'De var ret nervøse': Sådan lokkede hitband Schmeichel og co. til at synge med på ny EM-sang

Det var ikke helt ukompliceret for Alphabeat at få de danske landsholdsstjerner med på sangen 'Danmarks Dynamite'.

(Foto: Ritzau Scanpix / Stefan Steinn © Grafik: Christian Ellegaard)

Når årets danske EM-eventyr fløjtes i gang den 12. juni, hvor det danske herrelandshold i fodbold møder Finland i årets første gruppespils-opgør, bliver det til tonerne af den dugfriske EM-sang 'Danmarks Dynamite'.

Bag sangen står hitgruppen Alphabeat, der er kendt for hits som 'Fascination' og 'Shadows'. På 'Danmarks Dynamite' har gruppen dog fået hjælp fra en flok helt særlige gæstevokalister for at skyde fodboldhittet helt i mål.

Det er nemlig det danske herrelandshold i fodbold, der har lånt deres stemmer til Alphabeats EM-sang, hvor tre spillere sågar synger solo.

Det drejer sig om landsholdsprofilerne Pierre-Emile Højbjerg, Yussuf Poulsen og Kasper Schmeichel, der åbner sangens første vers.

Det var dog ikke helt ukompliceret at få de populære EM-stjerner til at medvirke på fodboldhymnen.

- Vi skulle helt klart lige forsøge at smigre os lidt ind på dem, fortæller Alphabeats forsanger, Stine Bramsen, om det første onlinemøde, hvor hun og resten af bandet mødte de spillere, der - måske med en portion sommerfugle i maven - havde takket ja til at synge med på sangen.

For Alphabeat var det dog ikke spillernes sangtalent, der betød mest. For dem var det vigtigste, at spillerne følte sig trygge og havde mod på at give den en skalle foran mikrofonen.

- Vi havde fortalt dem, at det ikke handlede om, at de skulle ind og levere verdens smukkeste vokal. Det handlede bare om, at de skulle have god energi og give den gas, fortæller Stine Bramsen om spillernes besøg i musikstudiet.

Hør den nye EM-sang her:

0:00

'Syng, som I gør i omklædningsrummet'

Sangen blev indspillet i Østrig, hvor det danske herrelandshold var på træningslejr.

Grundet truppens stramme program havde Alphabeat blot fået tre timer til at både at indspille sangens vokaler med landsholdet og optage den tilhørende musikvideo.

Musikstudiet viste sig dog at være noget af en udebane for de professionelle fodboldspillere.

- Det var, som om de havde glemt alle vores beroligende ord, da de kom ind i studiet. De var ret nervøse. Og det kan jeg da godt forstå, de er jo fodboldspillere, ikke sangere, fortæller bandmedlemmet Anders S.G.

Med den stramme tidsplan i baghovedet måtte bandet dog hurtigt forsøge at dulme spillernes nerver og få dem til at slappe af foran mikrofonen.

- Vores vigtigste opgave var at få dem til at shine, så vi forsøgte at hype dem op så meget som muligt. Bønne (Anders Bønløkke, bandets guitarist) endte med at sige til dem: "Drenge, nu skal I bare gå ind og synge, som hvis I stod i omklædningsrummet efter en kamp, eller når I råber til hinanden på banen."

Og det tip virkede tilsyneladende.

- De gav den virkelig gas, og det var helt fantastisk at opleve, hvordan de tog opgaven på sig, fortæller Anders Bønløkke og fortsætter:

- Jeg tror ikke, nogle af dem havde prøvet at indspille en sang før, men trods en virkelig stejl læringskurve løftede de tre gutter sig bare til helt fænomenale højder.

Hele det danske herrelandshold synger kor på 'Danmarks Dynamite', mens landsholdsprofilerne Pierre-Emile Højbjerg (til venstre), Yussuf Poulsen og Kasper Schmeichel (til højre) synger solo på sangens første vers. (Foto: undefined © Grafik: Christian Ellegaard)

For Alphabeat har det været vigtigt at få de danske landsholdsherrer til at medvirke på den nye EM-sang. 'Danish Dynamite' er nemlig ikke "bare" en Alphabeat-sang, men en sang skrevet til landsholdet og hele Danmark.

- Vi ville gerne have, det ikke kun var os, der var afsender på den her sang. Der er tidligere lavet sange, hvor et band sang til landsholdet, men vi var meget bevidste om, at vi gerne ville lave en sang sammen med landsholdet, som var dedikeret til fodbold-Danmark, fortæller Anders Bønløkke, og Stine Bramsen tilføjer:

- Det var fællesskabsfølelsen, der skulle være i centrum på den her sang.

