Lyt til Ea Kayas seneste single 'Tied up', mens du læser videre - og se videoen til nummeret her.

0:00

Og målet er klart: Hun vil bryde igennem, skabe sig et navn og markere sig på stjernehimlen.

- Det ligger et pres på min skuldre, men jeg vil gerne have det pres, siger Ea Kaya, da DR Kultur møder hende.

- Hvis der er pres, så er det tit fordi, at der også er nogle forventninger til én. Hvis der intet pres var, ville det også betyde, at folk måske ikke troede på, at jeg kan noget eller forventede noget af mig.

Men forventninger er der nok af.

Debutsinglen ’Remedy’ havde knap nok ramt æteren, før musikmagasiner og –blogs i ind- og udland havde udråbt Ea Kaya som Nordens næste store kvindelige popsucces. I dag bliver hun sammenlignet med musiske mastodonter som Mø, Sia og Zara Larsson.

- Jeg kan næsten ikke forholde mig til det. Jeg har arbejdet på det her i mange år og forsøgt at skabe mig et navn indenfor musikbranchen, siden jeg var 13 år, så det her er lidt kulminationen på de mange års arbejde.

- Når man endelig når til et punkt, hvor nogle skriver sådan om én, er det et af de dér ’pay off’-øjeblikke, hvor alt det hårde arbejde giver mening, siger hun.

Startede ud med covers på Youtube

Ea Kaya – eller Christine Kiberg, som hun i virkeligheden hedder – startede som mange andre sine første skridt ind i musikkens verden på Youtube.

Her lagde hun – bevæbnet med en guitar – sine egne covers ud af tidens største hits fra Katy Perry, Britney Spears og Medina.

Den ældste video, som stadig er at finde på Youtube, er et mere end ti år gammelt cover af den nymoderne lejrbålsklassiker ’Bubbly’ af Colbie Caillat.

(Foto: Petra Kleis)

Ifølge Ea Kaya selv havde hun allerede dengang en nærmest businessagtig tilgang til musikken. Hun nærstuderede nøje den amerikanske Billboard-hitliste, så hun kunne udvælge og lave covers af de allermest populære hits og dermed inkassere flest mulige klik på sine Youtube-videoer.

- Jeg har altid været et konkurrencemenneske. Hvis jeg gerne vil noget, så går jeg 100 procent efter det, siger Ea Kaya.

- Jeg har ikke tænkt mig at gøre en lunken indsats, for så bliver jeg sur på mig selv. Hvis man vil noget, hvorfor så ikke gøre det fuldt ud? Nu er jeg endelig kommet indenfor i branchen, så nu er det bare ’go!’.

Lyt til debutsinglen'Remedy' her, mens du læser resten af artiklen.

0:00

Popprinsesser, fyrværkeri og hundrede dansere

Selvom hun er flasket op med Katy, Britney og Taylor Swift – sidstnævnte er for øvrigt stadig Ea Kayas store idol - og i dag bliver sammenlignet med nogle af tidens største stjerner, så drømmer hun ikke selv om at blive en af barndommens popprinsesser.

- Jeg er ikke sådan en, som kunne gå på scenen i et gigantisk, superhelteagtigt kostume med fyrværkeri og hundrede dansere omkring mig. Det ville jeg slet ikke kunne finde ud af, forklarer Ea Kaya med et grin.

- Min tilgang til at optræde er mere at have sangen i fokus og at have kontakt med publikum, så jeg ville føle mig lidt distanceret, hvis jeg skulle agere som en ægte popstjerne. Det tror jeg ikke, jeg ville passe ind i. Det er sangene, der skal være i fokus, siger hun.

Popstjerne eller ej, så er Ea Kayas rejse mod toppen godt i gang.

Senere i år kommer mindst endnu single på gaden, og en form for EP eller plade er også på vej, men den unge sangerinde er ikke meget for at gå i detaljer om projektet.

Det er nemlig en hemmelig del af hendes store plot mod toppen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk