DR-redaktør forsvarer beslutning efter nederlag i Eurovision: 'Det var rigtigt at synge på dansk'

På trods af den missede finaleplads har vi grund til at være stolte, mener DR's underholdningsredaktør.

Semifinalen blev endestationen for Danmark ved årets Eurovision Song Contest. De sidste tre Eurovision-finaler har ellers haft dansk deltagelse. (Foto: Andres Putting © EBU)

For første gang siden 2016 bliver finalen i Eurovision Song Contest uden dansk deltagelse.

Det er konsekvensen af torsdagens semifinale, hvor Danmarks Fyr og Flamme ikke var at finde blandt de ti finalister.

Det danske nederlag er "superærgerligt", medgiver DR’s underholdningsredaktør, Jan Lagermand Lundme, efter semifinalen.

- Selvfølgelig er vi skuffede. Alle har knoklet for at få det her til at sidde lige i kassen, og jeg havde til det sidste regnet med, at vi nok skulle komme videre til finalen.

- Jeg synes, det er synd for Fyr og Flamme, for de har gjort alt for at gøre danskerne stolte over, at vi valgte den her sang.

Var det det rigtige valg at synge på dansk til Eurovision?

- Fyr og Flammes kunstneriske udtryk er på dansk. Der har selvfølgelig været snakke og overvejelser om, hvorvidt man skulle oversætte sangen. Men da de vandt i Danmark, valgte de allerede på aftenen, at de ville holde fast i at synge på dansk, siger Jan Lagermand Lundme og uddyber:

- Jeg synes ikke, DR skulle diktere, hvilket sprog de skulle synge på til Eurovision. Jeg tror, der er rigtig mange danskere, der har tænkt, at det var fedt, at den blev sunget på dansk foran Europa. Det er mange år siden, vi har set det. Det er bare ærgerligt, at sangen ikke fængede nok ude i Europa.

Hvilke konsekvenser får nederlaget for Dansk Melodi Grand Prix?

- Ikke nogen. Man kan altid diskutere, om der skal være en jury eller ej i Dansk Melodi Grand Prix (hvor det i år kun var folket, der valgte vinderen, red.), men man skal ikke drage forhastede konklusioner, når der er et år, hvor vi ikke kommer i finalen.

Europa er ikke til dansk 80'er-kitsch

Finalepladsen syntes ellers inden for rækkevidde, da Fyr og Flamme havde været på scenen torsdag aften. Publikum rejste sig i hvert fald i jubel, efter Danmark afsluttede Eurovision-semifinalen som det 17. og sidste land på scenen.

- Ja tak! Wauw, det kan de sagtens være bekendt. Hele salen står op, lød det fra Danmarks to Eurovision-kommentatorer, Henrik Milling og Nicolai Molbech, efter den danske optræden.

Men det var ikke nok til at sende Danmark videre til lørdagens finale i Eurovision Song Contest.

Og mens Jan Lagermand Lundme ikke er parat til at drage nogle konsekvenser af missede finaleplads, så mener Grand Prix-ekspert Ole Tøpholm, at vi kun har os selv at takke for den tidlige afslutning på årets Grand Prix-sæson.

- Vi kan ikke give andre end os selv skylden for det her nederlag. Det er os selv, der fejler. Det er vi nødt til erkende, lyder dommen fra Ole Tøpholm, der kommenterede Eurovision for Danmark i perioden 2011 til 2019.

- Men jeg må samtidig sige, at Fyr og Flamme gjorde, hvad de kunne. Der er intet at kritisere dem for. De leverede en perfekt præstation.

Se Danmarks optræden i Eurovision-semifinalen her:

Ole Tøpholm mener, der er to grunde til, at semifinalen blev endestationen for det danske Eurovision-bidrag, 'Øve os på hinanden'.

- Den ene årsag er, at vi sang på dansk. Den anden er, at vi har det her romantiske forhold til 80'erne herhjemme. Der er masser af 80'er-elementer på musikscenen overordnet set, men vi er det eneste land, der har det her rendyrkede nostalgiforhold til det.

På trods af det svære danske tungemål og en ordentlig portion 80'er-kitsch, havde det danske Eurovision-håb dog det bedst tænkelige udgangspunkt til aftenens semifinale, mener Ole Tøpholm.

- Danmark var noget af det mest folkelige, der var på scenen, og vi fik lov at afslutte semifinalen. Så udgangspunktet var helt fantastisk, men det var for svært for Europa, at vi sang på dansk.

Han mener, man er nødt til at tænke Eurovision ind fra start, når man næste år skal finde en ny dansk repræsentant i verdens største musikkonkurrence:

- Det er meget fint, at man får et folkeligt hit ud af en dansk Grand Prix-vinder, men hvis det ikke kan klare sig internationalt, og vi ryger ud, så bliver det svært at bevare entusiasmen på sigt.

Du kan se finalen af Eurovision Song Contest lørdag klokken 21 på DR1 og DRTV.

FacebookTwitter