'Det er fucking optur, at jeg ikke har brug for et andet menneske til at gøre mig glad'

Barbara Moleko har indset, at ens verden ikke braser sammen, bare fordi man er alene.

Barbara Moleko synger om den ensomhedsfølelse, de fleste nok kender til, i programmet 'Sommertogtet - lyden af vores land'. Men hun føler sig sjældent selv ensom, når hun er alene. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Når man finder sig en partner, er det slut med at føle sig ensom.

Sådan er vi nok mange, der tænker. Men det behøver ikke at være sandheden. I hvert fald ikke, hvis man spørger sangeren og musikeren Barbara Moleko.

Hun har nemlig følt sig allermest ensom i parforhold. Og stort set aldrig, når hun er alene.

Det fortæller hun om i ugens udgave af DR1-programmet 'Sommertogtet – lyden af vores land'.

Her fortolker hun den storladne ballade 'All By Myself', som originalt er indspillet af Eric Carmen, fordi den sætter ord og lyd på en følelse, de fleste af os nok kan relatere til: Ensomheden.

- Jeg tror, rigtig mange mennesker har følt sig meget ensomme under coronaisolationen, og det har også været mit corona-anthem. Men personligt har jeg nydt det ret meget, fordi jeg har opdaget mig selv, forklarer Barbara Moleko.

Efter sit sidste forhold, som sluttede kort inden coronapandemien for alvor brød ud, gik det nemlig op for sangeren, at det kan være helt magisk at være alene. Og at det kan gøre en masse gode ting for hende ikke altid at skulle forholde sig til et andet menneske, men blot forholde sig til sig selv.

- Jeg har aldrig følt mig ensom, når jeg er helt mig selv. Men det har jeg i kæresterelationer, hvor jeg ikke har følt mig set eller mødt, og hvor der ikke er blevet talt ud om tingene, fortæller hun og uddyber:

- Jeg tror ofte, man har en tendens til at ville vise den bedste side af sig selv, når man kommer ind i en ny relation. Man vil gerne gå på kompromis, men hvis man ikke er forsigtig, kan man komme til at svigte sig selv og gå på kompromis med nogle ting, som er essentielle for en, fordi man er bange for at miste sin partner.

Se Barbara Moleko optræde med 'All By Myself' live i 'Sommertogtet - lyden af vores land':

Gav ikke sig selv plads

På trods af altid at have haft søde og dejlige partnere har Barbara Moleko ikke givet sig selv plads til at lære sig selv bedre at kende og dyrke tiden alene, når hun har været i et forhold.

Og når man har været det stort set uafbrudt i 15 år, som hun har, var det noget af en omvæltning for hende at blive single.

Men på en god måde.

- Det er en vild følelse, og det er meget længe siden, jeg bare har været mig selv og givet mig selv plads til at finde ud af, at jeg faktisk elsker mig selv. Det er en åbenbaring for mig, at det kan være så fucking optur at opdage, at jeg ikke har brug for et andet menneske til at gøre mig glad. Det er jo også et stort ansvar at lægge over på et andet menneske; at de skal gøre en glad.

Tidligere har Barbara Moleko tænkt, at man i et parforhold kunne fuldende hinanden. Og det er der måske nogle, der kan, men ikke hende, siger hun.

Ud over at optræde med 'All By Myself' i ugens udgave af 'Sommertogtet - lyden af vores land' synger Barbara Moleko også et fællesnummer med Chief 1 og Kim Sjögren ved Dodekalitten på Lolland. (Foto: Per Arnesen © dr)

- Jeg tror, man får et meget sundere forhold ved at finde sig selv først og give sig selv plads til at være sig selv og udfolde sig selv. Det har jeg ikke gjort tidligere. Jeg giver alt, hvad jeg har, i mine relationer. Så den måde, jeg lærer og udvikler mig på, er ved bare at være mig. Og at lære at elske det, lyder det fra sangeren, som i maj udgav sit nye album 'Jeg er stærk'.

Lyt til 'Kold krig' fra Barbara Molekos nye album her:

0:00

Det gør hun for eksempel ved at sige gode og positive ting til sig selv hver dag. Ifølge Barbara Moleko har vi nemlig en idé om, at vi skal dunke os selv i hovedet, hvis vi fejler eller ikke klarer os, som vi gerne vil.

Men det virker ikke.

I stedet skal man give sig selv al den kærlighed, man kan, og tilgive sig selv for, hvad end man bebrejder sig selv for. Det er nemlig sådan, man rykker sig, mener hun. Og når man hviler i sig selv, er det også nemmere at sætte grænser og tage plads i en relation.

- Jeg skal nok finde mig en kæreste en dag, men jeg er nået frem til erkendelsen af, at hvis jeg nu ikke gør det, så braser min verden ikke sammen. Det er en dejlig følelse.

FacebookTwitter