Den 'kunstige' countrydronning fylder 75: Her 6 ting, du (måske) ikke vidste om Dolly Parton

Hun har skrevet mere end 3.000 sange - og 75-årige Dolly Parton vil fortsætte med at udgive musik selv efter sin død.

Dolly Parton kan i dag fejre sin 75-års fødselsdag. (Foto: Tabatha Fireman © 2014 Tabatha Fireman)

Hun er lige så kendt for sit ekstravagante udseende som for sit musikalske talent. Vi taler selvfølgelig om Dolly Parton.

I dag fylder countrymusikkens ukronede dronning 75 år, og dagens fødselar har i den grad noget at fejre. Dolly Parton kan nemlig allerede prale af et langt liv og et særdeles succesfuldt virke som både musiker, skuespiller og forretningskvinde.

Hun gjorde sin musikalske debut som bare ti-årig, da hun optrådte i lokale radioshows, og i de efterfølgende seks årtier har 75-årige Dolly Parton i den grad sat sit aftryk på musikbranchen.

Med 51 album, 160 millioner solgte plader og 50 Grammy-nomineringer under bæltet - samt udødelige evergreens som 'Jolene' og '9 to 5' - har Parton med rette skrevet sig ind i historiebøgerne som én de mest succesfulde musikere nogensinde.

- Hun har arbejdet i døgndrift på at blive en af verdens bedste sangskrivere. Dolly er en naturkraft og én af historiens største countrysangere, lød det fra talerstolen, da skuespiller Lily Tomlin i 2016 overrakte Dolly Parton æresprisen 'Lifetime Achievement Award' ved de amerikanske Grammy Awards.

Men hvem er kvinden bag de store sange og det høje hår? Her er seks ting, du (måske) ikke vidste om dagens fødselar.

1

Elsket og udskældt for sit 'kunstige' udseende

Dolly Parton er kendt for det nu ikoniske citat: "Det koster mange penge at så se billig ud, som jeg gør." (Foto: Images Press © Getty Images)

Nok er hun kendt for sin musik, men man kommer ikke udenom Dolly Partons karakteristiske udseende, der igennem årene har udløst løftede øjenbryn af både begejstring og afsky.

Tung makeup, højt hår - oftest af den falske slags - og stramt tøj har altid været en del af Partons garderobe og ét af superstjernens helt særlige kendetegn.

- Mange synes ikke, jeg er smuk, fordi jeg ser kunstig ud. Jeg er ikke en naturlig skønhed, og jeg gør meget ud af mig selv, fordi jeg har det bedst sådan, fortalte Dolly Parton i 2008 i et interview med DR.

Inspirationen til sit karakteristiske look fik Parton allerede som barn, hvor hun blev tryllebundet af en kvinde i sin barndomsby i delstaten Tennessee.

- Jeg kopierede mit look fra byens skøge. Jeg synes, hun var smuk med sine røde negle, korte nederdele og stramme tøj. Andre sagde, hun så billig ud, men det var sådan, jeg gerne ville se ud. Billig!, fortalte Dolly Parton til DR.

I dag er Partons udseende blevet et varemærke, og sangerinden, der ikke lægger skjul på, at hun har fået foretaget kirurgiske indgreb, laver ofte selv grin med sit ekstravagante ydre.

Hun er blandt andet blevet kendt for det ikoniske citat: "Det koster mange penge at så se billig ud, som jeg gør."

Trods de 75 år er countrylegenden da også stadig fuld af selvtillid. Så meget, at hun overvejer at pryde forsiden af det pikante magasin 'Playboy' i anledningen af sin fødselsdag. Sidst Parton gæstede forsiden var i 1978.

Se en bid af DR's interview med Parton fra 2008 i videoen herunder:

2

Stod bag Whitney Houstons kæmpehit

Dolly Parton havde en særdeles produktiv dag på kontoret, da hun i 1972 skrev 'I Will Always Love You'. Samme dag skrev hun nemlig også sit kæmpehit 'Jolene'. (Foto: Pete Still © Getty Images)

Jovist, det kan godt være, Dolly Parton er glad for falske negle og højt hår, men lad dig ikke nare af det glitrede udseende. Bag det ydre gemmer sig en særdeles habil musiker og sangskriver.

