Drake og Kanye West strides igen: Her er 4 andre legendariske hiphop-konflikter

Hiphop-historien har budt på ikke så få stridigheder med både skokast, skyderier og mor-skældud.

Drake og Kanye West har været rivaler i årevis, nu er konflikten for alvor blusset op igen. (Foto: Astrid Stawiarz & Taylor Hill © Getty Images)

Siden hiphoppens spæde begyndelse har rappere kastet med lige så mange håndtegn, som de har kastet med spydigheder mod hinanden.

Senest er Kanye West og Drake røget i totterne på hinanden - igen! - da der spekuleres i, om Kanye West forsøger at time udgivelsen af 'Donda' med Drakes kommende udgivelse af albummet 'Certified Lover Boy', som efter sigende skulle være færdigt, men som endnu ikke har fået en udgivelsesdato.

Siden starten af 10'erne har de to populære rappere løbende udvekslet mere eller mindre grumme gloser i forskellige anledninger.

For eksempel da Drake blev spottet sammen med Amber Rose, Kanye Wests ekskæreste, kort tid efter deres brud i 2010. Og da Drake i 2011 udtalte, at han ville overgå sit tidligere idol:

- Mit mål er at overgå alt, hvad han har nået. Jeg vil ikke være lige så god som Kanye, jeg vil være bedre.

Og så var der ligesom lagt i kakkeloven til en god, gammeldags beef mellem de to rivaler.

Med udgivelsen af sangen 'Betrayal' af Trippie Redd og Drake, der udkom 21. august, blev der så pustet endnu mere til uvenskabet mellem Kanye og Drake.

På et vers synger Drake nemlig:

- All these fools I'm beefin' that I barely know, forty-five, forty-four (burned out), let it go Ye ain't changin' shit for me, it's set in stone.

Sætningen skulle være en hentydning til Kanye Wests alder, og at Drake både er yngre og mere succesfuld.

Lyt til 'Betrayal' med Trippie Redd og Drake her, mens du læser videre:

0:00

Det fik Kanye West til at lægge et screenshot af en gruppebesked (med blandt andre en person kaldet 'D', som menes at være Drake) på sin Instagram-profil, hvor han retter et diss mod Drake, og efterfølgende offentliggjorde han tilsyneladende også Drakes adresse på et kort. Begge opslag er senere blevet slettet.

Men hiphop-historien bærer på flere legendariske stridigheder og feuds. Der er både de sjove, de absurde og de helt igennem tragiske.

Herunder kan du læse om fire af de største hiphop-fejder, der rummer alt fra skyderier, skokast og en omgang mor-skældud.

1

N.W.A og Ice Cube

Gruppen N.W.A er kendt for numre som 'Fuck Tha Police' og 'Straight Outta Compton'. (Foto: Lynn Goldsmith © (c) Getty images)

Den amerikanske rapgruppe N.W.A - Niggaz Wit Attitudes - blev dannet i Compton i 1986. Gruppen bestod af Dr. Dre, Eazy-E, MC Ren og Ice Cube, Arabian Prince og DJ Yella.

Deres første album 'Straight Outta Compton' blev et kæmpe hit. Men internt i gruppen var der dog ikke lige så stor succes. Omkring to år efter udgivelsen forlod Ice Cube N.W.A efter uenigheder om penge.

Ice Cube sagsøgte efterfølgende gruppens manager og fik selv enorm succes med sit soloalbum 'AmeriKKKa's Most Wanted' i 1990.

På N.W.A's efterfølgende plader blev der heller ikke lagt skjul på gruppens bitre følelser for Ice Cube, og albummerne indeholder flere diss-sange rettet mod ham.

Det fik Ice Cube til lave nok et af de mest kendte diss-numre i hiphop-historien, 'No Vaseline', der kort sagt er en fem minutter lang kindhest til de resterende medlemmer i N.W.A.

Uvenskabet mellem Ice Cube og N.W.A sluttede, da gruppen opløste sig selv i 1993.

Lyt til 'No Vaseline' med Ice Cube her:

0:00
2

Tupac Shakur og The Notorious B.I.G.

De to rapperes død er blevet diskuteret heftigt, og der er blandt andet lavet en dokumentarfilm, hvor det undersøges, hvad der egentlig skete dengang. (Foto: Al Pereira © Getty Images)

Fejden mellem de to ikoniske rappere Tupac og The Notorious B.I.G. er nok den mest kendte af dem alle sammen og er blevet et symbol på "East Coast vs. West Coast".

