Danske Frederik er med på Grammy-vindende album: Her er de største højdepunkter fra nattens prisfest

Det gik ikke stille for sig, da de prestigefyldte Grammy Awards blev uddelt i nat. Få nogle af højdepunkterne her.

Danske Frederik Thrane (tv.) har været med til at producere en sang på Bad Bunnys Grammy-vindende album 'YHLQMDLG', og rapperen Megan Thee Stallion (th.) blev hyldet fra flere sider ved nattens prisfest. (Foto: Aksel Kempf/Kevin Mazur © The Bank/Getty Images)

Natten til mandag hædrede den amerikanske musikbranche sig selv, da den 63. udgave af det ikoniske prisuddelingsshow Grammy Awards blev afholdt i Los Angeles.

I år var det specielt kvinderne, der kunne lade sig hylde som de helt store vindere, da det særligt var kvindelige kunstnere, der løb afsted med mange af aftenens store priser.

Taylor Swifts 'Folklore' vandt blandt andet 'Årets album', og sangeren H.E.R. vandt 'Årets sang' med 'I Can't Breathe', mens Beyonce nu kan kalde sig den mest vindende kvindelige kunstner nogensinde, da hun i nat vandt fire priser og nu samlet er oppe på 28 gyldne Grammy-statuetter i alt.

Men midt i prisregnen over de store verdensstjerner var der faktisk også en dansker at finde på vinderlisten.

Danske Frederik Thrane, der producerer musik under navnet The Skybeats, har nemlig været med til at producere nummeret 'P FKN R' til latin-stjernen Bad Bunnys album 'YHLQMDLG', som vandt prisen for 'Bedste latin pop- eller urban-album'.

Og da alle producere på albummet tildeles prisen, kan den 20-årige fynbo nu kalde sig Grammy-vinder.

- Det er helt uforståeligt. Jeg har stadig ikke vænnet mig til tanken. Det føltes nærmest endnu vildere, da jeg vågnede i morges og kiggede på min telefon. Det var væltet ind med beskeder, og dér gik det for alvor op for mig, hvad der egentlig skete i nat, fortæller Frederik Thrane.

Han fortæller, det ikke var lykkedes ham at finde et link, hvor han kunne følge tv-sendingen fra prisuddelingen, så istedet måtte han forsøge at følge med i prisfesten andre steder.

- Jeg sad hele aftenen og opdaterede artikler med listen over vindere. Timerne gik, og vores kategori var stadig ikke blevet uddelt, så jeg sad bare og ventede og opdaterede hvert 30. sekund, da folk pludselig begyndte at skrive til mig på Instagram, at jeg havde vundet, forklarer Frederik Thrane, der i starten ikke turde tro på, at sejren var i hus:

- I starten skulle jeg lige dobbelttjekke selv, fordi jeg ville være sikker på, vi havde vundet. Men da jeg opdaterede siden og så, at Bad Bunny stod som vinderen, begyndte jeg bare at råbe for sindssygt. Det var en helt vild følelse, fortæller han.

- Forhåbentlig kommer jeg til at vinde flere Grammy-priser i fremtiden, men lige nu er jeg bare stolt af den her sejr, og så må vi se, hvad der sker fremover, lyder det fra Frederik Thrane, der allerede har tilføjet titlen 'Grammy Award Winning Producer' til sin biografi på Instagram. (Foto: Aksel Kempf)

Tidligere har Frederik Thrane afsløret til Soundvenue, at samarbejdet med verdensstjernen Bad Bunny kom i hus ved noget af en tilfældighed. I dag er den fynske producer særdeles stolt af at have andel i det Grammy-vindende album.

- Jeg er så stolt af mig selv. Det er så fedt at have været en del af noget så stort. Det er noget, jeg kommer til at huske tilbage på, når jeg bliver gammel, siger Frederik Thrane og fortsætter:

- Det kan lyde fjollet, men nu er det ligesom gået op for mig, at jeg sgu da er rimelig god til at lave musik. Jeg har altid lavet musik, men aldrig rigtig selv stået i front, så det er fedt at få den her direkte anerkendelse. Det er et stort skulderklap.

