Dronningen af autotune fylder 75: Her er 6 ting, du (måske) ikke vidste om Cher

Den amerikanske entertainer har blandt andet vundet en Oscar og scorede sit største hit som 52-årig. Og hun har stadig fuld gang i karrieren.

Cher har både været en succesfuld sanger, tv-vært og skuespiller gennem sin mere end seks årtier lange karriere. (Foto: Ralph_PH © Ralph_PH. Grafik: Oliver Seppo)

Okay, du var måske stadigvæk et blebarn, da du første gang hørte en pudsig, robotagtig stemme – suppleret af en dunkende, rytmisk bas – komme ud af dine forældres radio.

Men hvis du tror, at denne artikel handler om Kanye West eller Drake, så tager du fejl.

Vi taler om den amerikanske sanger, skuespiller og mediepersonlighed Cher.

Torsdag fylder hun 75 år. Og selvom hun for længst kunne være gået på pension med sine mange parykker og vanvittige outfits, er hun stadig aktiv inden for både film og musik.

Således spillede hun Meryl Streeps mor i filmen 'Mamma Mia! Here We Go Again' så sent som i 2018, hendes seneste album har kun to et halvt år på bagen, og på sin Twitter-konto teaser hun jævnligt for endnu et album med Abba-covernumre.

Her har hun desuden netop selv offentliggjort, at nogle af folkene bag 'Mamma Mia!' og den Oscar-vindende manuskriptforfatter Eric Roth, som blandt andet har skrevet 'A Star Is Born' og 'Forrest Gump', er ved at lave en biopic om hendes liv og karriere.

Tilbage til det med robotstemmen.

I 1998 scorede Cher nemlig sin karrieres største hit med den verdensomspændende nummer ét-single 'Believe'. Her blev hendes stemme undervejs forvrænget med autotune, hvilket ifølge Soundvenue var så banebrydende, at hiphoppen i dag simpelthen ikke ville lyde, som den gør, hvis det ikke var for netop dén sang.

Lyt til megahittetinklusiv den berømte autotunemens du læser videre:

0:00

Men Cher er meget mere end det karrieredefinerende comeback-hit, der fik alle - fra børn til bedstemødre - til at skråle: "Do you beliiiiieeeve in life after love".

Cher har nemlig også udgjort den ene halvdel af 1960'er-duoen Sonny & Cher, hun har boltret sig som tv-vært, og hun har (blandt andet) vundet en Oscar og en Golden Globe for sit skuespil.

Men hvad er egentlig op og ned i den over seks årtier lange karriere? Det kaster vi et nærmere blik på nedenfor, hvor vi afslører seks ting, du (måske) ikke vidste om dagens fødselar.

1

Står bag den originale 'Bang Bang'-sang

Sonny & Chers musikalske succes i 1960'erne var så stor, at de blandt andet slog The Beatles væk fra toppen af den britiske singlehitliste med deres hit 'I Got You Babe'. (Foto: Bill Orchard/Shutterstock © Scanpix)

Hvis du har set Quentin Tarantinos 'Kill Bill Volume 1', så kan du garanteret også nynne med på Nancy Sinatra-klassikeren 'Bang Bang (My Baby Shot Me Down)'.

Der er bare lige dét, at det slet ikke er Nancy Sinatras sang.

Originaludgaven af 'Bang Bang (My Baby Shot Me Down)' blev udgivet af Cher helt tilbage i 1966, da hun var bedst kendt som den ene halvdel af duoen og ægteparret Sonny & Cher.

Lyt til den, mens du læser videre:

0:00

Mens 'Bang Bang' blev ét af Chers største solohits i 1960'erne, hittede hun samtidig stort sammen med sin ægtemand med hits som 'I Got You Babe' og 'The Beat Goes On'.

Faktisk hittede duoen i en sådan grad, at de blandt andet fejede The Beatles væk fra toppen af den britiske singlehitliste med netop 'I Got You Babe' i 1965.

Her ses Sonny & Cher under et besøg i Tivoli i København i september 1966. (Foto: Lisbeth Hedeland © Scanpix)
2

Skilt og gift igen med en uges mellemrum

Cher har aldrig været bange for vovede outfits. Det var hun heller ikke i forbindelse med sit tv-show 'Cher' i 1970'erne. (Foto: AF Archive © Mary Evans Picture Library 2020. Credit: ABC/AF Archive/Mary Evans)

Da 1960'erne blev til 1970'erne, døde Sonny & Chers musikalske succes hen. Parret lå dog ikke på den lade side og skiftede snart karrieren som hitliste-darlings ud med et comeback som tv-stjerner.

De havde premiere på deres tv-varietéshow 'The Sonny & Cher Comedy Hour' i 1971, hvilket blev en kæmpe succes for både parret selv og tv-kanalen CBS med over 20 millioner ugentlige seere.

Samtidig udgav Cher hits på stribe i eget navn. I løbet af 1970'erne udgav hun singlerne 'Gypsys, Tramps & Thieves', 'Half-Breed' og 'Dark Lady', der alle gik nummer ét på den amerikanske singlehitliste, Billboard Hot 100.

Sonny & Cher med datteren Chastity i 1972. Sonny Bono døde i 1998. Parrets fælles barn identificerer sig i dag som transmand med navnet Chaz. (Foto: Globe Photos © Scanpix)

Men ak, lykken varede ikke ved.

Tv-showet blev indstillet i 1974 på grund af parrets skilsmisse, og da eks-parret et par år senere forsøgte at genoplive konceptet – nu blot som et fraskilt par – var succesen på ingen måde den samme. Showet blev taget af sendefladen igen to sæsoner senere.

Snart kastede Cher sig dog over sit eget tv-koncept (med den mundrette titel 'Cher'), hvor hun uge efter uge både underholdt, sang og viste sig frem i nye, stadig mere vovede outfits.

I samme periode indgik hun sit andet ægteskab.

Cher med ægtemand nummer to, Gregg Allman. (Foto: Shutterstock © Scanpix)

Hun blev gift med den stofafhængige rockmusiker Gregg Allman i 1975 – ifølge History.com under en uge efter, at skilsmissen fra Sonny Bono blev endeligt gennemført.

I 1976 fødte Cher sit andet barn, Elijah Blue Allman, og hun blev skilt fra Gregg Allman i 1979.

3

Vinder en Oscar for sit skuespil

Cher – i en afslørende Bob Mackie-kjole – til Oscar-uddelingen i 1988, hvor hun vandt prisen for 'Bedste kvindelige hovedrolle' for sin præstation i 'Moonstruck'. Filmen vandt i alt tre Oscar-statuetter. (Foto: Eugene Adebari/Shutterstock © Scanpix)

Efter en kort afstikker som discodronning med hittet 'Take Me Home' var tiden inde til at afsøge nye græsgange for den amerikanske sanger og tv-personlighed.

Faktisk var det en livslang drøm, Cher fik opfyldt, da hun i 1980'erne gjorde comeback som skuespiller. I et afsnit af VH1-dokumentarserien 'Behind the Music' fra 1999 afslørede hun i hvert fald, at hun som lille pige gik i biografen, så op på lærredet og tænkte: "Dér skal jeg da være oppe!".

Som sagt, så gjort.

Efter enkelte roller i flop-film i 1960'erne blev 1980'erne i dén grad skuespillets årti for Cher. I 1982 spillede hun over for Meryl Streep og Kurt Russell i atomkraftværk-dramaet 'Silkwood', og i 1985 gav hun den som hårdkogt biker-mor i 'Mask' (nej, ikke den med Jim Carrey).

Og selvom hun efter eget udsagn kæmpede med at blive taget seriøst som skuespiller, så høstede hun hurtigt succes for sine anstregelser: 'Silkwood' inkasserede hende en Golden Globe, mens hun vandt prisen for 'Bedste skuepillerinde' ved Filmfestivalen i Cannes for sin præstation i 'Mask'.

Kronen på værket kom, da hun ved Oscar-uddelingen i 1988 kunne gå på scenen til stående applaus og takke for prisen for 'Bedste kvindelige hovedrolle'. Dén vandt hun for sin præstation i 'Moonstruck' ('Lunefulde måne'), hvor hun spiller en italiensk-amerikansk enke, der skal giftes igen.

Cher spillede overfor blandt andre Nicolas Cage i den romantiske komedie 'Moonstruck', der endte med at sikre hende en Oscar. (Foto: AF Archive © Mary Evans Picture Library 2020. Credit: Mary Evans/AF Archive/Mgm)

- Da jeg var lille, sagde min mor: Du skal blive til noget (…) Jeg tror ikke, det her betyder, at jeg er noget, men jeg er nok godt på vej.

Cher slog i øvrigt både Glenn Close og Meryl Streep ved Oscar-uddelingen det år.

4

Scorer karrierens største hit som 52-årig

Cher gjorde i slutningen af 1990'erne stort comeback med hits som 'Believe', 'Strong Enough' og 'All or Nothing' – her komplet med sølvparyk og glimmerkjole. (Foto: Shutterstock © Scanpix)

Perioden efter Oscar-sejren blev både brugt på flere film og ny musik.

