Danske hitkonger leverede historisk og tårevædet stadionbrag: 'Jeg har aldrig oplevet noget lignende'

Der var både overbelastede stemmebånd og glinsende øjenæbler, da The Minds of 99 lørdag blæste et udsolgt Parken bagover.

The Minds of 99 med Niels Brandt i front samlede 50.000 mennesker og leverede et brag af en koncert Parken lørdag aften. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)

Det var nærmest surrealistiske scener, der udspillede sig, da The Minds of 99 indtog Parken lørdag aften.

Behørig afstand var en saga blot. 50.000 mennesker stimlede sammen som sild i en stime for at opleve det danske rockband spille den første stadionkoncert med fuld kapacitet i Europa siden genåbningen.

Samtlige restriktioner var fortid, og det lod til, at publikum nød friheden.

Folk skrålede hinanden ind i hovedet og udvekslede støvregns-agtige kaskader af spyt.

Hvis de da ikke afklædte sig deres gennemvædede t-shirts og svingede dem over hovedet i cirkler, mens spiraler af sveddråber fløj ud over naboerne.

Det var lige før, man måtte knibe sig i armen ved synet.

- Det her. Det er fucking genåbningen af Danmark, sagde forsanger Niels Brandt fra scenen og fremkaldte et gåsehuds-inducerende jubelbrøl fra publikum.

Lyt til et af gruppens allerstørste hits, 'Hurtige hænder', mens du læser videre:

0:00

Begejstringen var til at tage og føle på, da det fem mand store orkester indtog scenen i en optræden, der på flere måder vil gå over i historien.

For det første fordi The Minds of 99 blot er det femte danske band, der optræder som hovednavn i Parken.

Og så fordi koncerten markerer en foreløbig ende på de restriktioner, der har vingeskudt, eller måske snarere sønderskudt, livemusikken i hele Europa.

Så naturligvis var dr.dk på pletten, da supergruppen lørdag begik et brag af en kæmpekoncert foran et halvt hundrede tusinde kampklare Minds-fans.

Se, hvordan det så ud, herunder.

 • Parken sitrer, da klokken nærmer sig koncertstart. Hver gang, der er et ophold i ventemusikken, skummer publikums forventningsfulde begejstring over i ekstatisk jublen. Og den helt store forløsning kommer endelig, da forsanger Niels Brandt langt om længe bliver oplyst midt på plænen. Her stiger han til vejrs som en anden Ikaros, mens han synger åbningsnummeret 'Solkongen'. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
 • I tre minutter er Parken omdannet til et mikrokosmos. Med Niels Brandt som en funklende rød sol i midten og publikums glinsende øjenæbler som 100.000 funklende stjerner i periferien. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
 • Nummeret slutter og bandet sætter tempoet op med hastighed som en partikelaccelerator. Med den drømmende 'Solkongen' i bakspejlet blæser Parken med fuld smadder ud over stepperne til 'Ung kniv'. Halvandet års indestængthed får frit udløb, og Parken fyldes med en energi, der er svær at beskrive med ord. Det er så intenst, at dr.dk's udsendte røres til tårer (og det er ikke en journalistisk stramning).
 • - Er der nogen, der har lyst til at høre et spritnyt nummer, vi ikke har udgivet, spørger Niels Brandt. Publikums reaktion overlader intet til fantasien, så gruppen spiller det nye nummer 'Under din sne'. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
 • - Er I der, Parken, spørger Niels Brandt. 50.000 stemmebånd samarbejder om et svar, der ikke er til at tage fejl af. Og publikum er i det hele taget gavmilde med deres sangstemmer. Tilsammen danner de en broget fællesklang, der måske nok ville have fået Phillip Faber til at rynke på næsen, men som forsangeren her tilsyneladende er godt tilfreds med. - I synger fandeme godt, Parken, siger han. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
 • Der bliver lållet og skrålet for fuld udblæsning, og jubel-udbruddene er massive efter stort set samtlige numre. I det hele taget er det svært at udpege ét enkelt klimaks. Tværtimod bringer koncerten - efter publikums respons at dømme - den ene pirrende omgang gåsehud efter den anden på nærmest tantrisk manér. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
 • Men det er ikke lutter fire-til-gulvet og fuld-fart-derudad. The Minds of 99 disker også op med følelsesladede sjælere som 'Hurtige hænder', der får publikums øjne til at glinse en tand ekstra. - Kys mig og elsk mig, synger Niels Brandt, og mon ikke, der var mange, der havde lyst til netop det i dét øjeblik. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
 • Koncerten skulle egentlig have været afholdt i september 2020, men det satte corona en stopper for. - Sidste år skulle denne koncert have været en kulmination for os. Et foreløbigt punktum for vores tre første plader og nye singler. Sådan blev det ikke. Men når livet giver én en lortehånd, kan det være det bedste, der nogensinde er sket for én, siger Niels Brandt og får et nærmest supersonisk jubelbrøl retur. - Nu står vi her. Et år efter. Vi har en ny plade på vej. Det her føles ikke som et punktum. Det føles, som om vi er på vej et nyt sted hen. En ny rejse. En ny ting. Det har vi det personligt bedre med. Tusind tak fordi I er her. Det betyder alt for os. Vi har fucking savnet jer, siger Niels Brandt fra scenen. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
 • Tusindvis af iPhone-lommelygter tændes til 'Stjerner på himlen'. Bandet laver også det klassiske "knæl-og-hop-på-droppet"-trick. Det ryster i gulv og tribuner, da mange tusind publikummer synkron-hopper til omkvædet, og Niels Brandt er da også imponeret. - Hvor så det hjernedødt ud, mand, siger forsangeren fra scenen. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
 • Musikerne bevæger sig mellem flere scener i Parken i løbet af koncerten. Blandt andet deler Niels Brandt publikum i to og skærer sig som en anden Moses igennem menneskemængden. Godt hjulpet på vej af nogle determinerede sikkerhedsvagter. Forsangeren bevæger sig tværs henover plænen og tager plads på et plateau i den modsatte ende, så han nu er helt tæt på den del af publikum, som hidtil har stået længst væk fra scenen. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
 • Efter 18 numre annoncerer forsangeren, at det er blevet tid til aftenens sidste sang. Men det kan der naturligvis ikke være tale om, og bandet leverer to ekstranumre. Plus en flere minutter lang synthesizer-solo af keyboardspilleren Jacob Bech-Hansen. En pulserende omgang med en bas, der kan mærkes i de indre organer. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
 • - Hvis I synes, det har været en god koncert, er det godt. Hvis ikke, har vi en god undskyldning: Alle skuffer over tid, siger Niels Brandt og sætter dermed gang i sangen af samme navn. En sang, der bliver aftenens sidste. Og musikerne malker sig selv for det sidste, de har i sig. Blandt andet crowdsurfer guitarist Anders Folke Larsen, mens han spiller sin solo. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
 • Da det hele er slut, kaster trommeslager Louis Clausen sine neongrønne trommestikker langt op i luften og ud til publikum. Den ene lander i hænderne på herren her, hvilket han tilsyneladende er godt tilfreds med. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
 • Præcis to timer efter koncertstart går The Minds of 99 sejrsgang. Publikum hujer ekstatisk og klapper gruppen ud i flere minutter. For det kan godt være, at alle skuffer over tid, men The Minds of 99 skuffer tilsyneladende ikke publikum denne aften i Parken. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)
1 / 14