Få helt styr på flere af Grammy-nattens højdepunkter her:

1

Ung rapkomet sejrede

Megan Thee Stallion vandt sine første Grammy-priser i karrieren. Blandt andet for 'Bedste nye kunstner'. Beyonce kan derimod kalde sig den mest vindende kvindelige artist nogensinde med sine 28 statuetter. (Foto: Kevin Mazur © Getty Images for The Recording Academy)

En af de mest eftertragtede priser til Grammy Awards er 'Bedste nye kunstner'.

Tidligere har store stjerner som Mariah Carey, Adele, Bon Iver og Billie Eilish alle vundet prisen, men i år gik den til det nye rap-stjerneskud Megan Thee Stallion.

Derfor er den amerikanske rapper nu ikke kun årets bedste nye kunstner - hun er også den første kvindelige rapper til at vinde den store pris, siden hendes kollega Lauryn Hill gjorde det i 1999.

Megan Thee Stallion, der var nomineret sammen med Ingrid Andress, Phoebe Bridgers, Chika, Noah Cyrus, D Smoke, Doja Cat og Kaytranada, var tydeligt rørt, da hun skulle op på scenen og modtage statuetten.

- Jeg vil ikke græde, begyndte hun, mens man kunne ane tårerne piple frem.

- Jeg vil gerne sige, at alle de andre artister, der er nomineret til den her pris, er fantastiske. Så skud ud til jer alle (...) Jeg vil gerne takke min mor. Selvom hun ikke er her i dag, så ved jeg, hun er med mig i ånden, fortalte hun blandt andet.

Og det er ikke kun juryen, der har været imponeret over Megan Thee Stallion. Billie Eilish, der vandt 'Årets indspilning' for sangen 'Everything I Wanted', brugte det meste af sin takketale på at rose rapperen til skyerne.

- Jeg følger mig pinligt berørt. Megan, jeg ville skrive en takketale om, hvor meget du fortjener den her pris, men jeg tænkte: "Ej, selvfølgelig vinder jeg ikke". Men du fortjener i virkeligheden den her, fortalte hun, inden hun bad publikum om at klappe af Megan Thee Stallion.

Udover prisen som 'Bedste nye kunstner', vandt Megan Thee Stallion også både 'Bedste rap-sang' og 'Bedste rap-indspilning' for hendes Beyoncé-remix af sangen 'Savage'.

Hør eller genhør 'Savage' lige her:

0:00
2

Prisvinder hylder protestbevægelse

H.E.R. har tidligere vundet flere Grammy Awards. I år blev det til to. Blandt andet 'Årets sang' for 'I Can't Breathe'. Hun har tidligere udgivet to album: 'H.E.R.' (2017) og 'I Used to Know Her' (2019). (Foto: Kevin Mazur © Getty Images for The Recording Academy)

En anden kvindelig sanger, der kunne lade sig hylde, er H.E.R.. Hendes protestsang 'I Can't Breathe', som er opkaldt efter George Floyds sidste ord, tog nemlig prisen for 'Årets sang'.

- Jeg har aldrig været så stolt over at være kunstner, fortalte hun i sin takketale, mens hun også gjorde det klart, at hun mente, at alle de nominerede havde fortjent prisen.

H.E.R. slog kunstnere som Beyoncé, Taylor Swift, Roddy Ricch, Post Malone, Dua Lipa, Billie Eilish og JP Saxe.

Men H.E.R. valgte ikke kun at rose sine kollegaer. Hun rettede også fokus mod Black Lives Matter-bevægelsen, der kæmper for sortes rettigheder i USA.

- Husk, vi er de ændringer, vi ønsker at se (…) Den kamp, vi havde i 2020 i USA? Fortsæt samme energi.

H.E.R. har tidligere afsløret, at hun netop følte sig inspireret til at skrive sangen efter at have oplevet Black Lives Matter-bevægelsens store protester i landet.

