Amy Winehouse. Kurt Cobain. Jimi Hendrix.
Alle har de musikalske evner i verdensklasse, men de har også en anden, mere dyster ting tilfælles. De er nemlig alle en del af den mytiske 'Klub 27'.
Fænomenet dækker over musikere, der er døde i en alder af kun 27 år, og som derfor er blevet en del af den eksklusive, men tragiske klub.
Det vides ikke, hvornår udtrykket 'Klub 27' helt nøjagtig er opstået, eller hvem der kom på det. Men fænomenet gav særligt genklang op gennem 60'erne og 70'erne, hvor vi mistede flere store verdensstjerner. Det fortæller musikekspert og radiovært Mads Gundersen, som netop har udfoldet 'Klub 27' i radioprogrammet 'På en skala' på P6 Beat.
- Det er særligt rockstjerner, der har domineret klubben gennem årene. Fænomenet blev kendt, da Jimi Hendrix, Janis Joplin og Jim Morrison døde inden for kort tid i årene 1970 og 1971. De blev alle 27 år og var en del af en generation af unge, der tog rigtig mange stoffer og drak alkohol i spandevis. En afhængighed, der også blev deres endeligt.
Men selvom rockstjerner i 60'erne og 70'erne altså lagde de første grundsten til 'Klub 27', var det først efter Nirvana-frontmanden og grunge-ikonet Kurt Cobains selvmord i 1994, at fænomenet for alvor gjorde sit indtog og blev noget, man talte om, i populærkulturen.
Her er fem af de verdensstjerner, der måtte give slip på livet i en alder af kun 27 år - men som i løbet af deres korte levetid alligevel formåede at sætte deres tydelige præg på musikhistorien.
Janis Joplin
Den amerikanske rock- og blues-sanger Janis Joplin nåede at udgive tre album, hvor hun på to af dem var en del af bandet Big Brother & The Holding Company. Hun formåede at blive et stort, kvindeligt musikidol - vel at mærke i en tid, hvor der var langt imellem de kvindelige frontfigurer i den rockede del af musikverdenen.
Og den store popularitet skyldtes ikke mindst hendes fantastiske musikalske evner, fortæller Mads Gundersen blandt andet.
- Janis Joplin havde den vildeste, kraftfulde stemme. Der findes intet lignende. Og så blev hun hippiernes kvindeidol i slut-60'erne. Hun var en kvindelig rockmusiker med power, og derfor lagde man ekstra meget mærke til hende. Pludselig var der en kvindelig rockmusiker, man kunne identificere sig med.
Faktisk var Janis Joplin så populær i slut-60'erne, at hun somme tider blev kaldt den kvindelige udgave af Elvis, fordi hun var en af de første hvide kvinder, der spillede "de sortes musik" på daværende tidspunkt, fortæller Mads Gundersen.
Hør Janis Joplins 'Me and Bobby McGee' her, mens du læser videre:
Men selvom fans elskede den amerikanske sanger, kæmpede hun samtidig med sit mentale helbred og stofmisbrug.
- Hun voksede op i et meget konservativt hjem. I denne tid var der et stort ungdomsoprør, som Janis Joplin var en del af. De unge ønskede at bryde med deres forældres konservative generation, og derfor flyttede hun fra Texas til San Francisco. Hun kæmpede meget med sit mentale helbred, og i Californien opdagede hun stofferne, der blev en del af hendes liv, fortæller Mads Gundersen.
Den opdagelse skulle ende med at få fatale konsekvenser for den unge stjerne. For den 4. oktober i 1970 fandt man Janis Joplin død af en heroin-overdosis på et hotelværelse i Los Angeles.
Hun er siden hen blevet indlemmet i Rock and Roll Hall of Fame og er i dag stadig en af de mest sælgende amerikanske kunstnere nogensinde med over 18,5 millioner solgte album.
Jimi Hendrix
Du kender måske primært Jimi Hendrix for hans guitarspil - og det er der en god grund til. Den amerikanske musiker var nemlig med til at revolutionere guitarspillet i 60'erne, fortæller Mads Gundersen.
- Han er fuldstændig magisk på en guitar, og han behandlede instrumentet som ingen andre. Han var en guitarrevolutionær, og derfor blev han et kæmpe fænomen. Selvom det i dag er sjældent, vi tænker: "Det her band er fedt, fordi de har en vanvittig guitarist," så er der mange guitarister, der læner sig op ad ham og hans teknikker i dag.
I 60'erne var idoldyrkelsen på sit højeste, og Jimi Hendrix var på alles læber. Men berømmelsen tvang også den amerikanske stjerne ud i et stof- og alkoholmisbrug, der i sidste ende ødelagde ham, fortæller Mads Gundersen.
- Han har kæmpestor betydning for guitar og blues-rock i dag, men dengang var han jaget vildt af mediefolk og fans. Folk rev i ham fra alle sider, og han kunne ikke følge med. Alle pladeselskaber tænkte på, hvem der kunne blive den næste store stjerne, og hvor populære de kunne gøre dem. Det gik blandt andet udover Jimi Hendrix.
Lyt til Hendrix-hittet 'All Along The Watchtower' lige her:
I sidste ende endte det da også helt galt for den udkørte musiker, der blev fundet død på et hotelværelse i London den 18. september 1970 af kæresten Monika Dannemann.
Siden hans død er der opstået flere teorier om, at blandt andre kæresten har haft en finger med i stjernens død, fortæller Mads Gundersen.
Jimi Hendrix er siden blevet optaget i Rock and Roll Hall of Fame, og musikmagasinet Rolling Stone har udråbt ham til musikhistoriens bedste guitarist.
Jim Morrison fra The Doors
Forsangeren i det amerikanske rockband The Doors, Jim Morrison, er også et kendt 'Klub 27'-ikon. Og faktisk minder den amerikanske forsangers opvækst lidt om Janice Joplins.
Han voksede nemlig også op i en konservativ familie i sydstaten Florida, men da han blev ældre, flyttede han til Californien, hvor han opdagede både musik og stoffer.
Og det fik Jim Morrison til at eksperimentere med begge dele på den solrige vestkyst.
- Jim Morrison havde et stort stofmisbrug. Det var særligt LSD, som er det her syreagtige stof. Det betød også, at han høj på stoffer rykkede grænserne for, hvordan et rocknummer skulle lyde. Det kunne vare alt fra to til ni minutter, og man behøvede ikke nødvendigvis forstå, hvad der blev sunget. Han bragte en masse mystik ind i rockmusik, fortæller Mads Gundersen.
Lyt til The Doors' 'Riders On the Storm' her:
Men selvom Jim Morrison havde et klart talent og altså var med til at revolutionere og udvide rammerne for rockmusik, nåede han og The Doors ikke at udgive meget musik.
- De kunne være blevet kæmpestore, men Jim Morrison ville også skrive digte og producere film. Han er generelt bare en vild person, og historien er, at han smutter fra bandet og flytter til Paris for at forfølge sine andre passioner.
Men turen til den franske hovedstad skulle også blive det sidste eventyr, Jim Morrison tog på. Han blev nemlig fundet død i sit badekar den 3. juli i 1971.
Den officielle forklaring var, at han døde af hjertestop. Men siden hen har den amerikanske stjernes død været omgivet af mystik, og flere har spekuleret i, at den skyldes en overdosis, mens andre mener, at han blev slået ihjel.
I dag er Jim Morrison en legendarisk skikkelse i musikhistorien - og så populær, at gravstedet i Paris er blevet et valfartssted for mange turister og fans. Derfor har gravstedet flere gange været bemandet af vagter, fortæller Mads Gundersen.
Kurt Cobain fra Nirvana
Mens de tre første kunstnere på listen alle havde deres gang på jorden i slut-60'erne eller start-70'erne, springer vi nu et par årtier frem. Her skal vi i 90'erne møde Kurt Cobain og bandet Nirvana, der har stor succes.
