'Det er vanvittigt, vi har fået lov!' David og Jannick genopliver poplegendes kæmpehit

Duoen Underlandet har lånt et omkvæd fra et kæmpe Thomas Helmig-hit på ny single.

Duoen Underlandet har samplet den danske popkonge Thomas Helmig på ny single. (Foto: pressefoto © Playground Music)

Der er nogle sange, vi glemmer, så snart vi har hørt dem. Eller så snart hitlisten er fyldt op med nye sange.

Og så er der dem, der aldrig rigtig dør.

De sange, som følger med os, uden at vi tænker over det – og som pludselig dukker op til overfladen i hukommelsen igen, når vi hører dem eller på anden vis bliver mindet om dem.

For David Abel og Jannick Munk blev de pludselig mindet om en helt særlig sang, da de var i studiet sammen en aften i oktober sidste år.

Til sammen udgør de duoen Underlandet, og på den specifikke aften i studiet spillede producer og sangskriver David Abel et beat for Jannick Munk, som synger. Og ud af ham fløj pludselig en tekst.

- Pludselig rammer vi noget, der lyder fedt. Og så tænker vi: "Det her lyder genkendeligt". Det var helt tilfældigt. Vi havde ikke sat os ned og planlagt det, fortæller Jannick Munk.

- Jeg begynder bare at grine. Det er et Thomas Helmig-omkvæd. "Men hey, det er fedt, gør det igen – og lad os indspille det", siger jeg, supplerer David Abel.

Teksten i omkvædet, Underlandet får indspillet, kommer fra Thomas Helmig-hittet 'Det er mig der står herude og banker på' fra 1988. De brager den nyindspillede sang ud af højtalerne og bliver begge mere og mere vild med den.

- "Vi får aldrig clearet det her omkvæd", tænkte vi. Manden er jo en af Danmarks største popartister gennem tiden, det her er et af hans største hits, og vi har taget hans omkvæd, fortsætter David Abel.

Lyt til 'Luk mig ind' med Underlandet, som har lånt teksten til omkvædet fra Thomas Helmig:

0:00

På nuværende tidspunkt har du nok gættet, at det lykkedes mændene bag Underlandet at få lov til at bruge Helmig-omkvædet uden at få en kæmpe sag om ophavsret på nakken.

Underlandets pladeselskab fik nemlig kontaktet de rigtige folk og godkendt brugen af teksten. En nyhed, som fik David Abel og Jannick Munk til at ånde lettet op, da den en dag landede i deres mailindbakke. De følte, de havde ventet for evigt.

- Det er jo en sang, alle har et forhold til. Jeg har hørt den, siden jeg var barn. Min mor er kæmpe fan af Helmig, og jeg kender ikke nogen, der ikke kan lide hans musik. Så det var bare op med armene og fadøl og hele lortet. Jeg jublede. "Stop alle andre planer om alle andre sange – dén her skal ud", griner David Abel.

- Det er et kæmpe privilegium at fortolke noget, der er så udødeligt, og bruge det i vores eget univers. Når sådan en sang kommer på til fester, skaber det bare noget magisk. Det er vanvittigt og vildt interessant at få lov til at puste nyt liv i en gammel klassiker, siger Jannick Munk.

Underlandet består af 40-årige David Abel (tv.) og Jannick Munk (th.) på 27. De mødte hinanden på pædagogseminariet og begyndte at lave musik sammen i 2018. (Foto: pressefoto © Playground Music)

Det er bestemt ikke nyt at sample og fortolke andres musik herhjemme – tænk bare på The Loft, der i 2004 storhittede med 'City of Dreams', som indeholdt det legendariske rytmespor fra Kim Larsens 'Midt om natten'. Og i især hiphop er sampling en mere end velkendt disciplin.

Duoen Underlandet er da heller ikke de eneste, der for nylig - bevidst eller ubevidst - har bladret i den danske musikhistoriebog og fundet genbrugsguld. Flere danske kunstnere har blandt andet smurt 80'er-vibes ud over nye sange i løbet af de sidste par år.

Og det er der en grund til, mener radiovært og dj Pelle Peter Jencel.

- Jeg tror, at fordi 80'erne er ved at være så længe siden, er det blevet spændende for en ny generation at lege med. Det føles som uberørt land. I 90'erne samplede man for eksempel meget fra 70'erne. Og den generation, der sampler nu, har ikke allerede hørt 80'er-klassikerne til døde, fortæller han og fortsætter:

- Jeg tror ikke, de alle sammen er vokset op med de her danske 80'er-hits. Jeg tror, at mange af dem sandsynligvis har opdaget musikken for ganske nyligt og tænkt, det var spændende.