Hun medvirkede blandt andet i filmen 'Witches of Eastwick', hvor hun spiller overfor Jack Nicholson, mens den vovede musikvideo til 'If I Could Turn Back Time' efter sigende først blev bandlyst af MTV, der dog senere gik med til at vise den efter klokken 21 (google den, hvis du ikke har set den – men måske ikke, mens du sidder på arbejde).

Siden gik det ned ad bakke med både sygdom og en uheldig medvirken i en række reklamer for hårprodukter, der blandt andet blev gjort til grin i Saturday Night Live.

Det var dog ikke nok til at slå dronningen af comebacks ud af kurs. I efteråret 1998, i en alder af 52 år, scorede hun nemlig sin karrieres største hit med 'Believe', der gik nummer ét i over 20 lande og solgte millioner af eksemplarer.

I forbindelse med 'Believe's succes gæstede Cher DR1-programmet 'Skattefri lørdag' i 1999, hvor heldige danskere kunne vinde et års skattefrihed.

I programmet optrådte hun både med 'Believe' og hittet 'Strong Enough'. Se sidstnævnte optræden herunder:

'Believe' var én af de første sange, der gjorde brug af den såkaldte autotune-teknologi, der i små doser kan rette en sangers vokal, men i store mængder forvrænger stemmen til en nærmest robotagtig lyd.

På sangen blev Chers stemme udsat for teknologien som et eksperiment. Cher elskede resultatet, mens pladeselskabet prøvede at overtale hende til at tage effekten af igen.

Efter sigende lød hendes svar til dét forslag:

- Over my dead body! (Det bliver over mit lig!)

Resten er pophistorie.

5

Tager på 3 år lang farvel-turné

Cher under én af de hundredvis af koncerter, hun gav i forbindelse med sin 'Living Proof: The Farewell Tour', der løb fra 2003 til 2005. (Foto: MICHAEL BUSH © Scanpix)

Mens andre nok havde gjort klar til at gå på efterløn, fandt Cher på andre ting at give sig til i kølvandet på den enorme succes, hun oplevede ved årtusindskiftet.

I 2002 begav hun sig nemlig ud på sin Farewell-turné med en besked om, at det herefter var slut med at rejse verden rundt for at give koncerter.

Turnéen endte dog med at tage lige så lang tid som en hel gymnasial uddannelse. 'Living Proof: The Farewell Tour' endte med at blive en koncertrække på over 300 shows fordelt over tre kontinenter og tre år.

Og så blev turnéen slet ikke det farvel, Cher havde lagt op til. Mere herom om lidt.

Undervejs på Farewell-turnéen bød i øvrigt hun velkommen med sætningen: "Mine damer og herrer – og flamboyante herrer…" – en slet skjult henvisning til hendes mange homoseksuelle fans.

I 2001 gæstede Cher LGBT-serien 'Will & Grace'. Her flankeret af skuespiller Sean Hayes, der spillede Jack i serien. (Foto: AF Archive © Mary Evans Picture Library 2020. Credit: Mary Evans/AF Archive/Nbc)

Hun er igennem sin lange karriere blevet kendt som et ikon for mange homoseksuelle, ligesom dragqueens ofte hylder hende i deres shows. Cher selv er da heller ikke sen til at erkende det særlige forhold, hendes fans har til hende:

- Jo længere jeg ser godt ud, jo bedre har homoseksuelle mænd det, lyder én af hendes (mange) one-liners.

6

Udgiver stadig nye film og ny musik

71-årige Cher takker for sin 'Icon Award' ved Billboard Music Awards i 2017 i et outfit, der minder om det, hun havde på i musikvideoen til 'If I Could Turn Back Time' i 1989. (Foto: Chelsea Lauren/Shutterstock © Scanpix)

Som nævnt har det amerikanske ikon i dag trekvart århundrede på bagen.

Men det har ikke lagt en dæmper på hendes aktivitetsniveau.

I 2018 var hendes parykker mere farverige end nogensinde, da hun tog på (endnu) en turné med den selvironiske titel 'Here We Go Again Tour'. Samme år gjorde hun comeback på film, da hun gav den som Meryl Streeps mor i Abba-musicalfilmen 'Mamma Mia: Here We Go Again'.

Og nå ja, så har hun også udgivet et album med cover-udgaver af Abba-hits.

Cher og Meryl Streep kysser på den røde løber til premieren på 'Mamma Mia! Here We Go Again' i 2018. (Foto: Joel C Ryan © Scanpix)

Herudover har hun udgivet en støttesang til ære for USA's præsident, Joe Biden, og hun siger selv, at der snart kommer endnu et Abba-album fra hendes hånd.

Hvem ved, måske ender ordsproget om den nu 75-årige Cher med at holde stik. Det lyder:

- Efter en atomkrig er Cher og kakerlakker alt, der vil være tilbage.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk