Det bedste danske album nogensinde er kåret – er du enig?

Ud af 2.048 danske album, er der nu fundet én vinder: Kim Larsens 'Værsgo'.

Det var svært at komme udenom Kim Larsen i afgørelsen om det bedste danske album nogensinde. For han indtog begge finalepladser. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix Denmark)

Efter et helt års afstemninger stod det onsdag eftermiddag klart: Kim Larsen har lavet det bedste danske album nogensinde.

I hvert fald hvis man spørger de tusindvis af musikelskere, der på Facebook-siden 'Det bedste danske album nogensinde' siden 10. juni sidste år har skullet stemme på mere end 2.000 - mere præcist 2.048 - danske album.

Og efter en meget tæt finale, har Kim Larsen nu vundet over... Kim Larsen.

Det endte nemlig med en finaledyst mellem Kim Larsens solodebut 'Værsgo' fra 1973, som med 50,4 procent af stemmerne vandt over hitpladen 'Midt om natten' fra 1983, der altså måtte "nøjes" med 49,6 procent af stemmerne.

Det er musikjournalisten Kjartan Stolberg, der står bag det store afstemningsarbejde.

Ideen til den omsiggribende afstemning fandt han hos en tysker, der har lavet en lignende afstemning - men for album udgivet i hele verden.

- Jeg tænkte, at det kunne være sjovt, hvis man kunne lave en lignende afstemning herhjemme, hvor man kunne se bands som Sort Sol være oppe imod Malk de Koijn, fortæller han om de første spæde tanker om projektet.

- Jeg er superstolt over at have været med til at skabe både afstemningen og det musikfællesskab, der er opstået omkring den, siger han.

'Præget af patriarkatet'

De 2.048 album, der udgjorde den store pulje, er alle valgt ud fra et møjsommeligt indsamlingsarbejde.

- Jeg søgte både på eksisterende lister over de bedste danske album, men så også på lister inden for både specifikke musikgenrer som hiphop og jazz samt årtier, så der var så stor diversitet som muligt, fortæller Kjartan Stolberg om forarbejdet, hvor et "kæmpe" regneark løbende holdt styr på både kunstnernavne og albumtitler.

Men ser du på listen med kvartfinalister herover, bemærker du måske, at der ikke er en eneste kvindelig solist eller kvindebåret band på listen. Og det ærgrer Kjartan Stolberg.

- Jeg har selvfølgelig tænkt, om jeg kunne have gjort mere for at få repræsenteret flere kvinder, der måske kunne gå hele vejen til finalen, siger han og fortæller, at han blandt andet havde håbet, at Anne Linnets 'Jeg er jo lige her' eller Natasjas 'I Danmark er jeg født' kunne være gået længere i afstemningen.

- Men vi har bare et musiklandskab, der har været præget af patriarkatet i hele sin eksistens. Og uanset hvor mange forskellige kvinder, jeg har forsøgt at få præsenteret i afstemningen, kommer folk til at hælde mod mandebands som Kashmir, TV-2 eller Kim Larsen, siger han.

En 'kuturel milepæl' i dansk musik

Og Kim Larsen har bare ikke været til at komme udenom.

For selvom der undervejs er blevet kæmpet for album som Kashmirs 'Travelogue' eller endda 'Kaj og Andrea'-albummet fra 1976, var Kim Larsen involveret i hele tre ud af de sidste fire album i det endelige opgør.

- Det er en singer/songwriter-plade uden mange flere instrumenter end en guitar. Og så indeholder pladen sange, der er melodiske, og som tekstmæssigt er mindeværdige, og som kan holde til en simpel levering, mener Kjartan Stolberg om det album, han netop har været med til at kåre som det bedste danske album nogensinde sammen med tusindvis af danske musikfans. (Foto: © Jyllands-Posten, (c) Ritzau Scanpix)

At det er 'Værsgo', der løber med den endelige sejr, er der dog en god grund til, hvis man spørger Kjartan Stolberg, der står bag afstemningen:

- Albummet er både et stærkt værk og er desuden blevet en kulturel milepæl. Selv folk, der ikke var unge, da Kim Larsen udgav 'Værsgo', har fået det ind med modermælken.

- Min mor fortalte mig eksempelvis, at et nummer fra 'Værsgo' var det første, hun lærte at spille på guitar. Og en af mine bofæller, som er 26 år gammel, fortalte, at det var den første plade, hun ejede.

Selv husker han tydeligt som barn at sidde til morgensang på Hørsholm skole, da han første gang hørte sangen 'Joanna'.

- Den satte sig lige i hjertet på mig.

Hør 'Joanna' lige her og se, om det også rammer dig i hjertet:

0:00

Et musikfællesskab - uden Volbeat

Det er som sagt på Facebook-siden 'Det bedste danske album nogensinde', at afstemningerne har fundet sted siden 10. juni 2020.

En side, der i løbet af det seneste år har vokset sig til et kærligt og musikpassioneret fællesskab, hvor kommentarfelterne i højere grad er fyldt med entusiastiske argumenter for, hvorfor et album bør vinde en afstemning, end en negativ tone eller tilsvininger, der ellers ofte kan præge en online diskussion.

- Jeg havde faktisk forberedt mig på, at jeg skulle bruge væsentligt mere tid på at holde den gode tone i kommentarfeltet, end jeg har gjort. Det har været et overvældende positivt kommentarfelt, fortæller han.

Faktisk har der kun været en reel kontrovers, der endte med en udelukkelse af hele syv album på listen. Alle sammen fra bandet Volbeat.

- Nogle Volbeat-fans havde delt afstemningen i internationale grupper, og lige pludselig kunne jeg se, at over halvdelen af de stemmer, der kom til Volbeat, var fra enten Holland eller USA.

25-årige Kjartan Stolberg er musikjournalist og passioneret musikelsker. Og gennem sit arbejde med afstemningen har han stiftet bekendtskab med ligesindede. - Selv i de mest stressede perioder i mit eget liv undervejs, har jeg altid kunnet finde tid til arbejde på projektet. For det giver mig en masse at se folk have så dedikerede følelser for musik. (Foto: © Emilie Cosmi, PRIVATFOTO)

- Jeg vil bestemt ikke afskrive nogen fra fællesskabet på baggrund af deres nationalitet, men det går ikke, at det er internationale fans, der ikke har andet forhold til Danmark end Volbeat, der skal være afgørende for en afstemning om dansk musik, mener han og kalder udelukkelsen for "det mest kontroversielle øjeblik" i forløbet.

- Det bliver omtalt som "Volbeat gate" på siden, griner han.

Selvom et års afstemningsarbejde nu er færdigt, har Kjartan Stolberg allerede kørt det næste store projekt i stilling:

- Den 1. august begynder vi jagten på den bedste danske film, afslører han.

Har du fået lyst til at dykke ned i vinderalbummet 'Værsgo', kan du med fordel lytte med her, hvor radiovært Casper Bach Hegstrup og bandet Sonja Hald gennemgår hele albummet i P6 Beat-programmet 'Længe leve albummet':

Kim Larsen "Værsgo"