'Det er en massiv sejr': Britney Spears' advokat jubler – men sagen er langt fra slut

Efter længere tids kamp i retten og medierne stopper Jamie Spears nu som værge.

Jamie Spears melder nu, at han vil trække sig som værge for sin datter. Her ses Britney Spears til Billboard Music Awards i 2016. (Foto: Steve Marcus © Scanpix Denmark)

- Hvis frk. Spears ønsker at afslutte værgemålet og tror, at hun selv kan håndtere sit eget liv, så mener hr. Spears, at hun skal have den chance.

Sådan skriver en advokat på vegne af Britney Spears' far, James Spears, der kaldes Jamie Spears, i en ny anmodning til retten i Los Angeles, hvor sagen om popstjernens 13 år lange værgemål behandles.

- Frøken Spears har fortalt retten, at hun vil have kontrollen over sit eget liv tilbage uden det sikkerhedsnet, som et værgemål sikrer. Hun vil være i stand til selv at tage beslutninger vedrørende hendes egne medicinske behandling, bestemme hvornår, hvor og hvor ofte, hun går i terapi, står der desuden.

- Som hr. Spears har sagt igen og igen, så ønsker han kun det bedste for sin datter, lyder det fra advokaten.

Det er overraskende toner fra den far, der siden 2008 ellers har haft et solidt jerngreb om sin ældste datters privatliv og i særdeleshed økonomi og karriere.

Mens Britney Spears har været under værgemål og dermed været umyndiggjort, har hun alligevel turneret verden rundt, udgivet album og inkasseret svimlende summer. Summer, som hendes advokat anklager faren Jamie Spears for at have høstet til sig selv og desuden forvaltet på kritisabel vis. Her ses hun under en optræden til iHeartRadio Jingle Ball i Los Angeles i 2016. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix Denmark)

- Den her anmodning repræsenterer en massiv juridisk sejr såvel som retfærdiggørelse for Britney Spears, siger Britney Spears' advokat, Mathew Rosengart.

- Efter hr. Spears har afsløret sin dårlige opførsel og upassende plan om at holde sin datter som gidsel ved at forsøge at indgå et millionforlig, har hr. Spears nu overgivet sig. Der er intet forlig. Hvis hr. Spears tror, at han kan slippe for at blive holdt til ansvar, tager han fejl, og vores efterforskning af hans misvedligholdelse af økonomien og andre problemer fortsætter.

Næste høring i sagen finder sted i retten i Los Angeles den 29. september.

Her skal Jamie Spears blandt andet under ed udspørges af Britney Spears' advokat om sin rolle som værge. Noget, Mathew Rosengart tidligere har udtrykt sin forventningsglæde til:

- Vi ser frem til at fortsætte vores energiske undersøgelse af hr. Spears såvel som andres gøren og laden de sidste 13 år, mens han har høstet millioner af dollar fra sin datters formue. Og jeg ser frem til at udspørge hr. Spears under ed i nær fremtid, udtalte han i august.

Værgemål fra 2008 til 2021

Sagen om Britney Spears kamp for at genvinde sin myndighed er efterhånden ret kringlet.

Så lad os lige få et par nedslag i de sidste 13 års værgemål, der har formet popstjernens liv, og som nu altså ser ud til at være ved en ende.

Et offentligt sammenbrud tilbage i 2008 fik retten til at oprette værgemålet for popstjernen, da man ikke mente, at hun var i stand til at tage vare på sig selv. I en alder af 27 år blev verdensstjernen dermed umyndiggjort, mens hendes far i stedet skulle træffe alle beslutninger på hendes vegne.

Både når det kom til hendes økonomi og karriere, men også hendes privatliv.

I den igangværende retssag har Britney Spears forklaret, at hendes far og den professionelle medværge, Jodi Montgomery, som retten i 2019 indsatte som værge for Britney Spears, har forhindret hende i at fjerne den spiral, hun fik sat op i starten af værgemålet.

- Værgemålet forhindrer mig i at få børn. Jeg har fået sat en spiral op, så jeg ikke kan blive gravid.

- Jeg ville have den ud, men det såkaldte hold omkring mig nægtede mig at gå til lægen, fordi de ikke vil have, at jeg kan få børn.

Det fortalte hun retten – og til resten af verden – i en 24 minutter lang enetale, da hun den 23. juni i år for første gang satte ord på, hvordan hun selv har oplevet de mange år, hvor hun har været underlagt af værgemålet.

- Værgemålet gør meget mere skade end gavn for mig. Jeg burde ikke være i et værgemål, hvis jeg kan arbejde, tjene penge til mig selv og betale andre. Jeg er her ikke for at være nogens slave.

Advokat Mathew Rosengart overtog rollen som Britney Spears' advokat i juli, efter hun fik rettens tilladelse til, for første gang, selv at udpege sin egen advokat i sagen mod sin far, Jamie Spears. (Foto: Mario Anzuoni © Ritzau Scanpix)

En udmelding, der var en øjenåbner for resten af verden. Og som endte med opsigelser fra både Britney Spears' manager, den beskikkede advokat samt det firma, som retten havde tilføjet som Jamie Spears' medværge i de økonomiske anliggender af værgemålet.

Ny advokat, nye toner

For i forlængelse af popstjernens ønske om at få mere medbestemmelse over sit eget liv, lykkedes det hende nemlig at få lov til at udskifte sin af retten udpegede advokat med én, hun selv havde valgt.

Valget faldt den 14. juli på kendis-advokaten Mathew Rosengart, der tidligere har repræsenteret stjerner som Steven Spielberg og Sean Penn.

Allerede den 26. juli indsendte han en anmodning om at fjerne Jamie Spears som værge. I det 127 sider lange dokument blev det blandt andet beskrevet, hvordan faren dels havde taget sig særdeles godt betalt for at være værge – godt 100.000 kroner om måneden – og dels havde forvaltet datterens formue på kritisabel vis.

Den 14. august skete der så det, som Britney Spears længe havde ventet på: Hendes far åbnede op for, at han med tiden kunne træde tilbage som værge.

Britney Spears lillesøster, skuespilleren Jamie Lynn Spears, er i kølvandet på retssagen også blevet kritiseret af storesøsteren for sin rolle i værgemålet. (Foto: Chris Pizzello © Scanpix Denmark)

Men Jamie Spears havde i sin anmodning ikke nævnt nogen dato for sin endelige afslutning af værgemålet. En detalje, som han, ifølge Britney Spears' advokat, efterfølgende har udnyttet for at få flere penge ud af datterens formue på falderebet:

- Efter endelig at have erkendt, at det er på tide, at hans tid som værge bør slutte, er hr. Spears forpligtet til at stoppe uden forbehold og uden at forsøge at hive endnu flere midler ud af sin datters formue, udtalte advokaten og afslørede desuden, at Jamie Spears har krævet af få udbetalt omkring to millioner dollar for at afslutte sit værgemål.

Penge, hr. Spears altså godt kunne skyde en hvid pind efter, gjorde Rosengart det tydeligt.

Næste høring i sagen bliver den 29. september, hvor det ventes, at det 13 år lange værgemål officielt vil ophøre.