Dansktopdronning i opsang til de unge: Det er ikke alt, man kan planlægge hjemme ved skrivebordet

Sangerinden Birthe Kjær fylder i dag 70 år og kan samtidig fejre 50 års jubilæum som sangerinde.

Hvordan har du holdt dampen oppe i alle de år?

Birthe Kjær studser over spørgsmålet og ryster let på skuldrene.

- Jeg regnede jo ikke med, at det skulle vare så lang tid, så jeg har ikke tænkt over, at jeg skulle holde dampen oppe. Det, der har holdt mig kørende, er glæden over, at 'nå, nu fik jeg lov til det her i endnu et år'. 'Hov, der gik der et år til, hvor jeg kunne leve af musikken'. Og sådan er der jo så gået 50 år nu.

I dag fylder hele Danmarks dansktopdronning 70 år.

50 af dem har hun brugt på scenen som sangerinde, og hun har gennem årtierne stået bag klassikere som 'Sommer og sol', 'Vi maler byen rød' og den famøse hymne om 'Pas på den knaldrøde gummibåd'.

Men karrieren startede faktisk ved lidt af et tilfælde - og det har givet Birthe Kjær en livsfilosofi, som hun gerne vil give videre til de unge i dag.

- Det handler om at tage chancer. Det er ikke alt, der kan planlægges hjemme ved skrivebordet, og det er, når man er ung, at man har tid og råd til at gøre det. Så det gjorde jeg.

Hør sangen om den berømte gummibåd her, mens du læser videre:

0:00

Blev opdaget på restaurant - og tog chancen

Allerede som 12-årig begyndte Birthe Kjær at synge og optræde som en del af gruppen 'Sunshine Trioen', men det lå ikke i kortene, at hun skulle bruge de næste fem årtier foran mikrofonen.

Hun startede i stedet som elev i den lokale bank, men en aften i 1968 optrådte Birthe på en restaurant, hvor dansktop-legenden Johnny Reimer var blandt gæsterne.

Han så hurtigt et potentiale i den unge sangerinde og stak hende en pladekontrakt. Birthe Kjær droppede finanserne, og få måneder senere udsendte hun sin første single.

- Det var aldrig noget, jeg havde drømt om skulle blive min levevej. Det var jo noget, jeg gjorde, fordi jeg syntes, at det var sjovt, og så kunne jeg altid komme tilbage til banken, når det hele engang var ovre. At der nu er gået 50 år, det er der jo ingen, der kunne have drømt om, siger Birthe Kjær.

Hør Birthe Kjær fortælle mere om, hvor vigtigt det er at turde tage chancer i videoen øverst og se nogle af højdepunkterne fra Birthe Kjærs karriere i galleriet herunder.

Artiklen fortsætter under galleriet.

  • Den 20-årige sparekasseassistent og dansktop-sangerinde Birthe Kjær blev i 1968 opdaget og tilbudt en pladekontrakt af kollegaen Johnny Reimar. (Foto: Busser)
  • Birthe Kjær sammen med sangeren Johnny Reimer, der var skyld i, at hun fik en pladekontrakt. (Foto: Morten Langkilde)
  • Birthe Kjær udgav i 1968 sin første single 'Arrivederci Franz', der strøg direkte ind på førstepladsen på dansktop-hitlisten. (Foto: Polfoto)
  • I 1989 repræsenterede Birthe Kjær Danmark ved Eurovision Song Contest i i Schweiz med nummeret 'Vi maler byen rød'. Sangen opnåede en tredjeplads. (Foto: DR Billeder)
  • I 2005 var Birthe Kjær vært på Dansk Melodi Grand Prix, hvor hun endte med at få et ordentlig smækkys af sin medvært, Jarl Friis Mikkelsen. (Foto: DR Billeder)
  • Birthe Kjær deltog i 2005 i TV2-programmet 'Vild med dans', men måtte grundet en blodprop trække sig fra programmet. Her ses hun med dansepartneren Bo Loft Jensen. (Foto: MOGENS FLINDT)
  • Birthe Kjær udgav sine seneste plade, 'Lige fra hjertet', i 2015. (Foto: DR Billeder)
1 / 7

Endte ikke som 'X Factor'-vinder

Selvom hun allerede udsendte sin første plade som bare 20-årig, så havde hendes år som barnestjerne alligevel gjort den unge Birthe Kjær robust nok til at modstå det pres, der også den dag i dag kan ligge på unge talenters skuldre.

- Jeg havde noget rutine og vidste, hvad jeg ville, og hvad jeg ikke ville. Jeg kom ikke ud på samme måde, som en vinder af 'X Factor' måske gør i dag, hvor du pludselig bliver berømt i hele Danmark og skal ud og optræde uden rigtig at have optrådt før. Det, tror jeg, kan give et vældig stort pres, siger Birthe Kjær.

Se Birthe Kjær synge sit Grand Prix-hit 'Vi maler byen rød' fra 1989 her:

Unge er for usikre på sig selv

Vi møder Birthe Kjær på Jelling Musikfestival - blot en af de mange festivaler hun har spillet på denne sommer. For selvom karrieren går ind i sit snart sjette årti, så er der stadig bud efter Danmarks dansktopdronning.

Udover priser, hits og massevis af minder har de 50 år på scenen også givet den 70-årige sangerinde en god bunke livserfaring, som hun bestemt ikke er bange for at dele ud af.

- Jeg synes teenageårene var en vanskelig tid. Unge mennesker tænker meget over, hvad andre folk tænker om dem, fordi de er usikre på sig selv. Det er først efterhånden, som man bliver ældre, at man får en vis selvsikkerhed.

- Det vigtigste, man kan give sine børn med hjemmefra, er troen på, at de er gode nok, og at de skal tro på sig selv. Du skal også være flittig, for du kommer ikke sovende til noget, men du skal tro på, at du kan. Det er det allervigtigste.

I forbindelse med sin 70 års fødselsdag og sit 50 års jubilæum spiller Birthe Kjær til efteråret en række koncerter rundt omkring i landet.

Facebook
Twitter