'Det er overraskende godt!' Anmeldere og værter er vilde med Abbas comeback

Abbas to nye sange får masser af ros af anmelder og P3-vært. Men én ting kan blive bedre.

Abba er tilbage med to nye numre. Og hvis man allerede kan lide Abba, så er der også stor sandsynlighed for, at man vil kunne lide de nye sange. (© Baillie Walsh)

Efter flere års rygter fortalte medlemmerne af det svenske band Abba i går aftes, at de udgiver et nyt album til november.

Men heldigvis behøver vi ikke vente helt til den fugtige, grå efterårsmåned på at høre lidt af de i alt ti nye sange fra de fire svenskere, hvis musik siden 70'erne har været dansemagneter til fester rundt om i hele verden.

Abba smed nemlig to af sangene på streamingtjenesterne i går, og det har fået flere musikanmeldere til at rose det svenske band, som menes at være det bedst sælgende band i musikhistorien efter The Beatles.

Anders Ugilt, der er vært på P3, er helt på linje med anmelderne og roser de to numre, 'I Still Have Faith In You' og 'Don't Shut Me Down'.

Lyt til det nye nummer 'I Still Have Faith In You' her:

0:00

- Det er 100 procent Abba, som vi kender det. Særligt 'I Still Have Faith In You' er nærmest en forlængelse af deres sidste album. Det er næsten, som om at de har ligget i skuffen de seneste 30 år. Det er godt håndværk, siger Anders Ugilt.

Frygtede et dj-samarbejde med Kygo

Rygterne om at Abba var i gang med at smede nye sange sammen, har ellers skabt nervøsitet hos P3-værten. Han havde frygtet, at det gamle band ville have hevet en dj som Kygo ind for at speede tempoet op, men de har valgt at holde det i den gamle Abba-stil.

- Abba kan noget med at sætte billeder i hovedet på én, når man lytter til deres musik. De er sindssygt gode historiefortællere, som de har bevist med numre som 'Dancing Queen' og 'Gimme! Gimme! Gimme!'. Der kan man lukke øjnene og forestille sig, at man står midt i det, siger han.

Hans favorit blandt de to nye numre er 'Don't Shut Me Down', fordi den rammer noget mere schlager-danse-agtigt, som han kalder det.

- Det her er en kæmpe nyhed. For man kan simpelthen ikke underkende Abbas indflydelse. Moderne popmusik starter med Abba. Så det her er et glædeligt gensyn, siger han.

Lyt til nummeret 'Don't Shut Me Down' her:

0:00

Stadig saft og kraft i Abba

Henrik Milling, der er vært på flere musikprogrammer i DR, roser også Abba for at holde fast i sit dna.

- Det er overraskende godt. Man har hørt mange bands, der efter en lang pause er gået sammen i et studie i en sen alder, men hvor der bare ikke er saft og kraft i det længere. Det kan man simpelthen ikke sige om det her. Abba-dna'et er intakt, siger han.

For ham er 'Don't Shut Me Down' også favoritnummeret. Det skyldes, at nummeret ifølge ham er det med de bedste dance grooves og lægger sig i slipstrømmen af 'Dancing Queen'. Han forventer også, at det nye album vil lægge sig i midten af de to numre, som rummer dansestemningen, men også musicallyden, som de to herrer fra Abba har komponeret stribevis af.

Til gengæld mener de begge, at det bliver svært for det svenske band at få de helt unge med, som ikke har det store tilhørsforhold til de gamle sange.

- Det korte svar er, at de ikke får de unge med. Man kan sige, at 'Mamma Mia'-filmene og musicalsene har gjort forarbejdet med at få yngre generationer med. Men hvis de skulle have de helt unge med, så skulle de nok have ringet til Dua Lipa for at få hende med på et af numrene. Det ville til gengæld have udvandet deres dna, men det tror jeg heller ikke er formålet, siger Anders Ugilt.

Abba vil holde en koncert i 2022, hvor de medvirker digitalt.

Anmelderne giver topkarakter

The Guardians anmelder er helt oppe at køre over Abbas to nye sange. I en anmeldelse skriver Jude Rogers, som bekender kulør ved at understrege, at hun har været Abba-fan siden sin ungdom, at sangene er et sprælsk gensyn med tiden fra poppens højeste tinder.

- Det er så kraftfuldt at høre Agnetha og Anni-Frid synge 'I Still Have Faith In You' sammen efter 40 år. Og den glidende, flabede 'Don't Shut Me Down' er endda bedre, skriver hun og giver sangene helholdsvis fire og fem stjerner.

Selvom hun skriver, at deres stemmer naturligvis har ændret sig, så mener hun stadig, at deres stemmer stadig har en vægt, som endda gør deres musikindflydelse endnu større.

Også på Jyllands-Posten er anmelder Kasper Schütt-Jensen mere end tilfreds. Han siger til avisen, at de nye sange holder, og at de to nye sange lyder præcis som de gamle.

- Det er klassisk Abba. Gruppen lyder som dengang, hvor de talte til masserne med ren pop. Jeg er lettet over, at de lyder som sig selv og ikke har forsøgt at gøre sig yngre og lyde som bands fra 2021. De har de der vokalharmonier, som er en af deres store forcer. Og pophåndværket er i orden, siger Kasper Schütt-Jensen.

Fansene ser også ud til at juble over de to nye sange. Èn takker Abba på Twitter for at redde 2021.

Og to Abba-fans ser helt salige ud, mens de lytter til en af de nye sange efter 39 års Abba-tørke.

Det svenske band vil også lave et særligt show i maj 2022, men de fire bandmedlemmer vil dog ikke optræde sammen. I stedet vil der være ti live-musikere på scenen, mens Abbas medlemmer vil optræde som hologrammer på scenen i en nybygget arena i London. Her forventes der at være plads til 3.000 Abba-fans.