De vandt sidste år - og ville gerne være med igen: Derfor deltager Ben & Tan ikke i lørdagens Melodi Grand Prix

Ben & Tan havde håbet på igen i år at kunne stille op i Dansk Melodi Grand Prix. Men de er blevet afvist af DR.

Ben & Tan vandt sidste års Dansk Melodi Grand Prix med sangen 'Yes'. Nu er de klar med ny musik. (Foto: Agnete Schlichtkrull © dr)

Da duoen Ben & Tan sidste år blev kronet som vinderne af Dansk Melodi Grand Prix, lå verden åben for deres fødder.

Og dog. For blot fire dage efter, de sejrede på Grand Prix-scenen med sangen 'Yes', lukkede Danmark ned.

Coronakrisen betød, at Ben & Tan hverken kunne komme ud at optræde rundt omkring i landet eller fik chancen for at repræsentere Danmark ved sidste års Eurovision Song Contest, der blev aflyst få dage efter den danske finale.

- Man må sige, at det her år har været lidt op ad bakke. Vi var rigtig kede af, at vi ikke kom til Eurovision og ikke fik chancen for at møde alle de internationale fans, der har bakket os op. Det havde vi glædet os sindssygt meget til at opleve, siger Benjamin Rosenbohm, der sammen med Tanne Balcells udgør Ben & Tan.

Men trods modgang er duoen ikke lige sådan at slå ud. Det sætter de en tyk streg under med deres nye single, 'Iron Heart'.

Ifølge Tanne Balcells handler sangen, som duoen selv har været med til at skrive, om at rejse sig fra asken og kæmpe imod, når livet gør modstand.

- Vi kunne have skrevet en masse triste sange om vores mærkelige år med corona. Men i stedet har vi lavet en sang, der handler om, at hver gang vi bliver slået ned, rejser vi os op igen. Vi kæmper for vores drøm, så vi bliver ved, uanset hvad livet byder på, forklarer Tanne Balcells om nummeret.

'Iron Heart' bliver først udgivet fredag den 5. marts, men du kan allerede nu lytte til nummeret her:

0:00

Ifølge hende er 'Iron Heart' også en refleksion over den følelsesmæssige rutsjebanetur, duoen var igennem efter sidste års Grand Prix.

- Alle ved jo, hvad der skete for os, og vi er selv superærgerlige over, at Grand Prix-eventyret næsten sluttede, før det var kommet i gang. Men den her sang er også en måde for os at sige: "Det er okay, sket er sket, og vi rejser os igen," forklarer Tanne Balcells.

Havde håbet på Grand Prix-comeback

Efter sidste års Eurovision-finale blev aflyst, har de 41 lande, der vender tilbage til konkurrencen i år, valgt at håndtere udvælgelsen til årets internationale finale på forskellig vis.

Nogle lande - herunder Island - har valgt, at sidste års vinder igen i år skal repræsentere dem i konkurrencen, mens andre lande - såsom Sverige og Finland - har valgt at lade sidste års vindere stille op i det lokale Melodi Grand Prix igen i år.

Sådan er det dog ikke herhjemme, hvor Ben & Tan ikke er at finde blandt de otte artister, der dyster om sejren, når Dansk Melodi Grand Prix 2021 ruller over skærmen nu på lørdag den 6. marts.

Og det ærgrer de unge musikere, der havde håbet på at kunne stille op i konkurrencen med netop den nye single 'Iron Heart', som de også har præsenteret for DR.

- Vi vil ikke lægge skjul på, at vi havde lyst til at være med igen og havde håbet, at vi fik chancen for at stå på Grand Prix-scenen igen i år. Det er pisseærgerligt, at vi ikke får chancen, men det er ikke vores beslutning at tage, siger Benjamin Rosenbohm.

Også Tanne Balcells er ærgerlig - og en smule uforstående - over, at duoen ikke får lov til at gøre comeback på Grand Prix-scenen. Hun forklarer, at duoen selv føler, at det er ikke sangen 'Iron Heart', der er blevet valgt fra, men Ben & Tan som helhed.

- Det er lidt svært for os at forstå, at vi ikke må være med. Vi vandt sidste års konkurrence med 61 procent af stemmerne fra seerne - hvilket vi er sindssygt glade for og stolte af - så jeg forstår ikke, at DR ikke vil give os en ny chance. Vi synes på en måde, at både vi og dem, som stemte på os, havde fortjent, at vi fik en ny mulighed for at vise, hvad vi kan, forklarer hun.

Vindersang blev stort hit i Sverige

Selvom der i løbet af 2020 med aflysninger og corona-restriktioner blev sat flere kæppe i hjulet for Ben & Tan, har duoen faktisk alligevel oplevet en del succes.

For selvom de ikke fik lov til at optræde med deres Grand Prix-vindersang 'Yes' i den store Eurovision-finale, er nummeret alligevel gået hen og blevet et vaskeægte hit. I Sverige er sangen blandt andet blevet spillet flittigt i radioen, og faktisk lå den på listen over de mest spillede sange på svensk radio i hele seks måneder.

Det gør sangen til et af de største danskproducerede hits hos vores svenske naboer i mange år.

- Da vi stod der, midt i den ene aflysning efter den anden, var det virkelig fedt at se, at vi pludselig fik lidt medvind, da sangen begyndte at klare sig så godt i Sverige. Det var vi rigtig glade for, siger Benjamin Rosenbohm om 'Yes', der i skrivende stund er blevet hørt 18 millioner gange på tværs af forskellige streamingtjenester.

Sådan så det ud, da Ben & Tan sidste år optrådte med 'Yes' i Dansk Melodi Grand Prix:

Også herhjemme har Ben & Tan klaret sig flot med både 'Yes' og opfølgeren, 'Summer Nights', der i sommer blev et stort radiohit på P4.

- Klichéen er jo lidt, at vinderne af shows som 'X Factor' og Melodi Grand Prix sjældent klarer sig særlig godt senere hen, og jeg var helt ærligt lidt nervøs for, at folk allerede var videre og havde glemt os. Derfor var det enormt fedt at se, hvordan folk tog imod 'Summer Nights', fortæller Benjamin Rosenbohm om nummeret, der udkom i maj.

Om Ben & Tan kan gøre sig selv kunsten efter med den nye single, 'Iron Heart', må tiden vise. Duoen glæder sig dog til, at de forhåbentlig snart kan få lov til at drage ud i landet og optræde live med deres musik - noget, de stort set ikke har haft mulighed for endnu.

- Det skøre er, at vi jo faktisk kun har lavet musik sammen, mens coronakrisen har stået på, så vi glæder os rigtig meget til, at vi kan komme ud og spille for et levende publikum - og måske faktisk mærke lidt af den succes, vi har opnået, på egen krop, slutter Benjamin Rosenbohm med et grin.

- Vi glæder os til at lave mere ny musik. Og måske noget lidt mere "spicy" denne gang, lyder det fra Tanne Balcells. Her ses hun sammen med Benjamin Rosenbohm på scenen ved sidste års Melodi Grand Prix. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)