Gennem årene har Dolly Parton vundet talrige hæderspriser for sin sangskrivning og selv ført pennen på over 3.000 sange, herunder signaturhits som '9 to 5' og kæmpehittet 'Jolene'.

Men vidste du, at ét af Dollys største hits faktisk ikke kun blev sunget af hende selv?

I 1972 skrev Parton nummeret 'I Will Always Love You' (ja, den titel ringer nok en klokke!), som hun selv fremførte. Sangen var ifølge countrylegenden en måde for Parton at bryde med sin mangeårige musikpartner, Porter Wagoner, som hun ikke længere ønskede at arbejde sammen med.

Hør originaludgaven af 'I Will Always Love You' her:

0:00

'I Will Always Love You' blev et stort hit, men 20 år senere nåede sangen nye højder, da Whitney Houston indspillede en ny udgave af nummeret til soundtracket til filmen 'Bodyguard'.

- Det var det mest utrolige, jeg nogensinde havde hørt. Jeg havde aldrig troet, min sang kunne lyde sådan, fortalte Dolly Parton i 2019 i Netflix-dokumentaren 'Here I Am'.

I dag anses nummeret, som i Whitney-udgaven lå 14 uger på førstepladsen på den amerikanske single-hitliste, som Houstons signaturhit. Og selvom det nok ikke er alle, der ved, at det er Dolly Parton, der har skrevet sangen, så er der ingen sure miner at spore hos ophavskvinden.

- Det er min komposition, men det er hendes sang. Den lød bestemt ikke sådan, da jeg sang den. Hun gjorde mig rig, fortalte en grinende Parton i sin dokumentarfilm.

3

Nomineret til Golden Globe for sit skuespil

Dolly Parton ses her sammen med sine medskuespillere i '9 to 5', Lily Tomlin (øverst til venstre) og Jane Fonda (øverst til højre). Filmen dannede senere grundlag for en tv-serie, ligesom '9 to 5' også er blevet sat op som musical, blandt andet i 2009 på Broadway. (Foto: Silver Screen Collection © Getty Images)

Dolly Parton har også gjort sig på det store lærred - og tilmed med stor succes.

I 1980 medvirkede hun i kontor-komedien '9 to 5', hvor hun spillede side om side med stjerneskuespillere som Jane Fonda og Lily Tomlin. Filmen blev en enorm succes og kastede sågar to Golden Globe-nomineringer af sig til Dolly Parton for 'Bedste nye talent' og 'Bedste skuespillerinde i en komedie'.

Rollen som den rappe sekretær Doralee var Partons første rolle i en spillefilm, og hun takkede faktisk kun ja til rollen på den betingelse, at hun måtte skrive filmens titelmelodi.

Det viste sig at være en god beslutning, for i 1982 indkasserede Parton to Grammy-statuetter for titelmelodien '9 to 5' i kategorierne 'Bedste countrysang' og 'Bedste kvindelige country-vokal'.

Hør '9 to 5' her:

0:00

Siden har Dolly Parton medvirket i flere film, herunder biografhittet 'Det stærke køn' fra 1989, ligesom Parton har medvirket i tv-serier som 'Reba', 'Hannah Montana' og 'The Simpsons'.

4

Mangemillionær og en habil forretningskvinde

Dolly Parton snupper sig en tur i pariserhjulet i sin forlystelsespark Dollywood i 1993. Parken ligger i Partons hjemstat, Tennessee, og åbnede i 1986. Parken får besøg af omkring tre millioner gæster hvert år. (Foto: Ron Galella © Getty Images)

Det anslås, at Dolly Parton er god for 500 millioner dollar, og alene i 2017 tjente hun hele 37 millioner dollar. De enorme summer, der samlet gør hende til verdens sjette rigeste musiker, har hun dog ikke kun skrabet ind takket været sin musik.