Dengang hiphop blot var en purung genre i starten af 90'erne, begyndte hele fejden mellem rappere fra New York og rappere fra Los Angeles i USA. Det blev kendt som "East Coast vs. West Coast".

Selvom The Notorious B.I.G. eller Biggie, som blev et populært kaldenavn, var fra Brooklyn i New York og Tupac fra Los Angeles, startede de faktisk ud som venner og optrådte også sammen i starten af 90'erne.

I 1994 blev Tupac skudt, men overlevede. Han gav efterfølgende Biggie skylden for at have haft en rolle i skyderiet.

Det fik Biggie til at lave diss-nummeret 'Who Shot Ya?'- og Tupac svarede så efterfølgende igen med stikpiller i flere af sine musiknumre.

To år efter blev Tupac igen skudt i et drive-by skyderi og døde seks dage senere 25 år gammel.

Kun et halvt år efter døde også Biggie, da han ligeledes blev skudt i et drive-by skyderi. Han blev 24 år gammel.

Begge døde på toppen af deres karrierer.

3

Nas og Jay-Z

Beefen mellem Nas og Jay-Z startede allerede inden, sidstnævntes debutalbum blev udgivet. (Foto: Shareif Ziyadat © Getty Images)

Det hele begyndte i 1996, da rapperen Nas ikke dukkede op i studiet som aftalt under indspilningen af Jay-Z's debutalbum 'Resonable Doubt', hvor de to skulle have lavet et nummer sammen.

Få uger efter albummets udgivelse udgav Nas sit andet album.

I åbningsnummeret 'The Message' var der en skjult reference til Jay-Z og særligt til hans bil, som spillede en stor rolle i numrene på Jay-Z' eget album.

Og derfra gik det ellers bare ned ad bakke.

Gennem de næste år brugte de to rappere diss-sange som boksehandsker mod hinanden, indtil Nas udsendte nummeret 'Ether', der blev en knockout.

'Ether' er efterfølgende blevet kendt som det bedste diss-nummer, og ordet "ether" blev en fast del af hiphop-slang og bruges om noget, der er ydmygende for en modstander.

I et forsøg på at komme tilbage fra dødsstødet lavede Jay-Z en sang, hvor han påstod at have haft en affære med Nas'daværende kæreste. Mange syntes, at Jay-Z denne gang var gået alt for vidt - inklusiv hans egen mor, Gloria Carter.

Hun var slemt skuffet over sønnen og ringede derfor ind til en lokal radiostation, hvor hun bad Jay-Z om at undskylde. Jay-Z lyttede til sin mor og sendte en undskyldning til Nas.

Jay-Z var dog ikke helt færdig med at sende hårdtslående musik afsted mod sin rival, og i sangen 'Blueprint²', rapper Jay-Z blandt andet, at hans mor ikke ville komme til at redde Nas denne gang.

Først i 2005 blev de to rappere forsonede med en koncert, hvor de optrådte sammen.

- Alt det her beef-lort er ovre. Vi har haft vores sjov, lød det fra Jay-Z under koncerten.

Og sådan endte ni års lyrisk krig.

Lyt til 'Ether' med Nas her:

0:00
4

Cardi B og Nicki Minaj

Selvom der har været en skjult beef i kulissen, har det ikke afholdt Cardi B og Nicki Minaj fra at lave musik med hinanden. I 2018 lavede de sammen med Migos sangen 'MotorSport'. (Foto: Kevin Mazur/MG18 © Getty Images)

Imens de fleste rappere, der på den ene eller anden måde har set sig sur på en rival, har brugt sangskrivning og musik som kampplads, endte Cardi B og Nicki Minaj med at bruge en fest i New York.

Efter et år med sneak-disses igennem sociale medier fra begge sider kulminerede det hele nemlig til en fest under New York Fashion Week i 2018.

Nicki Minaj kom med en kommentar om Cardi B's evner som mor, hvilket fik Cardi B til at se rødt - og Nicki Minaj måtte dukke sig for en sko.

Det hele endte i et rigtigt slagsmål, hvor Cardi B forlod festen med en bar fod og en bule i panden.

Siden 2018 har striden stået stille mellem de to, men hvem ved, hvad der kan ske i fremtiden.

Facebook
Twitter