- Teksten var relativt nem at skrive, fordi den tog udgangspunkt i en samtale om, hvad der sker lige nu, og hvilken ændring vi ønsker at se. Jeg tror, musik er en stærk kræft, når det kommer til at ændre ting, og derfor skrev jeg den her sang. Jeg ville sætte mit præg på historien, har hun tidligere sagt til iHeartRadio.

3

Grammy-arrangør svarer på kritik

Megastjernen The Weeknd har beskyldt Grammy Awards for korruption. Det har Harvey Mason Jr. dog tidligere afvist. (Foto: Rich Fury © Getty Images for Recording Academy)

Årets Grammy-fest var allerede inden showet i nat omgærdet af drama. Flere kunstnere har nemlig rettet skarp kritik mod showet og arrangørerne bag.

The Weeknd har blandt andet valgt at boykotte prisuddelingen, fordi han ikke er blevet nomineret til én eneste pris, Justin Bieber har været utilfreds med at være nomineret i de forkerte kategorier, og så har sangeren Zayn Malik beskyldt Grammy Awards for at være en lukket klub, hvor du kun kan blive nomineret, hvis du er venner med juryen.

Det fik i nat præsidenten for det amerikanske Recording Academy, der står bag det store prisshow, Harvey Mason Jr., til at svare på kritikken.

I en video, der blev afspillet under showet, fortalte han blandt andet, at Grammy Awards er meget mere end en individuel pris.

- Vi hører opråbene for diversitet og kravene om gennemsigtighed (…) Da jeg først blev en del af akademiet for 20 år siden, lærte jeg, at Grammy Awards er meget mere end en individuel artist (…) I aften inviterer jeg hele musikfællesskabet til at arbejde med os, ikke imod os, så vi alle kan bygge et Recording Academy, vi kan være stolte af, sagde han blandt andet og tilføjede:

- Vi rammer måske ikke 100 procent rigtigt hver gang, og vi kan helt sikkert ikke gøre alle glade, men vi vil række ud i stunder, hvor der er brug for det. Vi vil uddanne den næste generation (…) Og vi vil kæmpe for, hvad der er rigtigt og forkert, for større diversitet og mere fair fordeling af priser. Det er ikke et mål for i morgen, men et arbejde, der starter i dag. Vores arbejde er vigtigt, fordi musik er vigtigt.

4

Komiker i stormvejr efter jokes

Komikeren Bill Burr har tidligere gjort sig som skuespiller, hvor han både har været med i serierne ’Breaking Bad’ og ’The Mandalorian’. Det var ikke alle, der tog lige godt imod hans joke til dette års Grammy Awards. (Foto: Rich Fury © Getty Images for Recording Academy)

Kritikken til trods var den 63. udgave af Grammy Awards langt hen ad vejen en stor, glædelig fest for de fleste - men dog ikke for komikeren Bill Burr. Han er nemlig endt i noget af et stormvejr, efter at han under showet kom med flere - for nogle - upassende jokes.

Det skete blandt andet, da han præsenterede prisen for 'Bedste tropisk latin-album'.

Her "forudså" han angiveligt, hvordan folk ville reagere på hans optræden på scenen ved at sige:

- Feministerne går amok nu. Hvorfor skal den her hvide, cis-kønnede mand præsentere de her latino-ting?

Bill Burr gjorde sig også uheldigt bemærket, da han jokede med en længde på et klaverstykke under showet, hvor han derefter spurgte ud i salen:

- Var jeg den eneste, der havde lyst til at dræbe mig selv efter den klaversolo?

Komikerens opførsel har efterfølgende fået folk til at reagere på Twitter, hvor alle ikke er lige tilfredse.

- Hvem lod Bill Burr præsentere priser i aften, han er så pinlig, tweeter en, mens en anden skriver:

- Jeg føler, der er nogle komikere, der ikke engang prøver at lave humor. De ønsker bare at gøre folk kede af det.

Der er dog også nogle, der synes, at komikeren skal have respekt for at turde lave jokes om følsomme emner:

- Bill Burr er den bedste nogensinde. Det er sjældent, komikere vil joke om sådan noget.

FacebookTwitter