Men hvad er så publikums dom over Europas første stadionkoncert efter corona? Vi har spurgt fem koncertgæster.

Rebecca Odgaard Thomsen (23) og Lasse Benjamin Skovgaard (21): 'De binder os sammen'

21-årige Lasse Benjamin Skovgaard fik lavet et 'Solkongen'-logo på en tur til Estland med nogle venner, fortæller han. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)

- Jeg føler, det er en drøm, der er gået i opfyldelse, siger 23-årige Rebecca Odgaard Thomsen, da dr.dk møder hende og vennen Lasse Benjamin Skovgaard på 21 umiddelbart efter koncerten.

- Jeg elsker The Minds of 99, så jeg er bare virkelig glad og har helt optur over det. Og så endte jeg inde i golden circle på et afbud, så jeg fik en meget vildere fest, end jeg havde regnet med, fortæller hun og fortsætter:

- Med The Minds of 99 er der så mange forskellige typer, der støtter op. Mig og Lasse er to vidt forskellige typer, men vi elsker det, og det er sådan noget, der binder os sammen. Og så var det så fedt at danse med folk, man ikke kender, igen.

Lasse Benjamin Skovgaard, der er så inkarneret Minds-fan, at han har en 'Solkongen'-tatovering på sin underarm, stemmer i:

- Festival-følelsen er tilbage, og det skal bare blive ved. Fuck, hvor er jeg vild med det.

Amalie Christensen (31) og Mark Pallisgaard (28): 'Det er ikke til at forstå'

- Det er fantastisk at se et dansk band på så stor en scene, som ellers er forbeholdt internationale navne, mener Amalie Christensen. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)

- Det syn, der mødte én inde i Parken, var ret vildt, siger Mark Pallisgaard på 28.

- Det var ikke rigtig til at forstå. Alle lignede små prikker. Det var sindssygt fedt. Jeg har aldrig set så mange mennesker samlet på ét sted. Det var en ret vild epokeændring i forhold til coronarestriktionerne - de åbner ballet, siger han.

- Jeg synes, det er fantastisk, at Danmark i kraft af den her koncert er med til at genåbne det, hele verden har glædet sig til. At vi efter halvandet år kan fejre den kultur, vi har savnet, siger 31-årige Amalie Christensen og slutter:

- Det var helt vildt.

Benjamin Rusbjerg (21): 'Har aldrig oplevet noget lignende'

- Min yndlingssang med The Minds of 99 er 'Ma Cherie Bon Bon'. Det er en vanvittig sang. Fucking nederen, at de ikke spillede den i dag. Men det var ellers en vanvittig koncert, mener Benjamin Rusbjerg. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © DR)

- Det var sindssygt. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det er den største koncert, jeg har været med til. Fuck, det var fedt, siger den 21-årige The Minds of 99-fan, Benjamin Rusbjerg.

- Det er det bedste band i Danmark efter min mening. Hold kæft, de laver så mange hits. Og de leverede en megagod koncert i dag. Det var pissesindssygt.

- Mine venner og jeg aftalte, at vi ville smide trøjen, hvis de spillede 'Alle skuffer over tid' som det sidste nummer. Og det gjorde de. Hundrede. Fuck, det var fedt.

Det er da heller ikke kun de publikummer, dr.dk har talt med, som er begejstrede for koncertpræstationen. Det samme er anmelderne.

Ekstra Bladets anmelder giver koncerten fem ud af seks stjerner og kalder den blandt andet for en "mindeværdig kraftpræstation" og en "sjælden euforisk folkefest".

Politikens anmeldere kvitterer med fuld plade - seks ud af seks stjerner. I anmeldelsen skriver dagbladet, at koncerten "manifesterer The Minds of 99's position i dansk musikhistorie", vel at mærke "som et af de allerstørste bands".