Danske Thomas har skrevet to af årets mest omtalte Eurovision-sange: 'Det er vildt at være en del af'

Sangskriveren Thomas Stengaard håber at vinde Eurovision for Cypern eller San Marino.

Danske Thomas Stengaard har skrevet årets Eurovision-bidrag for Cypern og San Marino. (Foto: Privatfoto / EBU © Andres Putting)

Han har både prøvet at vinde Eurovision - og at blive næstsidst.

Og på lørdag kan den danske sangskriver Thomas Stengaard så igen blande sig i toppen af pointtavlen i dette års Eurovision Song Contest, hvor han har været med til at skrive hele to af de deltagende sange.

Han er nemlig blandt afsenderne på to af de mest omtalte bidrag i år; den fyrige popbasker 'El Diablo' fra Cypern og nummeret 'Adrenalina', der repræsenterer lilleputstaten San Marino. Og står det til bookmakerne, kommer begge bidrag til at blande sig i top 10 i finalen på lørdag.

Hør 'Adrenalina', der repræsenterer San Marino, her:

0:00

Men hvordan er Thomas Stengaards sange lige havnet i hænderne på artister fra to lande mere end tusind kilometer væk fra musikerens egen hjemstavn, København?

- Jamen, det er jo meget simpelt. Det er de, fordi jeg har sendt dem til dem, siger Thomas Stengaard med et grin, da DR møder ham backstage i Ahoy Arena i Rotterdam, hvor årets Eurovision Song Contest afholdes.

- Ej, jeg har jo været med i Eurovision et par gange efterhånden, og det betyder, at jeg har fået nogle gode kontakter rundt omkring i de andre lande.

- Og da jeg hørte, at Cypern og San Marino ledte efter sange, sendte vi nogle numre i deres retning, og de endte så med at vælge 'El Diablo' og 'Adrenalina', hvilket jeg selvfølgelig er rigtig glad for, fortæller musikeren, der lige nu er i Rotterdam som en del af den cypriotiske delegation.

Thomas Stengaard er lige nu i Rotterdam, hvor årets Eurovision finder sted. Her er han en del af den cypriotiske delegation og skal som såkaldt musical director sørge for, at alt lyder, som det skal, når Cyperns Grand Prix-håb, 26-årige Elena Tsagrinou, går på scenen. Her ses danskeren i den såkaldte delegation bubble, hvor alle deltagerne holder til, før og efter de har været på scenen. (Foto: Christian Ellegaard © DR)

Sikrede Danmark tredje Eurovision-sejr

Thomas Stengaard har spillet guitar, siden han var helt lille, og fra 2007 til 2010 var han den ene halvdel af duoen The Benefits, som både nåede at få en pladekontrakt i USA og varme op for navne som Rihanna, Kelly Clarkson og Whitney Houston.

I dag er det dog i rollen som sangskriver og producer, Thomas Stengaard slår sine folder.

Hans musikalske cv tæller samarbejder med navne som Carpark North, Sys Bjerre, amerikanske Meghan Trainor og sangeren Cisilia, som han i 2014 skrev kæmpehittet 'Vi to datid nu' til.

Thomas Stengaards affære med Eurovision begyndte dog året inden, i 2013, da han var med til at skrive 'Only Teardrops', som med Emmelie de Forest bag mikrofonen sikrede Danmark vores tredje Eurovision-sejr.

- Det var jo en helt vild oplevelse og noget, jeg stadig er super stolt af, fortæller han om bedriften, der siden har åbnet mange døre for sangskriveren.

Blandt andet er Thomas Stengaard siden blevet inviteret til at sende sange ind til flere andre landes Grand Prix-finaler.

Således har han haft flere sange med i det tyske Grand Prix og sågar vundet konkurrencen hos vores naboer mod syd to gange - dog med varierende succes på Eurovision-scenen efterfølgende.

Thomas Stengaard var i 2018 med til at skrive det tyske Eurovision-bidrag 'You Let Me Walk Alone', der blev fremført af sangeren Michael Schulte. Sangen fik en fjerdeplads og er i dag blevet hørt over 67 millioner gange alene på Spotify. (Foto: Andres Putting © EBU)

I 2018 fik tyske Michael Schulte og balladen 'You Let Me Walk Alone' en fjerdeplads i finalen - godt hjulpet på vej af toppoint fra både de danske tv-seere og den danske fagjury - mens duoen S!sters i 2019 endte allernederst på pointtavlen hos seerne med brutale nul point.

