'Det helt perfekte album lige nu': Taylor Swift overrasker alt og alle med ny musik

Der gik kun 17 timer fra verdensstjernen annoncerede sit nye album, til det ramte streamingtjenesterne.

I ly af nattens mørke har den amerikanske superstjerne Taylor Swift udgivet sit nye album, der er blevet til under coronapandemien. (© Universal Music)

For ti år siden var det nærmest utænkeligt, at en artist kunne finde på at udgive et album uden at varsle de hungrende fans på forhånd.

Men det er efterhånden blevet til reglen snarere end undtagelsen i disse år, hvor alle popstjerner med respekt for sig selv på et eller andet tidspunkt er nødt til at udgive et overraskelsesalbum.

Beyoncé, Rihanna, Eminem, Frank Ocean. Og nu også verdensstjernen Taylor Swift, der i nat udkom med sit ottende album, 'Folklore'.

Lyt til albummets første single, 'Cardigan', her:

0:00

Udgivelsen kommer med kun 17 timers varsel fra den amerikanske popstjerne, som ellers er kendt for sine lange og gennemtænkte albumkampagner, og som derfor må siges at komme som noget af en overraskelse for hendes mange fans.

Ligesom de fleste andre havde den tidobbelte Grammy-vinder planer om at bruge sommeren i år væsentligt anderledes, end det er endt med.

Hun skulle have turneret med sit 'Lover'-album fra sensommeren 2019 - blandt andet med sit første besøg i Danmark på Roskilde Festival - men i stedet har hun altså sat sig i coronaens skygge, fundet guitaren frem og skrevet en bunke nye sange.

Instagram skriver Taylor Swift selv, at albummet er en strøm af hendes impulser, drømme, frygt og refleksioner. Og at hun heller ikke selv havde regnet med at udgive det som en overraskelse.

- Før 2020 ville jeg nok have overtænkt, hvornår jeg skulle udgive min musik på det "perfekte" tidspunkt. Men tiderne, vi lever i, minder mig om, at intet er givet. Min mavefornemmelse siger mig, at hvis du laver noget, du elsker, så skal du bare dele det med verden.

Taylor Swift har igennem det seneste årti været kendt for sine storslåede og effektfyldte sceneshows - som her, hvor hun optræder til iHeartRadio Wango Tango i USA sidste sommer. (Foto: Rich Fury © Getty Images)

Begejstrede anmeldere

Albummet har i løbet af fredagen høstet den ene funklende anmeldelse efter den anden i de internationale medier.

Billboard kalder 'Folklore' for "en tour de force i sangskrivning", ligesom sangerinden også får fem stjerner i The Guardian og NME. Alle er de enige om, at albummet er et stort skridt væk fra den poplyd, Taylor Swift ellers har været fast besluttet på at knække koden til i løbet af det seneste årti.

Ifølge ekspert i popmusik Sandie Westh er det tydeligt, at Taylor Swift anno 2020 ikke er den Taylor Swift, vi ellers har vænnet os til de senere år.

- Det er helt anderledes, end vi nogensinde har hørt hende før. Hun har endnu engang formået at forny sig selv. Hun begyndte i country for så at bevæge sig over i pop, og nu har hun altså udgivet et folk-album. Det er virkelig vellykket, og det er der ikke mange kunstnere, der kan, siger hun og fortsætter:

- Jeg tror for eksempel ikke, Ariana Grande kunne lave samme skifte. Taylor Swift er en "hel" musiker, der skriver og komponerer sine egne sange. Hun kunne ikke have gjort det, hvis ikke hun selv havde lavet et album fra bunden før.

Sandie Westh roser derudover sangeren for endnu engang at udnytte sit talent for timing.

- Hun har altid været god til at læse, hvad folk har brug for. Og det her år er jo superunderligt for os alle og fyldt med melankoli. Så 'Folklore' er det perfekte album lige nu og for hele 2020. Det kræver ikke så meget af dig. Du kan bare sætte dig ned og lytte stille og roligt.

Det glitrede popudtryk er på 'Folklore' skiftet ud med et sort/hvidt album-cover, hvor Taylor Swift selv tager meget lidt plads i forhold til skovens træer. (© Universal Music)

Dansk festival-booking i fare?

11 ud af albummets 16 numre er skabt i samarbejde med Aaron Dessner fra rockbandet The National, og derudover finder man på albummet også en duet med indiekongen Bon Iver.

Lyt til 'Exile' med Bon Iver som gæstevokalist her:

0:00

Og Swifts nye lyd vurderes at kunne åbne et helt nyt marked for hende.

- Det er meget mere afdæmpet, og der er kommet meget mere rumklang på. Hun har virkelig efterladt Max Martin denne gang, siger Sandie Westh med henvisning til sangerens mangeårige producer og sangskriver, der har hjulpet hende i mål med farvestrålende pophits som 'Shake It Off' 'Blank Space' og 'I Knew You Were Trouble'.

- Men det kan skaffe hende et bredere publikum. Det kan ende godt eller katastrofalt, når man laver sådan et stilskifte, men jeg har endnu ikke ikke set hende foretage et, der ikke er gået rigtig godt. Simpelthen fordi hun er pissedygtig.

Taylor Swift skulle som nævnt have spillet på Roskilde Festival denne sommer, inden alt blev aflyst. Og ifølge Sandie Westh skal skuffede fans ikke frygte, de aldrig får hende at se igen.

- Hun er jo egentlig næsten blevet for fed til Roskilde. Det er morsomt, at de booker hende til i år som en ren popartist. Og så kvitterer hun med at 'gå folk', griner Sandie Westh og fortsætter:

- Men jeg tror ikke, det her album har indflydelse på, om vi ser hende på Roskilde Festival i 2021 eller ej. Jeg ved, de så vidt muligt prøver at stykke samme program sammen igen til næste år, og at de gerne vil gerne have Taylor Swift med igen.

Facebook
Twitter