Danske musikere er tilbage på YouTube: 'Det er så dejligt!'

Den danske musikbranche glæder sig over, at det nu igen er muligt at se dansk musik på YouTube.

Betty Bass er én af de musikere, der glæder sig over den nye aftale mellem YouTube og rettighedsorganisationen Polaris. (Foto: Christian Trip © dr)

Hvis du har søgt på navne som Jada, Christopher og Medina på videotjenesten YouTube de seneste måneder, er du højst sandsynligt blevet mødt af en besked om, at deres indhold er utilgængeligt.

Sådan er det ikke længere. Efter en månedlang strid er dansk musik nemlig igen blevet tilgængeligt på platformen, hvor mange artister deler deres musikvideoer.

Det står klart, efter at YouTube og den fællesnordiske rettighedsorganisation Polaris (på vegne af danske Koda, finske Teosto, norske Tono og islandske Stef) har indgået en aftale, der både dækker YouTubes annoncebaserede univers og abonnementstjenesten YouTube Premium.

Aftalen glæder musiker Betty Bass:

- Det er så dejligt, at der er indgået en aftale! Det har virkelig været en hård tid for os musikere. Vi kan ikke komme ud at spille på grund af corona, og samtidig har der været denne her kæmpe forhandling i gang med YouTube. Jeg har været lidt opgivende, så det er virkelig dejligt endelig at mærke lidt medgang.

Lyt til Betty Bass' nummer 'Sideways', mens du læser videre:

0:00

Betty Bass har netop fået at vide, at hendes tour, der skulle have fundet sted her i efteråret, bliver rykket på grund af corona. Derfor falder den længe ventede aftale på et tørt sted.

- YouTube er en naturlig del af min tankegang i forhold til at udgive musik, så det har skabt mange problemer, at ens indhold er blevet fjernet. Ville det så overhovedet give mening at lave musikvideoer? For hvor skulle vi lægge dem op, hvis ikke på YouTube?

- Det har været svært at vide, hvor lang tid konflikten ville vare. Det er så skønt, at Koda har kæmpet vores sag, og jeg står hundrede procent bag dem!

Også den danske musiker Mekdes glæder sig over, at konflikten nu er overstået:

- Det er sindssygt fedt, at der nu er landet en aftale. Jeg har haft vildt meget nedtur over konflikten, for jeg ser normalt mange live-sessions med andre musikere, som jeg ikke har kunnet se under konflikten, siger hun og uddyber:

- Det visuelle betyder vildt meget for musik, så jeg er glad for, vi nu er tilbage på platformen.

'Nu er musikken sluppet fri igen'

Aftalen, der blandt andet omfatter en række forskellige anvendelser af musik, såsom traditionelle musikvideoer, coverversioner og tv-indhold med musik i baggrunden, glæder også radiovært og dj Pelle Peter Jencel:

- Det er dejligt, den er landet – både for de danske musikere og for alle os, der godt kan lide musik. For YouTube er i ligeså høj grad en musiktjeneste som en videotjeneste. Folk bruger YouTube ligesom Spotify.

Pelle Peter Jencel glæder sig over, at der nu er landet en aftale, selvom han understreger, at det endnu er for tidligt at udtale sig om dens konkrete betydning.

Han mener, den månedlange konflikt er gået hårdest udover over de svageste medlemmer af den danske musikscene:

- Konflikten har skåret et lag væk fra den danske musikscene, som, jeg synes, er sindssygt vigtigt. Den har ramt de svageste af de danske musikere, der ikke har et stort budget eller et pladeselskab i ryggen. Mads Langer skal nok overleve, men vækstlaget fik frataget en genial platform, da YouTube lukker ned.

- YouTube er en platform, hvor det bedste indhold vinder, og alle er på lige vilkår. Nicki Minaj og Beyoncé lægger deres ting op på samme måde, som du og jeg lægger en ferievideo op. Det er en meget demokratisk platform.

Derfor er Pelle Peter Jencel da også selverklæret fan af "idéen omkring YouTube". Der er dog et vigtigt men:

- Når de nærmest har opnået monopol, medfører det også et ansvar for at behandle artisterne ordentligt. Det er i mine øjne dét, tvisten har handlet om.

Han understreger, det endnu er rigtig svært at udlede, hvad aftalen konkret kommer til at betyde, fordi der ikke er kommet detaljer frem om dens specifikke indhold.

- Men jeg håber, YouTube nu har forstået, at hvis ikke folk lægger indhold på deres tjeneste, så er der heller ikke nogen, der bruger den. Jeg håber, de har fået en forståelse for, hvor vigtige artisterne er for platformen, siger radioværten og slutter:

- Nu er musikken atter sluppet fri, og dermed kan unge danske, uafhængige musikere igen lægge deres ting op på platformen.

Facebook
Twitter