Se musikvideoen til 'Danmarks Dynamite' her:

Fandt inspiration i 80'ernes store klassikere

Det er første gang i 30 år, at spillere fra fodboldlandsholdet selv griber mikrofonen og synger for på en EM-sang og ikke "blot" medvirker som kor.

Sidst det skete, var da fodboldspilleren Frank Arnesen i 1988 åbnede EM-sangen 'Alle for en', som blev til sammen med hitbandet Rocazino. Arnesen sang i øvrigt også første vers på kæmpehittet 'Re-Sepp-ten', der udkom to år forinden i forbindelse med VM i 1986.

Og det er da netop også i de store fodboldhits fra 80'erne, Alphabeat har fundet inspirationen til 'Danmarks Dynamite'.

- Da vi fik den her opgave, skulle vi finde ud af, hvilken type EM-sang vi gerne ville lave. Vi blev hurtigt enige om, at vi gerne ville kigge tilbage til sangene fra 80'erne, som for os er de helt store fodboldsange, siger Stine Bramsen og fremhæver netop 'Re-Sepp-ten' som en uundgåelig fodboldklassiker.

- 'Re-Sepp-ten' er ikke til at komme udenom, når det kommer til EM-sange. Den er virkelig velskrevet og kan alt det, sådan en slagsang skal kunne: skabe en fed, folkelig stemning og give folk noget, de kan synge med på.

Med 80'ernes fodboldbaskere som inspirationskilde var det også helt naturligt for gruppen, at 'Danmarks Dynamite' skulle indspilles på dansk.

Det er første gang nogensinde, at Alphabeat udgiver en sang på dansk, og sprogskiftet har givet helt nye muligheder, når det kommer til sangens tekstunivers, forklarer Anders Bønløkke, der tidligere har ført sangskriverpennen på flere af Alphabeats største hits.

- Vi har altid været glade for at lave sjove referencer i vores musik, og på den her sang nævner vi for eksempel Fregatten Jylland. Det var jo nok ikke sket, hvis vi havde sunget på engelsk, siger Anders Bønneløkke med et grin.

Her ses Alphabeat og det danske herrelandshold under indspilningen til musikvideoen til 'Danmarks Dynamite'. (Foto: Anders KjæRbye © fodboldbilleder.dk)

Glæder sig til at høre sangen til dansk EM-brag i Parken

Anmeldelserne af den nye EM-sang har været til den lunkne side, men i Alphabeats øjne skal 'Danmarks Dynamite' også først for alvor stå distancen, når årets fire EM-kampe på dansk grund løber af stablen.

Gruppen skal selv ind at se herrelandsholdet spille deres første EM-kamp, når Danmark den 12. juni møder Finland i Parken i København, og bandet er spændt på, hvordan de klaphat-klædte fodboldfans tager imod deres EM-hymne.

- Det bliver vildt, når sangen pludselig drøner ud af højtalerne derinde. Så kommer vi nok til at stå og holde øje med, hvordan folk reagerer, og om de synger med, siger Anders S.G. med et grin og fortsætter:

- På en måde er det jo ret meget ude af vores hænder, hvilket liv sangen får. Til dels kommer det også an på, hvordan det kommer til at gå Danmark i år. Går det godt – som det selvfølgelig gør! – så bliver den her sang jo en del af den succeshistorie. Og går det skidt, jamen så ryger vores sang måske i glemslen.

Uanset hvordan de danske fodboldherrer klarer sig ved årets EM-slutrunde, vil 'Danmarks Dynamite' altid have en særlig plads i historien om Alphabeat.

Til efteråret går gruppen nemlig på pause i ubestemt tid, og derfor kan 'Danmarks Dynamite' meget vel blive den sidste sang nogensinde, som Alphabeat udgiver sammen, forklarer Stine Bramsen.

- Det er egentlig en ret fin følelse, at det sidste, vi udgiver sammen i den her omgang, ikke "bare" er en Alphabeat-sang, men noget, der på en måde er større end os. Det er en sang, som måske kan komme til at leve videre i mange år frem. Det føles ret storladent og gør mig faktisk ret stolt.

Alphabeat gjorde efter flere års pause comeback i 2019, da de udgav singlen 'Shadows'. Når duoen har færdiggjort deres kommende efterårsturné, går de igen hver til sidst og sætter Alphabeat på pause på ubestemt tid. (Foto: Elisabeth Eibye)
FacebookTwitter