Drew mistede sin mor som 24-årig: 'Det er på mange måder det bedste, der nogensinde er sket for mig'

Den danske sangerinde Drew føler, hun blev genfødt, da hendes mor gik bort.

(Foto: Warner Music)

Hun har egentlig ikke haft lyst til at tale om det.

Sin mors død.

Både fordi det er sårbart, men også fordi hun ikke vil skydes i skoene, at hun forsøger at sælge plader på grund af medlidenhed.

Eller for den sags skyld koges ned til 'hende med den døde mor'.

Drew mistede sin mor som 24-årig efter morens otte måneder lange kamp mod en kræftdiagnose. Det er i dag fire år siden, og nu lukker den danske sangerinde for første gang offentligheden ind i dét, som dengang 'splittede hendes verden til atomer'

- Jeg har ikke talt med journalister om det før, og jeg har heller aldrig skrevet noget om det på Facebook. Jeg har ligesom følt, at det her var for stort til Facebook. Det skulle ikke ud og ligge dér, for i bund og grund er ord jo bare små, åndssvage bogstaver, som aldrig vil kunne rumme alt, hvad de her følelser indebærer, siger hun.

Men de små, åndssvage bogstaver til trods så har den i dag 29-årige Drew alligevel besluttet sig for at sætte ord på de følelser, der opstod omkring og efter morens død. Hun tror nemlig på, at vi kan lære noget af at se døden i øjnene og tale om sorgen.

Også selvom den er ubehagelig.

- Det er et kæmpe tabu at tale om døden, og jeg har også selv skullet være klar til at snakke om det her. Men døden er jo en kæmpe del af livet og på mange måder noget af det smukkeste, man kan få lov til at opleve. Så vi skal tale om døden i stedet for lukke ned for den.

I 2014 boede Drew i London, men efter morens død flyttede hun tilbage til Danmark.

'Det her må fucking ikke gå til spilde'

Da Drew mistede sin mor i 2014, gik hendes verden i stå.

Hun havde mistet sin mor, sin bedste ven, sin soulmate. Hende, der havde givet hende det mørke hår, de brune øjne og 'alt dét, hvor man tænker: 'Dét der, det er så ikke-dansk'', som den dansk-walisiske sangerinde selv forklarer det.

- I dagene efter at hun var gået bort, tænkte jeg: 'Fuck! Hun var jo den eneste her i verden, som var ligesom mig'. Jeg følte mig virkelig alene.

I lang tid var det, som om verden var blevet koldere og underligt grå. Som om den havde mistet et lag af sin farve. Helt fysisk frøs Drew hele tiden, uanset hvor hun var, og inde i maven havde hun følelsen af en stor, kold istap af følelser og sorger.

Samtidig fortsatte omverdenen sin vante gang - til stor frustration for Drew.

- Jeg var pissesur over, at verden tillod sig at fortsætte. Vi var jo lige var blevet enige om, at den altså sluttede dér, da min mor døde. Men den fortsatte. Der kom iPhones ud, som min mor ikke oplevede, og to sæsoner af 'The Walking Dead', som min mor aldrig fik set.

Men med tiden - lige så langsomt - begyndte istappen at smelte.

- Jeg begyndte lige så stille at samle små brikker af mig selv op igen, men det var ikke de samme brikker som før. Det var et helt nyt sæt, siger hun og fortsætter:

- Jeg var fast besluttet på, at min mors død skulle være noget godt i mit liv. Det at miste er så sygt hårdt, men jeg tænkte bare, at det her må fucking ikke gå til spilde. Det her skal ikke være en dårlig ting i mit liv, det skal være det bedste, der er sket i mit liv. Og det er det blevet.

- Det er på mange måder det bedste, der nogensinde er sket for mig, fortæller Drew om tabet af sin mor.
- Det er på mange måder det bedste, der nogensinde er sket for mig, fortæller Drew om tabet af sin mor.

Blev genfødt gennem tabet

Det kan lyde kontroversielt - ja, nærmest mærkeligt for nogle - at kalde tabet af sin mor for noget af det bedste, der er sket for én.

Det ved Drew også godt selv.

- Hvis det var mig, der havde hørt det, lige da jeg havde mistet min mor, havde jeg nok haft lyst til at pande vedkommende én, siger hun og fortsætter:

- Men det, jeg mener, er, at tabet af min mor har lært mig så meget og givet mig et helt nyt blik på livet. Den form for dyb kærlighed, jeg kan mærke nu, den musik, jeg kan skrive, den måde, jeg lever mit liv på i dag; det havde jeg ikke været i stand til, hvis jeg ikke havde mistet min mor.

