Danske søstre stormer frem med sange om angst og 'mærkelige' vokalharmonier: 'Det her er kun starten'

Sirid og Frida Møl Kristensen udgør duoen Prisma, som stormer frem på musikscenen og netop har optrådt til P6 Beat Rocker Koncerthuset.

(Foto: Bobby Mandrup)

- Det er gået stærkt. For fire måneder siden var der nærmest ingen, der anede, hvem vi er.

Prisma. Siger det dig noget? Måske ikke. Men det kommer det med al sandsynlighed til.

For den danske duo, der består af søstrene Sirid og Frida Møl Kristensen, har brugt hele sommeren på at spille koncerter landet rundt. Og i weekenden optrådte de til koncertbraget P6 Beat Rocker Koncerthuset.

- Jeg har aldrig været i DR Koncerthuset. Første gang, jeg skal derind, skal jeg spille. Det er lidt noieren, men også så nice, siger Sirid Møl Kristensen til dr.dk et par dage inden.

- Jeg tror altid, at jeg drømt om at skulle spille der på et eller andet tidspunkt. Så da vi fandt ud af det i sommer, var jeg lige ved at græde. Jeg havde ikke regnet med, at det skulle være nu, supplerer Frida Møl Kristensen.

Og det er sådan, de to søstre gør – supplerer hinanden. De kigger på hinanden, når de taler, siger "du", når de fortæller, og de griner næsten synkront.

De bor også sammen. Og deres tostemmige harmonier er hele fundamentet for deres fælles musikalske bagkatalog, der indtil videre tæller to ep'er og en række singler, som blandt andet spilles i radioen på P6 Beat og P3.

Selv deres kunstnernavn bærer præg af de to søstres ubrydelige bånd.

- Vores kunstnernavn er Prisma, fordi vi har taget udgangspunkt i glasfiguren prismet. Vi havde dem hængende i stuen, da vi var børn. Når solen skinnede, var der regnbuer over alt i stuen, fortæller Frida Møl Kristensen og fortsætter:

- Det var meget sigende. Et prisme har to sider, der spejler hinanden, og når det hvide lys kommer ind, bliver det brudt ud i en regnbue. Vi har altid spejlet os i hinanden som søskende, og vi bruger hinanden. Så jeg tror, at vi så vores musik som den der regnbue, der kom ud af det. Hvis man skal være lidt selvfed.

Det var en stor oplevelse for søstrene Frida og Sirid Møl Kristensen at optræde i DR Koncerthuset. - Da vi fandt ud af det i sommer, var jeg lige ved at græde. Jeg havde ikke regnet med, at det skulle være nu, fortæller Frida. (Foto: Christian Larsen © DR Koncerthuset)

'Vi synger ind i hinanden'

Selvom de begge griner, når de fortæller om meningen bag deres kunstnernavn, sætter deres fællesskab - regnbue eller ej - tydelige spor i deres musik.

- Jeg føler, at når du synger, så synger du ind i mig. Vores stemmer minder meget om hinanden, så vi synger ind i hinanden, og så kommer det ud igen som noget andet, siger Sirid Møl Kristensen.

- Det er en tryghedsting, når vi synger sammen. Vi kan gå fra at skændes i øvelokalet, men når vi så begynder at synge, er alt okay igen. Så jeg kan virkelig mærke, at vi har hinanden, siger hun, mens hun kigger på sin søster.

Det er Frida, der er ældst. Storesøsteren, som i dag er 24. To og et halvt år senere kom Sirid til verden.

I mange år var de slet ikke tætte i barndomshjemmet i Odense. Rollerne som storesøster og lillesøster fyldte for meget. Men da de nåede teenagealderen, skete der noget mellem dem. De blev lige og fandt noget at være fælles om.

- Vi sad en eller anden aften og begyndte at spille nogle sange på en guitar og fjolle sammen. Og så begyndte vi ofte at lave de der mærkelige harmonier inde på værelset med guitaren, siger Frida Møl Kristensen.

- Der er en vild energi, når vi synger sammen. Og det er det, som det hele bygger på i dag: den vokalsammenfletning, vi laver.

Vandt talentkonkurrence med første liveoptræden

Selvom de to søstre i dag laver det, de betegner som en masse genrer blandet sammen – punk, pop, indie, alternativ og drømmepop – er de oprindeligt skolet i den klassiske musik. Sirid Møl Kristensen spillede klassisk tværfløjte som barn, mens Frida var optaget af klarinetten.

