De ville score din mand for 10 år siden: Nu er The Pussycat Dolls tilbage

Pigegruppen stormede ind på hitlisterne i midten af 00'erne, indtil de opløste sig selv - nu prøver de igen.

(Foto: RUBA © 2019 BACKGRID UK)

Året er 2005, og du ville ønske, din kæreste var lige så hot, freaky, rå og sjov som en mørkhåret kvinde i hættetrøje på MTV og Boogie-listen.

En ny, amerikansk popgruppe er nemlig stormet ind på hitlisterne.

De hedder The Pussycat Dolls og har netop udsendt et debutalbum, der er spækket med uundgåelige ørehængere som 'Don't Cha', 'Buttons' og 'I Don't Need a Man', som er umulige ikke at synge med på.

I kølvandet på albummet høster gruppen enorm kommerciel succes med deres mange power-bangers, de samarbejder med navne som Timbaland, Will.i.am og Busta Rhymes, og de optræder med en lang række sveddryppende shows.

Men noget tynger dem internt. Med tiden krakelerer illusionen om de smukke, sexede og succesfulde popstjerner på toppen af deres karriere. Og i 2010 er det helt slut.

The Pussycat Dolls går fra hinanden.

Lige indtil november sidste år - næsten ti år senere - hvor gruppen gør comeback med en storslået og kontroversiel optræden i det britiske 'X Factor', hvor de blandt andet optræder med en ny sang og offentliggør nyheden om en genforeningsturné.

7. februar ramte singlen 'React' så streamingtjenesterne, og der er godt gang i salget af billetterne til deres kommende koncerter.

Har du hørt, hvordan The Pussycat Dolls lyder i dag? Lyt til den nye single 'React' her:

0:00

Men hvad skete der egentlig imellem dem? Hvorfor er de tilbage nu, og kan de kravle til tops på hitlisterne endnu engang?

Fra burlesque-dansere til popstjerner

Popgruppen blev dannet i 2003. Men i virkeligheden havde The Pussycat Dolls eksisteret siden 1990'erne.

Inden det blev besluttet, at de skulle være popstjerner - og inden nogen havde mulighed for at forudse, at de ville dominere musikscenen op gennem 00'erne - var The Pussycat Dolls nemlig en populær burlesque-dansegruppe dannet af koreografen Robin Antin i Los Angeles. Dog dengang med en lidt anden besætning.

Inden The Pussycat Dolls blev til en verdenskendt popgruppe, var de en hypet burlesque-dansegruppe, der jævnligt optrådte i Los Angeles og blev gæstet af en række stjerner. Her poserer blandt andre Carmit Bachar (tv.), som også blev en del af popgruppen, med gæstestjerne Carmen Electra (to fra venstre). (Foto: David Klein © Getty Images)

Gruppen tiltrak sig hurtigt opmærksomhed og gæstestjerner som Christina Aguilera, Britney Spears, Pamela Anderson og Gwen Stefani, og de optrådte i talrige tv-programmer.

I kølvandet på hypen blev Antin opfordret til at tage fænomenet et skridt videre af produceren Jimmy Iovine. Der blev indgået et samarbejde med et pladeselskab, afholdt auditions og rekrutteret sangerinder til gruppen, der nu skulle indspille musik.

Succes og sexappeal

Antin kunne hurtigt klappe i hænderne og fryde sig over offentlighedens modtagelse af de nye The Pussycat Dolls, som solgte massevis af album og toppede hitlisterne med flere singler i træk.

Gruppen, der blev sammensat af Nicole Scherzinger, Carmit Bachar, Ashley Roberts, Jessica Sutta, Melody Thornton og Kimberly Wyatt, ramte nemlig lige ned i tidsånden med deres lyd - og ikke mindst udseende.

Det mener popekspert og tidligere radiovært, Sandie Westh:

- De laver nogle sindssygt catchy popsange, og så skiller de sig ud på flere måder. De pigegrupper, vi får fra England, som Spice Girls, Sugababes og All Saints, laver en form for tyggegummipop, mens The Pussycat Dolls er mere urban i deres lyd, fordi de kommer fra USA. De rammer ned i den amerikanske r&b-lyd, som Timbaland, Nelly og Usher kører i den periode, fortæller hun og fortsætter:

- Og så kalder de sig en pigegruppe, men det er stort set kun Nicole Scherzinger, der synger. Jeg tror, hun ville være en succes, om hun var i en gruppe eller ej. Hun synger sindssygt godt og er vanvittigt smuk, og det betyder meget på det her tidspunkt. Især når man brander sig på at være en letpåklædt pigegruppe, der kører rigtig meget på deres sexappeal, som man tydeligt kunne se i deres musikvideoer og høre på teksterne.

Sang du også med på The Pussycat Dolls' gennembrudshit 'Don't Cha', da det dukkede op på Boogie-listen i 2005? Lyt til det her:

0:00

Det sexede image gik ikke ubemærket hen, da The Pussycat Dolls blev omtalt i medierne, og gruppen fik sågar engang en bøde for "offentlig uanstændighed" efter en optræden i Kuala Lumpur.

Og selvom det måske er svært at tro, hvis man har set Nicole Scherzinger i en musikvideo eller under gruppens genforeningsoptræden i britisk 'X Factor' sidste år, som fik intet mindre end 419 mennesker til at sende officielle klager, så var det svært for hende at vænne sig til sin nye, hyperseksualiserede pop-persona.

- I starten var det et kæmpe bump for mig at komme over. Jeg var meget konservativ. Jeg var meget religiøs. Jeg ville bare gerne gøre min mor stolt, har stjernesangerinden udtalt om at slutte sig til The Pussycat Dolls.

Nicole Scherzinger, som hurtigt indtog rollen som gruppens frontkvinde, skulle vænne sig til The Pussycat Dolls' sexede image og outfits. (Foto: John Shearer © 2008 WireImage / Getty Images)

Pigegruppe eller soloartist med baggrundsdansere?

Netop Nicole Scherzingers rolle i gruppen endte med at skabe en række problemer for det indbringende foretagende.

Hun havde tidligere sunget i pigegruppen Eden's Crush efter at have deltaget i amerikansk 'Popstars'. Og nogen må have øjnet et helt særligt potentiale og talent hos hende, for Nicole blev nemlig hurtigt gruppens frontkvinde og forsanger og var altid kvinden i midten.

Resten af gruppen fremstod mest af alt som hendes dansere og korsangere. Og mens de smukke kvinder udadtil havde et perfekt samarbejde kørende, voksede gruppens resterende medlemmers ambitioner. Og det gjorde ikke noget godt for gruppens sammenhold.

Allerede i 2006 viste de første tegn på et kommende brud sig under en optræden ved American Music Awards. Et klip, der spredte sig som en steppebrand på internettet, viser Melody Thornton, som stormer ud på scenen, fraserer som en gal og stiller sig i front, mens resten af gruppen, inklusiv en tydeligt utilfreds Nicole Scherzinger, danser den indøvede rutine.

Og i 2008 måtte The Pussycat Dolls sige farvel til sit første medlem, da Carmit Bachar, kort før udgivelsen af opfølgeren til debutalbummet, forlod gruppen for at starte en solokarriere.

Måtte ikke synge

På daværende tidspunkt havde Nicole Scherzinger allerede forsøgt sig som soloartist. Men efter at have udgivet en single, som ikke blev så populær som ventet, droppede man at udgive hendes soloalbum. I stedet endte en del af sangene på The Pussycat Dolls-albummet 'Doll Domination'.

Da hun ovenikøbet blev krediteret som soloartist på singlen 'Jai Ho! (You Are My Destiny)', som hun havde været med til at skrive til filmen 'Slumdog Millionaire', men indspillet sammen med de resterende "dolls", flød bægeret over.

Utilfredse kommentarer om Nicole Scherzingers dominerende rolle fra gruppens medlemmer begyndte for alvor at sive ud i interviews. Og i 2010 forlod hele fire medlemmer gruppen, hvilket efterlod Nicole som den eneste "doll" tilbage.

Tidligere medlem Ashley Roberts har udtalt, at gruppens medlemmer blev bedt om at tie stille, mens kun Nicole måtte tale. Og ifølge Melody Thornton fik hun at vide, at kun Nicole skulle indspille sangene.

- Man kan godt forstå, at man som voksen kvinde ikke gider være baggrundsdanser i en gruppe, man troede skulle være et fællesprojekt. Hvis man har nogle ambitioner, kan jeg godt forstå, man bliver træt af det, siger Sandie Westh om medlemmernes reaktioner.

- Forestil dig, at du er en del af en gruppe, hvor du overhovedet ikke er vigtig og bare kan blive skiftet ud. The Pussycat Dolls er intet uden Nicole, men man kan godt forstå, medlemmerne ikke syntes, det var dødfedt. Det er desværre det, der ofte sker for grupper - for eksempel Take That eller *NSYNC, hvor det så viste sig at være en god beslutning for Justin Timberlake at gå solo.