- Man kan vælge at holde fast i den man var og tænke: ’Jeg skal tilbage til dengang, hvor jeg ikke var ked af det’. Det er en mentalitet, mange af os dyrker. ’Jeg skal tilbage til min krop, før jeg fik børn’. ’Jeg skal tilbage til, før jeg fik stress’. I stedet for at sige ’Nu skal jeg videre med de ting, jeg har nu har i min bagage’. Jeg valgte at sige, at jeg skulle fremad og leve et nyt liv med nogle nye forudsætninger. (Foto: Warner Music)

Morens død har nemlig ændret Drew grundlæggende som person. Hun beskriver det selv, som at hun er blevet genfødt. Når hun kigger tilbage på den person, hun var før tabet af sin mor, var hun med egne ord 'et decideret andet menneske'.

Hun var materialistisk og søgte konstant lykken i nye ting og oplevelser.

Hun var aldrig rigtig tilfreds, aldrig mættet.

- Da min mor døde, blev der på en måde pløjet en ny vej foran mig, som jeg skulle gå ned ad. Jeg kunne pludselig se klart, hvad det er, der egentlig giver livet 'ægte' værdi. Det er ikke en ny bil, en 14 dages rejse eller en ny Chanel-taske. Det indser mange af os nok med tiden, men jeg fik allerede den åbenbaring, da jeg var 24 - og fuck, hvor er jeg heldig, at jeg indså det i så ung en alder og kunne begynde den her rejse allerede nu.

- Det har været nogle dyre lærepenge, men også en kæmpe gave.

Drew har skrevet nummeret 'All The Things (I'm Not)', der handler kærligheden mellem hende og hendes mand. Hør det her, mens du læser videre:

0:00

Vil hjælpe andre ud af sorgen

Selvom det er hårdt at snakke om, så er det også vigtigt for Drew at åbne op om sin mors død. Hun ser det nemlig som en del af det ansvar, der følger med, når man er en del af 'klubben'.

Med 'klubben' mener hun de omkring 6.000 danske børn og unge, der hvert år mister en eller begge forældre.

Hun håber, at hun med sin historie kan være med til at hjælpe dem, der sidder i samme situation, som hun selv har været i.

- Dengang det skete, hadede jeg verden mere end noget andet, men nu kan jeg se, hvad det har gjort for mig. Så jeg vil prøve at række ud til andre, der også sidder i det hul, og sige: 'Hvis du vil, så kan det her blive en kæmpe gave – og det vil jeg gerne hjælpe dig med'.

Som sangskriver og musiker ser Drew det som sin force at kunne sætte ord og billeder på de følelser og tanker, som mange af os har svært ved selv at beskrive.

Drew skriver alle sine sange selv, men har også skrevet musik sammen med artister som Guldreng og Medina. (Foto: Warner Music)
Drew skriver alle sine sange selv, men har også skrevet musik sammen med artister som Guldreng og Medina. (Foto: Warner Music)

Selv om hun gerne vil hjælpe andre, så er hun dog endnu ikke klar til direkte at sætte ord på sit tab gennem sin egen musik. Faktisk handler slet ingen af de ni sange på Drews debutalbum, der udkom fredag, om hendes mor.

Det er ikke, fordi Drew ikke har skrevet om morens død, men simpelthen fordi sangene blev så mørke og triste, at hun ikke kan lide at høre dem selv.

- Jeg skrev nogle smukke sange efter hendes død, men de er også virkelig hårde at høre på.

- Nu koncentrerer jeg mig om at have det godt og ikke dvæle ved sorgen, så jeg har ikke brug for at høre de sange i radioen eller spille dem til en koncert, og gang på gang blive mindet om de følelser, jeg havde dengang. Men en dag vil jeg gerne skrive en smuk sang om hende. Tiden er bare ikke til det endnu.

Men læren om, at der kan komme noget smukt og lærerigt ud af livets mørkeste og hårdeste perioder, er dog et gennemgående tema for mange af albummets sange.

Det går også igen i albummets titel: 'Brutal'.

- Det har været exceptionelt brutalt at komme hertil. Det har været en længere rejse end for mange andre debuterende popstjerner, og jeg har været hele følelsesregistret igennem undervejs. Jeg har både tænkt: 'Det her kan vi simpelthen ikke udgive', men også: 'Det her er det bedste, verden nogensinde har oplevet'.

- Det har været brutalt, men der er kommet noget smukt ud af det, og jeg er meget stolt af pladen i dag.

Hør nummeret 'Stereotype' fra Drews nye album her:

0:00
- Det føles helt vildt rart at få cementeret mig selv som artist med et album. Her kan jeg få lov til at vise langt mere af mig selv end de små fragmenterede morsekoder man sender ud, når man laver en single, siger Drew, der fredag udgav sit debutalbum, 'Brutal'. (Foto: Warner Music)
- Det føles helt vildt rart at få cementeret mig selv som artist med et album. Her kan jeg få lov til at vise langt mere af mig selv end de små fragmenterede morsekoder man sender ud, når man laver en single, siger Drew, der fredag udgav sit debutalbum, 'Brutal'. (Foto: Warner Music)
FacebookTwitter