Danske Hasan er pludselig blevet et hit i Indien: 'Det er mega surrealistisk'

Musikeren Hasan Shah har udgivet en sang på sproget punjabi, som nu har over tre millioner visninger på YouTube.

Den danske sanger og sangskriver Hasan Shah har blandt andet hittet med sangen 'Tyveri' herhjemme. Nu har man også fået øjnene op for ham i Indien. (Foto: Kim Matthai Leland © Scanpix)

Over tre millioner visninger på under to uger.

Det er vist en bedrift, de færreste danske stjerner kan matche. Ikke desto mindre er det sket for musikeren Hasan Shah, som smed sin nye single 'Hawa' på YouTube for snart to uger siden.

- Det er mega surrealistisk. Det har været sjovt at se tallene vokse, men det er alle beskederne, jeg har modtaget, hvor folk har betroet mig med deres følelser og lykønsket mig, der har gjort størst indtryk. Det hele føles lidt uvant, for det har jeg ikke oplevet før på den måde.

Alle visningerne kommer da heller ikke fra Danmark, selvom 27-årige Hasan Shah er født og opvokset i Danmark og har lavet musik på dansk - lige indtil nu.

'Hawa' er nemlig udgivet gennem det indiske pladeselskab Sony Music India, og sproget er ikke dansk, men i stedet punjabi, der tales af over 100 millioner mennesker i dele af Indien og Pakistan.

Og det har åbnet en helt ny verden for ham.

- Jeg er helt ny på markedet i det her enorme område, og jeg føler, at alt kan lade sig gøre. Det føles som at starte på en frisk. Og så er det en sjov oplevelse, når det hele foregår så langt væk fra Danmark, fortæller Hasan Shah.

Lyt til Hasan Shahs 'Hawa' lige her, mens du læser videre:

0:00
Hasan Shah droppede ud af arkitektskolen for at forfølge sin drøm om at leve af at lave musik. I dag er han blandt andet signet på pladeselskabet Sony Music India. (Foto: JAFFAR ALI AFZAL © pressebillede)

Troede ikke, han skulle lave musik på andre sprog end dansk

Hasan Shah har lavet musik på dansk, siden han var barn. Han har både været med i de danske talentprogrammer 'MGP' og 'Scenen er din', men det var først, da han senere gik på arkitektskolen, at han besluttede, musikken skulle være en reel levevej.

Derfor droppede han ud for at jagte sin drøm, og det skulle vise sig at være en god beslutning. For kort tid efter fik Hasan Shah et stort hit herhjemme med nummeret 'Tyveri' i 2015.

Det store hit bekræftede Hasan Shah i sin beslutning om, at musikken var den rigtige vej for ham - men at han seks år senere skulle ende med at lave musik på punjabi, havde han alligevel ikke troet.

- Da jeg var yngre, var mine forbilleder Burhan G og Rasmus Seebach, så jeg har altid tænkt, at jeg aldrig nogensinde ville komme til at lave en sang på et andet sprog end dansk. Jeg tror, mange artister i starten af deres karriere vælger ét sprog og låser sig fast på det.

Men det skulle en tur til Pakistan lave om på.

Hasan Shah har nemlig rødder i det sydasiatiske land, og da han besøgte sin pakistanske familie for et par år siden, blev det startskuddet til et nyt musikalsk eventyr, fortæller han.

- Jeg blev mødt af så meget kærlighed i Pakistan, men når jeg har forklaret min familie, hvad jeg laver og lever af, har de aldrig rigtig kunnet forstå det. Da jeg efterfølgende kom hjem til Danmark, ønskede jeg at bevise mit værd og lave noget, som de også kunne sætte pris på.

Og netop derfor ringede Hasan Shah til en bekendt, der også forstår sig på punjabi-musik, og sammen tog de i studiet.

- Fra første dag kunne vi bare mærke, at der opstod ren magi, når vi arbejdede sammen. Jeg følte pludselig, at der ikke var nogle rammer for min musik. Det var en helt ny musikalsk verden, der åbnede sig for mig, og før vi så os om, havde vi lavet en håndfuld sange på punjabi.