Kan du huske hittet 'When I Grow Up' fra The Pussycat Dolls' andet album fra 2008? Lyt til det her:

0:00

Selv har Nicole Scherzinger senere udtalt, at hun elsker pigerne, der er som søstre for hende - men at hun nok stod for 95 procent af debutalbummet selv.

- Efter at have færdiggjort albummet fik vi pigerne i studiet og spillede det for dem. Og det var første gang, de hørte musikken. Forstår du? Vi spillede albummet for The Pussycat Dolls. Og det var første gang, de hørte sangene, sagde hun til VH1 i 2012.

Skaberen af The Pussycat Dolls forsøgte at rekruttere fire nye medlemmer, men Nicole Scherzinger endte med selv at forlade gruppen inden udgangen af 2010.

Det blev enden på The Pussycat Dolls.

Lige indtil nu.

'Farvel, drama!'

Dagen efter den famøse 'X Factor'-optræden i slutningen af 2019 blev genforeningen annonceret med en turné.

Melody Thornton, som forlod The Pussycat Dolls i 2010, er ikke en del af gruppens genforening. (Foto: Dimitrios Kambouris © 2009 WireImage / Getty Images)

The Pussycat Dolls var samlet igen - dog uden Melody Thornton, hvilket, ifølge gruppen, skyldes, at det ikke var "rigtigt" for hende på dette tidspunkt.

I forbindelse med singlens udgivelse udtalte Kimberly Wyatt, at "The Pussycat Dolls har én forsanger, og det er Nicole".

Og ifølge forsangeren selv er al drama lagt på hylden.

- Når man er så tætte, opstår der naturligvis nogle uenigheder og skænderier. Men det smukke er det, der gør dig stærkere. Vi har udviklet os så meget. Som i: "Farvel, drama!". Vi vil have det her til at blive noget, vi nyder, sagde hun til BBC sidste år.

Nicole Scherzinger har desuden givet udtryk for, at nogle af de dæmoner, der hjemsøgte gruppen for ti år siden, var hendes kamp mod spiseforstyrrelsen bulimi, som hun ikke kunne fortælle de andre om dengang.

Om det passer, at al drama er fortid, og at de fem kvinder virkelig er så afklarede med - og lykkelige over - genforeningen og Nicoles fortsatte rolle som gruppens frontkvinde, som de påstår udadtil, er endnu uvidst.

Men Sandie Westh er ikke helt overbevist om, at den gode stemning mellem dem vil holde på den lange bane.

- Det kan de sagtens tro på nu, hvor det er nyt og spændende igen, men jeg tvivler på, at de om to-tre år stadig synes, det er skidefedt. Da Take That gjorde comeback, var der en intern aftale om, at de andre medlemmer nu skulle have mere at sige. Og det kan de også sagtens sige nu, men jeg vil se det, før jeg tror det, siger hun.

Tiden er løbet fra dem

Og hvordan er den så, den nye single? Kan The Pussycat Dolls gentage succesen ti år senere, og er verden stadig klar på dansende, våde kvindekroppe i latexbikinier?

Ashley Roberts, Jessica Sutta, Nicole Scherzinger, Kimberly Wyatt and Carmit Bachar blev set gående hånd i hånd i London i januar i forbindelse med et interview. (Foto: Neil Mockford © Getty Images)

Spørger man Sandie Westh, så er tiden nok løbet fra The Pussycat Dolls. Medmindre de gør noget drastisk ved deres udtryk.

- Jeg synes, det lyder som en reproduktion af det, de var dengang. Jeg spår ikke en stor fremtid for dem. Så skal de i hvert fald være bedre til at rebrande sig i en 2020-version, for der er bare sket rigtigt meget i de her år. Det, der er gaven for Spice Girls, som også er blevet gendannet, er, at de dengang sang om emner, man også synger om i dag: girl power og at prioritere venskaber over fyre, fortæller hun og fortsætter:

- The Pussycat Dolls sang om sex og om at være lækrere end andre og appellere til mænd. Det er ikke den slags, unge gider høre om i dag, hvor de store stjerner hedder for eksempel Billie Eilish og Ed Sheeran.

- En gruppe som Little Mix optræder også letpåklædte, men deres image er girl power. Kvinder skal ikke længere gøre sig lækre for mænd, for de er noget i kraft af sig selv. Da jeg så The Pussycat Dolls' 'X Factor'-optræden, tænkte jeg: "Hvorfor? Det er ligegyldigt". Jeg er i tvivl om, hvorvidt det er noget, man har brug for i dag, lyder dommen fra Sandie Westh.

- Jeg tror, The Pussycat Dolls skal finde ud af, om de vil gå den nostalgiske vej eller genopfinde sig selv.

FacebookTwitter