Her er fem eksempler på nye danske sange, der har lånt fra fortidens store hits.

1

LOLO feat. ATYPISK – All My Love

LOLO har hentet inspiration i Rocazino-hittet 'All My Love', som blev udgivet over 20 år før, han selv blev født.

Nørrebro-rapperen LOLO debuterede sidste år som kun 15-årig. Og selvom du måske ikke har hørt om ham, er der god chance for, du har hørt hans seneste hit 'All My Love' med rapperen ATYPISK, som i øjeblikket klarer sig særdeles godt på den danske hitliste.

Det er dog ikke første gang, både titel og melodi hitter herhjemme. Det er nemlig ikke frygteligt meget, de to rappere har ændret på den originale sang 'All My Love' med popgruppen Rocazino, som blev udgivet i 1983. En klassiker, du kan være sikker på at finde på de fleste jukebokse på bodegaer landet over.

Lyt til 2020-udgaven af 'All My Love' med LOLO og ATYPISK her:

0:00
2

Branco & Gilli – La Danza

Branco og Gilli (billedet) har fundet genbrugsguld i Danseorkestrets bagkatalog. (Foto: Helle Arensbak © Ritzau Scanpix)

Hvis du synes, du har hørt teksten til omkvædet på hitmagerne Branco og Gillis 'La Danza' før, så er du ikke gal på den.

Jovist, "regnen" er skiftet ud med "skejs'ne", og "Isabella" hedder nu "mamacita", men ellers matcher både tekst og melodi - som dog er skruet lidt op i tempo - meget godt med Danseorkestrets megahit 'Regndans' fra 1985.

Branco og Gillis version udkom tidligere i år på deres album 'Euro Connection'.

Lyt til 'La Danza' her:

0:00
3

Goldie 6is – Det skal nok gå

Goldie 6is fra Aarhus hylder popikonet Thomas Helmig på sit debutalbum. (Foto: Sebastian Vistisen)

Duoen Underlandet er ikke de eneste, der har kastet deres kærlighed på popikonet Thomas Helmig, som i år skulle have skabt en folkefest foran Orange Scene på Roskilde Festival.

Rapperen Goldie 6is afslutter nemlig sit debutalbum, 'Normalt galt, vol. 1', som udkom tidligere i år, med en varm og tydelig hilsen til sin med-aarhusianer på nummeret 'Det skal nok gå'.

Her har hun nemlig brugt en af Helmigs mindre kendte sange 'Venter på dig' fra hans andet album '2' fra 1986.

Lyt til Goldie 6is (og til dels Thomas Helmig) med 'Det skal nok gå' her:

0:00
4

Suspekt – Det go'e

Suspekt sendte sidste år en kærlig, musikalsk hilsen til Danseorkestrets 'Regndans', som stadig hitter efter mere end tre årtier. (Foto: Lasse Lagoni © Ritzau Scanpix)

Vestegnsrapperne i Suspekt har også vendt blikket mod 80'erne under tilblivelsen af singlen 'Det go'e' fra sidste år.

Mere specifikt har de ligeledes haft fat i 'Regndans' med Danseorkestret, som i den grad har skrevet sig ind i musikhistoriebøgerne og overlevet mere end tre årtier uden så meget som at være tæt på at blive glemt.

Ud over at gå igen i to nye numre fra nogle af tidens største, danske kunstnere, har 'Regndans' fra 1985 over fire og en halv millioner afspilninger alene på Spotify, som altså først blev lanceret i Danmark i 2011.

Det er outtroen på 'Regndans', som Suspekt blandt andet har skruet ned i tempo og brugt i introen til 'Det go'e'.

Lyt til Suspekt med 'Det go'e' her:

0:00
5

Skinz – Sommerting

Skinz har flettet Nik & Jay ind i sangen 'Sommerting' fra 2019. (Foto: Kim Matthai Leland © Ritzau Scanpix)

Okay, nu er vi ude af 80'erne, bevares, men det gør ikke sidste sample-eksempel på listen mindre musikhistorisk.

Sidste år udsendte Skinz nemlig sangen 'Sommerting', hvor han låner tekst og melodi fra Nik & Jays 00'er-klassiker 'Lækker', som efterhånden er en ældre teenager på 16 år.

Men selvom duoen har sprøjtet masser af hits ud siden da, lever 'Lækker' altså stadig i bedste velgående med blandt andet næsten ti millioner afspilninger på Spotify og en plads i Skinz' diskografi.

Lyt til Skinz med 'Sommerting' her:

0:00
FacebookTwitter