Dolly Parton er nemlig en habil forretningskvinde og har gennem årene stablet et imponerende forretningsimperium på benene. Partons aktiver tæller blandt andet to forlystelsesparker, herunder parken Dollywood, som sangeren åbnede i 1986, samt to hoteller.

Parton er også kvinden bag flere såkaldte middags-attraktioner, altså kombinerede middage og underholdningsshows, i stil med dem, vi kender fra kæden Wallmans herhjemme. Og så bestyrer hun i øvrigt sit eget pladeselskab, Dolly Records.

De enorme summer, som Dolly Parton gennem årene har inkasseret, ender dog ikke deres dage i en Joakim von And'sk pengetank.

Sangeren har nemlig gennem årene doneret en stor del af sin formue til velgørende formål og har blandt andet doneret en million dollar til amerikanske forskeres jagt på en vaccine mod covid-19.

5

Hendes guddatter er (også) verdensstjerne

Miley Cyrus og Dolly Parton er ikke biologisk i familie med hinanden, men Cyrus kalder alligevel gudmor Parton for "sin tante Dolly". (Foto: Kevin Mazur © 2019 Kevin Mazur)

Du kender med garanti popstjernen Miley Cyrus.

Men vidste du, at den 28-årige pop-provokatør faktisk har et nært forhold til Dolly Parton? Countrydronningen er nemlig Miley Cyrus' gudmor - eller "fairy godmother", som hun selv fortrækker at kalde sig.

Parton fik den ærefulde titel efter mange års bekendtskab og samarbejde med Cyrus' far, countrysangeren Billy Ray Cyrus. I dag har Dolly Parton og Miley Cyrus et meget nært forhold.

Det fortalte Parton i et interview med Vanity Fair, hvor hun også sammenlignede sin egen til tider omdiskuterede karriere og persona med sin guddatters, der gennem årene også har trukket mange overskrifter.

- Jeg har altid været stolt af Miley. Folk klager over alt, hvad hun gør, men hun er ligesom mig: Hun finder sin egen plads og gør sin egen ting. Og hun lander altid på fødderne. Jeg er ikke altid enig i alt, hvad hun foretager sig, men det skal jeg ikke blande mig i. Det er hendes liv. Jeg er bare hendes fairy godmother, og jeg elsker hende.

Professionelt har de to stjerner arbejdet sammen flere gange. Dolly Parton medvirkede for år tilbage i Miley Cyrus' tv-show 'Hannah Montana', og så sent som i år samarbejdede de to verdensstjerner endnu en gang, da de sammen indspillede en julesang til Dolly Partons nye juleplade.

6

Planlægger at udgive ny musik fra graven

- Jeg er en af de personer, der tror på, at man skal forberede sig. Jeg ville aldrig efterlade mine ting på samme måde som Prince, Aretha Franklin eller andre, der ikke planlægger forud, har 75-årige Dolly Parton sagt i podcasten 'Dolly Parton's America'. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

Gennem sin seks årtier lange karriere har Dolly Parton været en særdeles produktiv dame. Hele 51 album har hun under bæltet, og ifølge Parton selv har hun skrevet tusindvis af sange, der endnu aldrig har set dagens lys.

Det kan de dog meget vel komme til - også efter, fødselaren en dag har stillet stiletterne. I podcasten 'Dolly Parton's America' fortalte Parton, at hun allerede er begyndt at planlægge sit musikalske eftermæle.

- Jeg har hundredvis, ja, tusindvis af sange, og en stor del af dem er aldrig blevet indspillet. Der er nok materiale til at udgive musik til evig tid, lave opsamlingsalbum og nye ting, lød det fra Dolly Parton i podcasten.

Derfor er hun allerede gået i gang med at indspille vokalen til mange af sine uudgivede sange, så producere og dj's i fremtiden kan lave deres egne versioner af numrene med Partons vokaler - eller sågar kreere helt nye sange.

- Når jeg en dag er borte, kan enhver producer i hele verden tage rytmesporet og min vokal fra en sang og bygge et helt nyt arrangement rundt omkring dem. Det kan fortsætte til evig tid.

FacebookTwitter