- På dette tidspunkt opstod en ny ungdomskultur, hvor det var ok at være et udskud og være klam. Det var et oprør imod 80'ernes yuppie-kultur, hvor det handlede om at gå i pænt tøj og være succesfuld, fortæller Mads Gundersen og tilføjer:
- Nirvana var de største fra den her grunge-kultur, der gjorde op med det perfekte. Det handler om at spille højt og larme, gerne iført skovmandsskjorte og med langt hår. Det skal gerne være simpelt, og Nirvana havde bare en beskidt lyd, der blev voldsomt populær.
Lyt til Nirvanas megahit 'Smells Like Teen Spirit' lige her:
Men som vi efterhånden har set så mange gange før, kan berømmelsen vise sig at være svær at leve med. Det gjaldt også for Kurt Cobain, der var en speciel karakter, som ofte gjorde, hvad han ville, fortæller Mads Gundersen.
- Han var en rigtig rockstjerne. Man vidste aldrig, hvad han kunne finde på, og han tog ofte pis på journalister eller smadrede instrumenter på scenen med resten af bandet. Samtidig havde han også haft et hårdt liv med depressioner, og så hjalp det ikke, at hans forhold til Courtney Love var tumultarisk og forfulgt at pressen.
Kurt Cobains liv endte fatalt, da han den 5. april 1994 blev fundet død i sit hjem i Seattle, hvor han havde skudt sig selv. En nyhed, der efterlod musikverdenen i chok og i sorg.
- Han var en dysfunktionel person, men han betød utrolig meget for mange. Han var en foregangsmand i et nyt ungdomsoprør og omfavnede virkelig teenagerne. Han var de unges stemme, og 'Smells Like Teen Spirit' blev en smædesang for en hel generation.
Senere er der opstået flere konspirationsteorier om Kurt Cobains død. Blandt andet er Courtney Love blevet anklaget for at have været indblandet.
Musikmediet Rolling Stone har siden placeret Kurt Cobain på deres lister over '100 største sangskrivere', '100 bedste guitarister' og '100 største sangere i historien', mens han også er blevet indlemmet i Rock and Roll Hall of Fame.
Amy Winehouse
Et af de nyere medlemmer af den sagnomspundne 'Klub 27' er den britiske sanger Amy Winehouse.
- Hun genopliver myten om en 'Klub 27'. Hun var en vanvittigt dygtig sanger, og så havde hun bare en vild aura og udstråling. Hun havde eyeliner langt op i ansigtet og et gigantisk hår. Hun var en blanding af det smukkeste i verden, men mindede samtidig om Cruella de Vil-skurken fra '101 dalmatinere', fortæller Mads Gundersen og tilføjer:
- I dag tror jeg mere eller mindre, at alle de største, kvindelige sangere er inspirerede af hende. Særligt sådan nogle som Lana Del Rey og Billie Eilish.
Lyt til Amy Winehouses 'Rehab' her:
Med sin soulede lyd og stærke vokal erobrede Amy Winehouse hurtigt verdens hitlister og fik en verdensomspændende følgerskare, der fulgte med i alt, hvad hun foretog sig.
Senere fandt man ud af, at hun voksede op med et dysfunktionelt forhold til sin far, og at hun omgav sig med stoffer og alkohol. Den enorme opmærksomhed ødelagde hende, fortæller Mads Gundersen.
- Hun levede som en rockstjerne og havde et hårdt liv. Hun blev blandt andet tilbudt at komme på afvænning, hvilket hun flere gange takkede nej til, og hun gav generelt bare ikke en fuck for noget. Hun havde intet problem med at overfuse fans eller andre musikere, hvis de kom for tæt på hende.
Helt galt skulle det så gå i 2011, hvor hendes livvagt fandt hende død i hendes seng. Efterfølgende er det kommet frem, at dødsårsagen var massiv alkoholindtagelse.
Amy Winehouses album 'Back to Black' blev i 2006 et af de bedst sælgende album i Storbritannien nogensinde, og i 2008 formåede hun at vinde hele fem Grammy-statuetter ved det amerikanske awardshow.
Lyt til P6 Beat-programmet 'På en skala', hvor radioværterne Mads Gundersen og Robert Haugsted gennemgår nogle af de største ikoner i 'Klub 27':