'Det var kraftedeme på tide': Lis Sørensen hædret med helt særlig pris

Lis Sørensen modtog en særlig Ærespris ved årets Danish Music Awards.

Det var kollegerne Sanne Salomonsen og Anne Linnet, der overrakte 'deres elskede veninde' Lis Sørensen årets Ærespris ved torsdagens Danish Music Awards. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Scanpix Ritzau)

- Det var kraftedeme på tide!

Sådan lød det bramfrit fra Lis Sørensen, da hun torsdag aften blev hyldet ved årets udgave af Danish Music Awards.

Her modtog den 64-årige sanger en særlig Ærespris for sit bidrag til dansk musik.

- Jeg mener, jeg har lagt i ovnen til det her siden 1974, så det er en kage, der har været undervejs i mange år. Jeg er ustyrligt lykkelig for den her fantastiske pris, sagde en kæk Lis Sørensen under sin takketale på scenen, til stor jubel - og latter - fra publikum.

- Tak for medvind og ikke mindst modvind, modstand – for det er dér, man kommer ned og finder ud af, hvilke ressourcer man har, og hvor fedt det er at synge, og hvor vigtigt det er at blive ved, sagde hun.

Efter showet udybede Lis Sørensen sine tanker om den prestigefyldte Ærespris.

- Det er ikke fordi, jeg har gået og ventet på at få Æresprisen. Det tænkte jeg måske over for 15-20 år siden, men dengang var Æresprisen også lidt noget andet. Det var en pris, man gav til dem, der var ved at være færdige i branchen - og der synes jeg sgu ikke rigtig selv, jeg passede ind, vel, sagde Lis Sørensen med et grin til dr.dk.

- Men jeg føler faktisk, at jeg peaker lige nu, og jeg er sindssygt glad for den her pris.

Hør Lis Sørensen-klassikeren 'Mine øjne de skal se', mens du læser videre:

0:00

En stemme, man kan finde hjem i

Ifølge kulturredaktør på dr.dk, Jens Grønbech, som har fulgt Lis Sørensens karriere gennem mange år, er det fuldt fortjent, at hun endelig modtager DMA's Ærespris.

- Det er i dén grad på sin plads, og med tanke på hvem der ellers har modtaget den gennem årene, er det nærmest skandaløst, at hun først får den nu – her mere end et årti efter at både Sanne og Anne modtog deres. Det er måske meget sigende for Lis Sørensen; at hun i manges bevidsthed altid har stået lidt i skyggen af de to andre markante kvinder, lyder det fra Jens Grønbech.

Lis Sørensen har mere end 40 år på bagen som professionel musiker, men hun startede faktisk allerede sin karriere som 11-årig i pigegruppen De Fem.

I 1974 sluttede Lis Sørensen sig til gruppen Shit & Chanel, som Anne Linnet også var en del af. De hittede blandt andet med nyklassikeren 'Smuk og dejlig'.

Fire år senere dannede Linnet og Sørensen sammen gruppen med det mundrette navn Anne Linnet Band, hvor Sanne Salomonsen udgjorde trioens tredje medlem. Det samarbejde kastede blandt andet hittet 'Det er ikke det, du siger' af sig.

Senere valgte Lis Sørensen at satse på en solokarriere, og i 1983 udgav hun sin første soloplade. Siden da er det blevet til talrige album med hits som 'Tæt på ækvator' og 'Mine øjne de skal se' - sidstnævne optrådte hun senere med på scenen under torsdagens show.

Lis Sørensen fortalte i dokumentarserien 'Anne, Sanne og Lis' om sine tanker om at gå solo:

Ifølge Jens Grønbech har Lis Sørensen formået at holde den musikalske gryde i kog igennem årtier, fordi hun har en stemme, der tiltaler de fleste.

- Hun har en enorm autoritet og autenticitet i sin vokal, og at lytte til hende er som at få et varmt kram af en god ven. Hun har en stemme, vi alle sammen kan finde hjem i, siger han.

Vidste du, at Lis Sørensen udgav en dansksproget version af Natalie Imbruglias 'Torn', mange år før nummeret blev et verdenshit? Hør den danske udgave, 'Brændt', her:

0:00
Lis Sørensen startede sin sangkarriere allerede som barn og har været aktiv lige siden. Her er hun fanget tilbage i 1995 til koncert med Janet Jackson i Valby Hallen. (Foto: Niels meilvang © Ritzau Scanpix)

Er midt i en renæssance

Æresprisen blev overrakt af kollegerne og veninderne Sanne Salomonsen og Anne Linnet. I år har de tre sangere sammen turneret land og rige rundt på en stort anlagt comeback-turné under navnet Anne, Sanne og Lis.

Tidligere i år optrådte Lis Sørensen også til P3 Guld, hvor hun gjorde rapduoen Benal selskab på scenen, og ifølge Jens Grønbech har den populære sanger oplevet en form for renæssance de seneste par år.

- Der er ingen tvivl om, at Lis både takket være sin genforeningsturné med Anne og Sanne og sin optræden i diverse store tv-programmer fylder mere i folks bevidsthed nu, end hun gjorde for bare to år siden. Og det er selvfølgelig også derfor, at hun nu modtager Æresprisen, siger han og fortsætter:

- Jeg håber så bare, at opmærksomheden også er med til, at de unge for alvor for øjnene op for hende og giver hende et lyt. Det fortjener hun.

Lis Sørensen, Anne Linnet og Sanne Salomonsen har sammen i år optrådt på blandt andet Grøn Koncert og Smukfest. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Tidligere har navne som Gasolin', Sanne Salomonsen, Anne Linnet, Nik & Jay og Medina også modtaget DMA's Ærespris.

Skal du have støvet dit Lis Sørensen-repertoire lidt af? Jens Grønbech guider dig her til tre af sine personlige favoritter:

3 numre med Lis Sørensen, du bør kende:

  1. 1

    'Verden er i farver' (1991): Jeg kan mærke sandet mellem tæerne, jeg kan dufte havet – og jeg føler mig fuldstændig fri, når jeg hører det her nummer. Et af de bedste danske numre nogensinde. Hør 'Verden er i farver' her.

  2. 2

    'Forvandling' (1993): Et lidt overset, men herligt uptempo-nummer, som jeg især holder af på grund af musikvideoen, hvor Lis render rundt i badekåbe på en badeanstalt. Hør 'Forvandling' her.

  3. 3

    'Bedre tider' (2017): Et tidløst nummer, som gik lige i hjertet, da jeg hørte det første gang. Og det gør det stadig. Smukt!

Facebook
Twitter