'Det rammer rigtig hårdt': Danske musikere frustrerede over festivalaflysninger

De mange festivalaflysninger kan have store konsekvenser for musikernes økonomi.

De mange festivalaflysninger går hårdt udover de danske musikere, der igen i år mister en stor indtægtskilde - blandt andre duoen Phlake (billedet). (Foto: Malene Anthony Nielsen © Scanpix)

Det bliver ikke muligt at høre livemusik på de store danske festivaler i år.

Det stod klart, efter at den nye genåbningsaftale i dag resulterede i festivalaflysninger på stribe.

Northside, Tinderbox, Smukfest og Roskilde Festival er blot nogle af dem, der har aflyst. Se hele listen her.

Tilbage står både skuffede festivalgængere, men især også frustrerede musikere, der nu har kunnet vinke endegyldigt farvel til håbet om at spille festivaljobs over sommeren, som under normale omstændigheder er en særligt travl tid for dem - og som for mange udgør en væsentlig del af deres årsindkomst.

De mange aflysninger kan derfor have store konsekvenser for danske musikere - både for kunstnerne i front, men også for deres livebands og alle dem, der arbejder rundt om festivalproduktionerne.

Dagens aflysninger er blandt andre gået ud over den danske popduo Phlake, der stod til at skulle spille flere store festivalkoncerter på blandt andet Vig Festival denne sommer, fortæller duoens ene halvdel, Jonathan Elkær, til dr.dk.

- Der har været stor skuffelse i lejren. Mads (Bo Iversen, forsanger, red.) og jeg er selvfølgelig utroligt kede af, at vi ikke kan optræde, men det gør også rigtig ondt at tænke på holdet, der er omkring os, når vi normalt spiller live. Vores band er nærmest en familie for os, og hele deres identitet er bundet op på at spille koncerter, siger han og understreger, at de mange aflysninger desuden kommer til at gøre ondt på økonomien.

- Phlake er også en virksomhed, men det har politikerne ofte lidt svært ved at forstå. Koncerter er en kæmpe del af vores indtægtsgrundlag, og derfor rammer de her aflysninger rigtig hårdt, siger han.

Sådan ser det normalt ud, når Mads Bo Iversen (i front) og Jonathan Elkær optræder live som Phlake. (Foto: Morten Pape © Scanpix)

Phlake har det seneste år i perioder spillet små koncerter under særlige restriktioner eller gennem livestreaming, men tanken om en sommer, der ligner sidste år, er ikke ligefrem opmuntrende, fortæller Jonathan Elkær.

- Vi har haft rigtig god tid til at lave en masse musik, men det jo ikke sjovt at blive ved med at lave det i blinde. Det føles lidt skizofrent, at man hele tiden skal ændre mindset, og det er hårdt. Vi prøvede sidste år at holde en corona-agtig sommer med mindre shows, og det er ikke ligefrem, fordi jeg føler, vi har brug for det igen.

Gør 'ondt i hjertet'

I løbet af dagen har de mange aflysninger fået flere musikere til tasterne på Instagram for at udtrykke deres ærgrelse over ikke at kunne optræde på landets festivaler igen i år.

Thomas Helmig skriver blandt andet i et opslag på Instagram, at han er trist over nyheden om, at han ikke kan optræde på årets Roskilde Festival, og at han har været nødsaget til at rykke sin koncert i Ceres Park i Aarhus til næste år.

- Genåbningsplanen betyder desværre, at vi endnu engang må flytte vores koncerter. Jeg havde glædet mig helt vildt. Nu siler regnen ned uden for mit vindue, og jeg er trist til mode, men vi vender stærkt tilbage, lyder det i opslaget.

Sangeren Jada, som inden aflysningerne skulle have spillet på Orange Scene på Roskilde Festival både sidste år og i år, har også delt flere stories på sin Instagram-profil, hvori hun udtrykker sin skuffelse over aflysningerne.

- Det er jo ikke verdens overraskelse, men det havde fandme været så dejligt at skulle se jer igen og synge og gå fuldstændig amok, for jeg mener det virkelig, når jeg siger, at jeg savner jer, så jeg har ondt i hjertet over det.

Dj'en og produceren Faustix prøver at se positivt på, at man trods alt kan samles 2.000 mennesker til udendørs koncerter, men er også ærgerlig over at vinke farvel til endnu en festivalsommer.

- Det er selvfølgelig meget sørgeligt, at vi ikke kan komme på festivaler i år, men vi kommer igen næste år. Stærkere end nogensinde, husk det, lyder det blandt andet i en story.

Sådan så det ud, da Jada sidste gang spillede på Roskilde Festival i 2019. Både sidste år og i år skulle hun have spillet på festivalens Orange Scene. (Foto: Kim Matthai Leland © Scanpix)

Musikernes fagforening: Sørgeligt og bekymrende

Hos musikernes fagforening, Dansk Musiker Forbund, er man aldeles bekymret over konsekvenserne, de mange aflysninger kan have for den danske musikbranche.

Det fortæller forbundets formand Søs Nyengaard i en skriftlig udtalelse til dr.dk.

- I Dansk Musiker Forbund havde vi håbet på flere jobs til musikerne denne sommer. Vi lever stadig i troen på, at mange af festivalerne vil finde alternative måder at afvikle på, for det er så vigtigt, at der kommer gang i livemusikken igen.

- Festivalerne skaber sammenhængskraft i samfundet, og når så mange aflyses, kommer vi længere fra hinanden. Så i Dansk Musiker Forbund er vi bekymrede for musikerne og de mange andre, der er afhængige af at tjene en stor del af deres årsindkomst på festivalerne, og vi er desuden bekymrede for, at det fællesskab, musikken og kulturen skaber, ikke kan undgå at lide skade som følge af aflysningerne.

Om det lykkes nogle af de nu aflyste danske festivaler at afholde alternative arrangementer, som kan overholde restriktionerne, er endnu uvist.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk