Danske sangere savnede et fællesskab – nu går de sammen om hyldest til sorte kvindelige musikikoner: 'De har betydet alt'

Caroline Henderson, Barbara Moleko, Karen Mukupa, Nabiha og Iris Gold hylder deres sorte forbilleder med koncertrækken 'Black Voices'.

(Foto: Lasse Lagoni)

I et øvelokale er fem stole sat op. Ikke at de bliver brugt særlig meget, når først musikken går i gang.

For nogle rejser sig op, når de synger. Andre ammer. Når de laver kaffe, tager de med til hinanden, og der bliver grinet og hygget.

Men stolene står der. I en formation. Og dét, der sker i øvelokalet kan betegnes som præcis dét – en formation. Som når Beyoncé i sin sang med netop dén titel synger: "Okay, ladies, now let's get in formation".

Stolene er sat frem til Barbara Moleko, Karen Mukupa, Nabiha, Iris Gold og Caroline Henderson.

På papiret er de fem individuelle sangere fra hver deres musikalske baggrund. Men lige nu arbejder de i et stærkt fællesskab – og de er begejstrede for at være sammen. Ikke mindst over anledningen.

For om et par dage træder de fem sangere ud på den store scene i DR Koncerthuset og optræder med 80 års musikhistorie. De har nemlig skabt hyldestshowet 'Black Voices – A Tribute' til de sorte kvinder, der har banet vejen for dem i musikbranchen, og som de i dag står på skuldrene af som solister.

Det er kunstnere som Billie Holiday, Aretha Franklin, Grace Jones, Beyoncé, Nina Simone og Rihanna – bare for at nævne et par stykker.

Lige nu øver de fem danske kvinder sig på deres fortolkninger af de mange sange, der har formet dem.

- Da vi sad der i øvelokalet, og det bare var os og musikken, blev jeg blæst bagover. Det var meget stort at høre os synge sammen for første gang. Jeg blev nærmest helt rørt af at høre vores forskelligheder og vores stemmer sammen, genkalder Caroline Henderson sig.

Første gang i Danmark

Idéen er hendes. I flere år har det været hendes drøm at samle sorte kvinder fra den danske musikbranche for at vise resten af landet, at de står sammen, understrege, hvorfor repræsentation er vigtigt – og for at fremhæve dem, de har spejlet sig i hele deres liv.

- Det er første gang i Danmark, at fem sorte kvinder går sammen på den her måde og hylder noget musik, som vi føler, vi også er en del af – musik, som har været noget i vores liv, som vi har kunnet spejle os i, fortæller Caroline Henderson.

Én af dem, der sprang til på projektet, da Caroline Henderson kontaktede hende, er sangeren Nabiha.

- Man sidder med den lange liste af sange, som man kender, og så sker der noget helt magisk i øvesituationen, når sangene så bliver fortolket af os fem vidt forskellige kvinder, siger hun og kigger over mod Caroline Henderson.

- Det rørte mig virkelig at se, hvor mange styrker de her kvinder, jeg sad i rum med, faktisk havde. Jeg har behov for at suge fra og dele med jer. Lille Nabiha på ti år havde brug for det her.

Mens du læser, kan du lytte til 'Made in Europe' med Caroline Henderson her:

0:00

Savnede et fællesskab

Både Caroline Henderson og Nabiha er enige om, at hyldestshowet 'Black Voices' ikke havde kunnet lade sig gøre for ti eller 15 år siden. Tiden var ikke moden.

Men der er sket noget ude i verden.

Black Lives Matter-bevægelsen ramte som en bølge sidste år og satte for alvor racisme og diskrimination på dagsordenen. Og diskussionen om den skæve repræsentation af kvinder og minoriteter i musikbranchen dukker op med mere jævne mellemrum.

Så det er, som om folk nu forstår, hvorfor det er vigtigt at hylde sorte og kvindelige musikere, føler de to musikere.

- Dengang ville folk have spurgt: "Hvorfor det? Hvorfor kan der ikke være andre med? Hvorfor kan der ikke være mænd med? Er I omvendte racister?" – alt det der. Men det har der slet ikke været noget af nu, fortæller Caroline Henderson.

Caroline Henderson har altid drømt om at samle sorte kvindelige sangere fra den danske musikscene. Men det er, som om tiden først har været moden til det nu, siger hun. (Foto: Lasse Lagoni)

Hun og Nabiha har til gengæld aldrig været i tvivl om, at der har været brug for det her fællesskab i Danmark.