Det har sat sit præg på Prismas lyd.

- Vi har taget strukturen, stemningen og følelserne sammen med det storladne og filmiske med fra det klassiske over i vores rytmiske musik, fortæller Sirid Møl Kristensen.

Alligevel har det været en befrielse for de to søstre, at de nu kan være mindre stringente og mere legende i deres musik.

- Vi er ikke gået skolet til værks på det rytmiske. Vi aner ikke noget om tonerne, og jeg tror ikke, at jeg vil kunne læse noder med min guitar. Det rytmiske har været meget mere en leg, siger Frida Møl Kristensen.

Sirid Møl Kristensen og Frida Møl Kristensen er skolet i den klassiske musik. Den rytmiske, som de spiller nu, har de selv lært sig. Men de trækker stadig det klassiske ind i den i musik, de laver i dag. (Foto: Bobby Mandrup)

De begyndte at spille sammen som duo tilbage i 2014. Her kaldte de sig Hauhii.

Den første koncert, de spillede sammen, var til en ungdomsskolefestival med en talentkonkurrence på spillestedet Magasinet i hjembyen Odense.

Egentlig var de på vej hjem før showets afslutning, fordi alle andre virkede til at være bedre.

Men de blev alligevel. Og vandt hele konkurrencen.

- Vi har altid optrådt, så det føltes meget naturligt. Vi har aldrig være usikre på, om det er det, vi vil. Men det er også, fordi vi har hinanden, fortæller Sirid Møl Kristensen og fortsætter:

- Hvis jeg var solist, ville jeg aldrig turde gøre det. Og nu i de sange, hvor jeg synger solo, er jeg sådan: "Det er ikke det her, der er sjovt." Det føles meget nøgent. Jeg kan bedre lide, at vi har hinanden i det – og jeg synes, vi synger bedre sammen, end vi gør hver for sig, siger hun, mens de begge griner.

I 2018 flyttede de til København og skiftede samtidig navn til Prisma. Det var her, de besluttede sig for at stable en seriøs karriere på benene og udgav deres første officielle single to år senere.

Nu har de lavet musik sammen i syv år.

Du kan lytte til sangen 'I Never Wanted to Meet You' fra Prismas seneste ep, mens du læser videre:

0:00

Angsten pressede på

De har nu udgivet to ep'er. I maj udkom den seneste, 'Inside Out', der, som titlen indikerer, blotter deres sind og inderste tanker.

- Vi havde boet i København i nogle år. Alting gik så hurtigt her, og der var så meget stress på, begynder Sirid Møl Kristensen, inden Frida supplerer:

- "Tag en uddannelse, få et arbejde, og du skal have penge, for din husleje er fucking høj."

- Og det er hele tiden det der spørgsmål, man får med: "Nå, hvad laver du så? Hvad vil du gerne læse?" Det er slet ikke sikkert, at jeg vil læse. Men det bliver hele tiden puttet ned over én i alle samtaler, man har med nye folk. Det var vi trætte af, siger Sirid Møl Kristensen.

- Det blev vi stressede over og fik angst af. Så skrev vi en ep om det, fortæller Frida Møl Kristensen.

Angsten og behovet for at kunne blive ved med at lave musik var vigtigt for dem at få sat ord på. For selvom angsten banker på, er de ikke i tvivl om, at de har valgt rigtigt i deres liv.

- Jeg kan ikke se, hvad det er, jeg ellers skulle lave. Musikken er det eneste, der giver mening for mig, siger Sirid Møl Kristensen. Frida er enig.

- Vi har jo altid gjort det. Jeg vil ikke kunne se mig selv ikke spille musik.

Og så er vi tilbage ved begyndelsen: Hvor stærkt det er gået for Prisma i løbet af de seneste fire måneder.

For mens mange af deres jævnaldrende måske er vendt tilbage til skolebænken efter sommerferien, har Prisma netop spillet i DR Koncerthuset – og lige om lidt venter en koncert på Spot Festival i Aarhus, inden de vender tilbage til deres sangskrivningshule.

- Selvom det er et beskedent stadie, vi er på, er det gået meget stærk. Det er virkelig kommet bag på os, hvor mange der lytter, siger Frida Møl Kristensen.

- Men vi er meget taknemmelige. Og det er vildt motiverende, siger Sirid Møl Kristensen, inden Frida afslutter:

- Det her er kun lige starten. Der kommer meget mere.

Facebook
Twitter