Du kan høre Hasan Shahs danske hit 'Tyveri' fra 2015 her:

0:00

Spillede musikken for folk på gaden

Punjabi-musikken stammer blandt andet fra den indiske Bollywood-filmscene, hvor musikken ofte spiller en stor rolle. Derfor var det også nærliggende, at de to musikere drog til Indien - og ikke Pakistan - for at fremlægge musikken for forskellige pladeselskaber.

- Det indiske marked er enormt stort, men vi anede ikke, om de overhovedet ville kunne lide vores musik. Så vi spillede det i første omgang for folk på gaden og opdagede, at de godt kunne lide det. Derefter gik vi til pladeselskaberne, og de var heldigvis af samme holdning, fortæller Hasan Shah og tilføjer:

- Hver Bollywood-film indeholder punjabi-musik og er nærmest en musical. For dem er det popmusik, og jeg tror, de kan lide vores take på det, fordi jeg samtidig har en vestlig lyd. Det skaber noget originalt, og det er 'Hawa' et godt eksempel på.

Hasan Shah fortæller, at singlen 'Hawa' portrætterer et usundt forhold, hvor der ikke gives plads til begge parter. Frem for gensidig støtte og kærlighed handler sangen mere om kontrol og at føle sig låst fast i forholdet.

Og spørger man manden bag sangen selv, tror han, at en af grundene til, at der er blevet taget så godt imod sangen, er, fordi emnet måske er relaterbart for mange.

- Jeg tror helt klart, der er rigtig mange mennesker, der kan relatere til sangens tema. Og så følger der også en stor, farverig musikvideo med, der bakker fortællingen op. Det er meget i Bollywoods ånd.

Men selvom Hasan Shah er rigtig glad og stolt over 'Hawa', havde han alligevel ikke regnet med, at sangen ville få positiv en modtagelse.

- Jeg har fra start ikke haft nogle forventninger, så jeg er utrolig glad og overrasket over, hvor godt det er gået. Det føles helt fantastisk, når folk fra den anden side af Jorden skriver, at min musik gør dem glade. Det gør, at man connecter med dem, for selve afspilningerne er bare et tal, fortæller han og tilføjer, at det ikke kun er fans fra Indien og Pakistan, der er glade for den nye musik.

- Selvom min familie altid har støttet mig, er det nok første gang, at de alle er megastolte af, at jeg laver musik. Nu er det ikke mig, der sidder ved bordet og forklarer dem, hvad jeg laver. Nu er det dem, der siger: "Ej, hvor er det fantastisk." Det er fedt, de endelig påskønner det, for de har ikke altid forstået mit univers, fortæller han.

Hasan Shah startede sin karriere i 2007 i 'MGP', hvor han med gruppen Game Over kom på en fjerdeplads med sangen 'Drømmeland'. (Foto: JAFFAR ALI AFZAL © Pressebillede)

Drømmer om at lave musik til Bollywood-film

For Hasan Shah er det indiske eventyr kun lige begyndt, forsikrer han.

Modtagelsen af 'Hawa' har givet ham blod på tanden, og han er overbevist om, at den nye musikalske verden bare ligger og venter på at blive udforsket.

- Vi har kun lige prikket til folk, og vi snakker allerede om næste single. Det er en lang rejse, og jeg føler, jeg kun lige har taget mit første skridt, fortæller han.

Hasan Shah, som også skriver med andre danske musikere herhjemme, er dog ikke færdig med at lave musik på dansk, understreger han. Men lige nu er han optaget af sit indiske eventyr, hvor han godt tør drømme stort. Og han håber da også på at kunne tage det endnu videre.

- Jeg drømmer om at turnere rundt i nye lande og stå på de største scener. Både i Indien og Pakistan, men også England, hvor der også bor mange, der taler punjabi, siger han.

- Og så ville det da også være stort, hvis jeg kunne få en sang med i en Bollywood-film.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk