'Det er slet ikke optimalt': Tre dage før genåbning kender spillesteder stadig ikke retningslinjerne

Næste fase af genåbningen betyder, at spillestederne igen må slå dørene op. Det er dog endnu uvist hvordan.

Spillestederne rundt om i landet må åbne på torsdag, selvom man endnu ikke har modtaget retningslinjer fra myndighederne. Her ses et tætpakket publikum på spillestedet Forum i København. (Foto: Lasse Lagoni © Scanpix)

På torsdag – den 6. maj – kommer vi endnu et lille skridt nærmere livet, før coronapandemien gjorde sit indtog verden over.

Det næste punkt i regeringens genåbningsplan er ifølge rammeaftalen fra den 22. marts, at spillesteder, teatre, biografer og lignende igen må åbne dørene for publikum.

Men tre dage inden, at spillesteder landet over igen kan byde på koncerter, strobelys og øl i barerne, mangler man stadig at få at vide, hvordan retningslinjerne lyder.

Derfor ved spillestederne stadig ikke, hvor mange billetter, de kan sælge, om det bliver sidde- eller ståkoncerter, og hvad reglerne er for coronapasset.

Sådan så det ud, da siddende heavy metal-fans så det danske metalband Defectos koncert på spillestedet Vega i København den 27. november sidste år. (Foto: Nikolaj Bransholm © Scanpix)

Det gør mildest talt forberedelserne til genåbningen svær, lyder det fra Ditte Sig Kramer, der er kommunikationschef hos spillestedet Vega i København.

- Det er slet ikke optimalt. Det er decideret besværligt, at der ikke er kommet nogen retningslinjer, få dage før vi åbner, siger hun.

Regner med siddende koncerter

Den 23. april kom Folketingets ekspertgruppe med sine anbefalinger til, hvordan man afholder store arrangementer henover sommeren.

Men siden da er der ikke sket noget fra politisk hold, og derfor ved spillesteder som Vega endnu ikke, om og hvordan ekspertgruppens anbefalinger bliver implementeret.

På grund af de manglende retningslinjer fra myndighedernes side har man hos Vega derfor besluttet, at man planlægger genåbningen ud fra de restriktioner, man var underlagt i efteråret.

- Vi forbereder os på at lave siddende koncerter efter samme model, som vi havde i efteråret. Det betyder, at der vil være ét sædes mellemrum mellem forskellige grupper, og at man skal bruge mundbind, når man bevæger sig rundt, siger Ditte Sig Kramer.

- Sidste gang måtte vi have 450 siddende gæster, men håber på, at vi må lukke endnu flere ind.

Ifølge hende har Vega en lille tilskudsgrad per billet, hvilket vil sige, at spillestedet ikke får mange penge i offentlig støtte.

- Derfor er vi meget afhængige af selv at kunne tjene vores penge. Jo flere mennesker vi må lukke ind, jo flere penge tjener vi. Så det har stor betydning for os, om vi må lukke 500 eller 750 mennesker ind til en koncert, siger hun.

Den nybyggede multiarena Arena Randers har helt droppet at åbne for indendørsarrangementer den 6. maj. En af årsagerne er de manglende retningslinjer. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

At spillestederne endnu ikke har køreklare retningslinjer at forholde sig til blot tre dage før genåbningen, viser ifølge Ditte Sig Kramer, at kulturen ikke bliver prioritetet lige så højt som andre sektorer.

- Jeg vil ikke sidde og gætte på, hvad der foregår i kulisserne, og hvorfor vi intet ved så kort tiden inden, vi åbner. Jeg kan bare konstatere, at der er i hvert fald ikke er samme fokus på kulturlivet som på andre sektorer. Det er tydeligt.

- Det er enormt ærgerligt, fordi krisen har vist, at kultur er ekstrem vigtig for borgerne i Danmark, siger Ditte Sig Kramer.

Dropper helt åbning den 6. maj

Hos Arena Randers, der er en multihal, som kan huse op til 6.000 koncertgæster i den kronjyske by, har man helt droppet tanken om at åbne dørene den 6. maj. I stedet satser man på udendørsarrangementet 'Randers åbner op med Arena Randers', som begynder i forbindelse med EM i fodbold den 11. juni.

- Det her udendørsarrangement har vi hele tiden troet på, at vi kunne gennemføre, og derfor har vi valgt at åbne med det, siger Arena Randers' direktør, Gitte Nørgaard.

Beslutningen om udendørsarrangementet skyldes blandt andet de manglende retningslinjer, uddyber hun.

- Vi har haft svært ved at finde ud af, hvad man egentlig må og ikke må i forbindelse med genåbningen. Det har vi manglet svar på. Når man skal planlægge frem i tiden, som vi skal, så har vi manglet klarere retningslinjer.

Hos Kulturværftet i Helsingør ser man også gerne, at myndighedernes retningslinjer kommer hurtigst muligt. (Foto: Torben Klint © Scanpix)

Hos Kulturværftet Helsingør holder man fast i åbningen den 6. maj og glæder sig "helt vildt", fortæller kunstnerisk chef Michael Fock.

Men det er lige ved at være oppe over, når det gælder retningslinjerne, indrømmer han.

- At vi ikke har fået de endelige retningslinjer endnu, kan godt stresse os lidt. Det ville være rigtig dejligt at få nogle helt præcise udmeldinger, så vi ved, hvordan vi kan planlægge, siger han.

Også Musikhuset Aarhus melder klar til på torsdag, "men når det så er sagt, så afventer vi stadig retningslinjerne," lyder det fra kunstnerisk chef Jeppe Uggerhøj.

- Indholdsmæssigt er vi helt klar, og vi har regnet på forskellige scenarier for, hvordan vi kan afholde vores arrangementer, men vi mangler stadig det sidste grønne lys fra politikerne om, hvordan de forholder sig til ekspertgruppens anbefalinger, siger han og slutter:

- Det er meget vigtigt for os at få lov til snart at åbne op. En stor del af vores økonomiske grundlag er billetsalget, så det er supervigtigt snart at få folk ind i vores sale igen. Det er vigtigt for hele branchen fra kulturhuse over musikere til management, at der snart kommer gang i hjulene igen.