- Ja, det gik jo ad helvede til for at sige det ligeud. Der kom jeg lige lidt ned på jorden igen, siger Thomas Stengaard med et grin om bundplaceringen, der altså ikke har stoppet ham fra at vende tilbage til den store musikkonkurrence.

Hvorfor er det, du vender til Eurovision igen og igen?

- Haha, gør jeg nu også det? Men altså først og fremmest er det et skægt kaninhul at hoppe ned i en gang imellem, fordi Eurovision bare er et sjovt format. Nu er jeg her i Rotterdam, og det er altid en vild oplevelse at være en del af det her skøre univers.

- Og så giver Eurovision bare en helt særlig form for opmærksomhed, fordi det er så stort, og der er så mange tv-seere og fans, der går op i det her show. Jeg har for eksempel allerede udgivet en hel bunke sange i år, men det er klart 'El Diablo' og 'Adrenalina', de to Eurovision-sange, der har rykket mest.

Håber på top 5 i finalen

Indtil videre er årets Eurovision-eventyr, hans fjerde af slagsen, gået godt for Thomas Stengaard.

Tirsdag sikrede cypriotiske Elena Tsagrinou og 'El Diablo', som Thomas Stengaard har skrevet sammen med tre udenlandske sangskrivere, sig en plads videre til lørdagens store Eurovision-finale.

I aften skal San Marino og sangeren Senhit, der i øvrigt får selskab af ingen ringere end den amerikanske rapper Flo Rida på scenen, så forsøge at gøre den cypriotiske popdjævel kunsten efter.

- Jeg tror, vi kommer til at gøre det godt. Jeg ville være vildt glad, hvis én af sangene fik en placering i top 5 eller top 10 i finalen, men det er et meget uforudsigeligt år i år uden en klar vinderfavorit, så det bliver en rigtig interessant finale, siger Thomas Stengaard og fortsætter:

- Ærligt har jeg ingen anelse om, hvordan det kommer til at gå, men i sidste ende handler det jo mest af alt om at lave en optræden, som man kan være stolt af, og som forhåbentlig når et publikum, så sangen også får et liv efter Eurovision.

41-årige Senhit bor i Italien, men repræsenterer i år San Marino, der med blot 33.000 indbyggere er Europas næstmindste stat, kun overgået af de omkring 800 indbyggere i Vatikanstaten. (Foto: Andres Putting © EBU)

Sange ville ikke passe ind i Danmark

Men vent… Hvis den danske popsmed er god til at skrive Grand Prix-hits, hvorfor er det så egentlig ikke os i moderlandet Danmark, der får lov til at høste frugten af hitmagerens talent?

- Jeg tror ikke, at hverken 'El Diablo' eller 'Adrenalina' havde passet ind i det danske Grand Prix. To uptempo sange med spanske titler og en sydeuropæisk lyd… Det har jeg svært ved at se for mig i Dansk Melodi Grand Prix - selvom jeg selvfølgelig håber, danskerne kan lide begge sange, forklarer Thomas Stengaard.

Hør det cypriotiske bidrag, 'El Diablo':

0:00

Han afviser dog ikke, at han i fremtiden igen vil smide potentielle Eurovision-hits i den danske Grand Prix-pulje.

- Jeg tror, jeg skrev 100 sange sidste år, så hvis den rette sang pludselig dukker op, og jeg tænker, at det ville kunne fungere i Danmark og med en dansk artist, så sender jeg den selvfølgelig ind, siger han og fortsætter:

- Men det hele starter med en god ide, der passer godt ind i det danske format - så vi må se, om der dukker sådan én op på et tidspunkt, siger han med et smil.

Om Thomas Stengaard og San Marino går videre til finalen afgøres i aftenens anden semifinale, der kan ses på DR1 og DRTV (også hvis du befinder dig i udlandet) klokken 21.

På scenen i aften er også Fyr og Flamme, der med 'Øve os på hinanden' skal forsøge at synge Danmark videre til lørdagens store finale.

Det cypriotiske bidrag, 'El Diablo', skrev Thomas Stengaard sidste efterår. Her ses sangeren Elena Tsagrinou og hendes dansere fremføre nummeret på Eurovision-scenen. (Foto: Andres Putting © DR)
FacebookTwitter