For at træde ind i den danske musikbranche som sort kvinde kan føles ensomt, når der ikke er mange andre at spejle sig i – eller når man får at vide, at der kun er plads til én, der minder om én selv, i musikbranchen.

Mens de har oplevet, at andre har prøvet at skabe en konkurrence mellem dem, har de selv bare ønsket at skabe et rum, hvor de kunne udveksle erfaringer, som kun nogen med den samme baggrund som deres egen kan relatere til.

- Udover at det her show er en hyldest til de her kvinder, så har vi også fået et fællesskab ud af det, som vi har savnet – og jeg tror, at det kun er os, der forstår, hvor stort et savn det kan være. Her kan vi spejle os i hinanden og være helt rolige med det, siger Caroline Henderson, mens Nabiha tilføjer:

- Det er første gang, at jeg har haft et fællesskab med nogle kvinder, hvor vi både deler en baggrundshistorie og har musikken og arbejde til fælles. Det er en kæmpe gave, siger hun.

- Jeg har været solist de seneste ti år, så jeg har optur over pludselig at kunne gå ind i et safe space af kvinder, som det her føles som.

Lyt til Nabihas sang 'Never Played the Bass', mens du læser videre.

0:00

'En kæmpe ære'

Nabiha husker, hvordan hun som barn og ung voksede op herhjemme og i jagten på at finde sig selv manglede nogen, der lignede hende selv. Én, der ikke bare var en birolle i en tv-serie, der forsvandt efter to afsnit.

- Jeg har virkelig savnet at se nogen, jeg kunne spejle mig i. Men jeg har kunnet vende mig mod den amerikanske musik og spejle mig i artister og sangskrivere der. Så de her kvinder, som vi hylder til showet, har i virkeligheden betydet alt. Særligt i forhold til repræsentationen, da jeg var lille, fortæller Nabiha.

De her kvinder, hvis sange nu bliver fortolket, har vist mod, sårbarhed og turdet åbne op. Og så er de både sindssygt dygtige og talentfulde, mener hun.

Derfor betyder det også noget særligt for hende, at hun nu skal være med til at synge deres sange.

- Det er en kæmpe ære at få lov til at give den oplevelse videre, som musik har givet mig igennem hele min barndom, siger hun, inden hun udbryder:

- Jeg får totalt gåsehud lige nu over at snakke om det!

Det har en stor betydning for Nabiha at kunne hylde de sorte kvinder, som hun har kunnet spejle sig i – og hun er glad for, at hun kan give det videre herhjemme i Danmark. (Foto: Lasse Lagoni)

Caroline Henderson nikker stolt ved siden af. For det er det her, hendes projekt hele tiden har handlet om.

- Det er smukt sagt. Det med at give det videre. Det særlige her er, at vi hylder dem, der er gået foran – og så tager vi stafetten videre ind i historien, selvfølgelig med vores touch.

Ikke sidste gang

De kalder det selv for et movement - og sig selv for first movers. Men selvom det er første gang, at du ser fem sorte kvinder stå sammen på en dansk musikscene, er deres håb, at initiativet kan være med til at markere nye tider.

- Det kan godt være, at det er første gang, der bliver gjort det her – men det er ikke sidste gang, Caroline!, siger Nabiha insisterende, idet hun vender sig mod Caroline Henderson.

- Én ting, der har rørt mig mest er, hvordan forældre og unge skriver til mig, at det her er fedt, at det har samlet hele familien – og at deres børn har haft brug for nogen at spejle sig i. Og jeg tænker: "Selvfølgelig". Fordi de sidder med den oplevelse, som vi andre også har haft, da vi voksede op, siger Nabiha og fortsætter:

- Hvor er det fedt, at vi ikke behøver at kigge mod USA eller Storbritannien for at finde nogen, man ligner lidt. Det er, hvad vi alle har haft brug for. Det her er så meget vigtigere, end man lige går og tror. Nu er der fokus på os på en måde, der ikke har været før.

Caroline Henderson er heller ikke i tvivl om, at det her – der begyndte som hendes drøm for flere år siden – nu er med til at forandre noget herhjemme.

- Om 20 eller 50 år har vi slet ikke brug for at lave en koncert som det her. Så er der nogen, der kan sidde og sige: "Tænk sig, at det var nødvendigt dengang. Det var ligesom et statement," siger hun.

- Vi er med til at skubbe grænserne.

'Black Voices - A Tribute' afholdes 17., 18. og 19. september i DR Koncerthuset i København og den 22. september i Musikhuset i Aarhus.

Facebook
Twitter