Droppede ud af folkeskolen: Carl-Emil på 17 satser alt for at blive international popstjerne

Han har stået på scenen, siden han var 11 år. Nu sigter Carl-Emil Lohmann efter at blive sangstjerne.

Carl-Emil Lohmann sidder i et lydstudie med sin laptop i skødet, omgivet af neonlys, musikinstrumenter og en stor mixerpult.

Han stirrer på computerskærmen, hvor han har nogle dokumenter åbne. Det er udkast til et par sangtekster, som han skriver på, og han er ikke helt tilfreds.

Inde i hovedet har Carl-Emil en klokkeklar idé om, hvordan sangene skal lyde, men det er svært at oversætte det til en tekst, som han kan skrive ned. Han vil jo gerne skrive noget dybt, noget med mening, ikke bare hvad som helst.

Det skal være perfekt.

Selvom han kun er 17 år, har Carl-Emil været helt klar over, hvor han var på vej hen de sidste mange år.

Siden han var 11 år, har han spillet med i stribevis af musicals på Det Ny Teater i København. En disciplin, som nok bærer en del af skylden for, at det hele skal være så perfekt – for når man laver teater, skal alt køre som en velsmurt maskine.

- Jeg er vant til, at en instruktør, en koreograf og en dirigent fortæller mig præcis, hvad det er, jeg skal gøre; hvilken rolle jeg skal spille, hvor jeg skal stå, og hvordan det skal lyde. Nu er det mig, der både er instruktør, koreograf og dirigent, og inde i mit hoved hører jeg dem hele tiden sige: 'Det kan du gøre bedre', siger Carl-Emil.

(Foto: Rasmus Meldgaard Harboe (DR))

For lidt over et år siden var han med i musicalen 'Annie Get Your Gun'. Dengang lød det sådan her fra en på det tidspunkt 16-årig Carl-Emil, da DR spurgte ham, hvad han skulle bruge sin fremtid på:

- Musicals har en kæmpe plads i mit hjerte. Planen er, at jeg afslutter 9. klasse og drøner til London for at gå på en musicalskole. Men på grund af min Instagram, så er musikken begyndt at trække mere i mig.

Carl-Emil nåede aldrig på musicalskole i London. For lige pludselig blev trangen til at lave musik for stor for ham.

Carl-Emil har altid vidst, at han elsker sangen højest, og nu har han valgt dansen og skuespillet fra og fokuserer på én ting: Han vil være popstjerne.

Men hvad er en popstjerne egentlig?

- Det er vel sådan en, der tager på turneer og rejser verden rundt. En der laver sange, som folk synger med på og har en relation til. En man ser op til, en som har klare holdninger og værdier. En som bruger sin platform til at gøre en forskel. Sådan en popstjerne vil jeg i hvert fald gerne være, siger Carl-Emil.

En stjerne på Instagram

Faktisk er Carl-Emil allerede lidt af en popstjerne.

I skrivende stund er der i hvert fald 206.000 mennesker fra hele kloden, som følger ham på Instagram-profilen @carlemusic, hvor han gennem halvandet år har lagt sange op. For det meste er numrene covers af andre kunstneres sange, men på det seneste er han også begyndt at lægge bidder af sine egne sange op.

(Foto: Rasmus Meldgaard Harboe (DR))

Det er ikke så nemt, som det ser ud til, at poste covers på Instagram.

- Det er svært at lægge noget ud, hvor folk frit kan sige deres mening. Jeg åbnede en Instagram-konto for et par år siden, men jeg endte med at slette den, fordi jeg fik så meget hate, siger han.

- Jeg blev så ked af det over, at folk syntes, jeg var mærkelig eller sang som en pige. Jeg kunne slet ikke finde ud af at håndtere alle de grimme og ubehagelige ting, som folk skrev. I dag har jeg lært at ignorere de ubehagelige beskeder og fokusere på de positive. Men man bliver vel altid ked af det, når nogen skriver man skal 'dræbe sig selv'.

Når nogen langer ud efter Carl-Emil på Instagram, venter en hel hær af meget dedikerede fans på at slå tilbage. Og de forsvarer ham med næb og kløer.

- Jeg har skrevet til mine fans, at de bare skal ignorere det, men det lytter de ikke rigtig til. Min familie og især min far har haft det rigtig svært med hate. De bliver så vrede over det, folk kan finde på at skrive.

- Min erfaring er, at det bedste man kan gøre er at ignorere det, siger han.

(Foto: Rasmus Meldgaard Harboe (DR))

'Men hvem fuck er jeg?'

Da Carl-Emils Instagram-konto var begyndt at vokse, fik de store, etablerede pladeselskaber også øjnene op for ham.

Pludselig gik Carl-Emil til møder på nogle af landets allerstørste pladeselskaber. Og begyndte at overveje, hvilket selskab han gerne ville skrive kontrakt med.

Da Carl-Emil optrådte til TV 2's juleshow sidste år, modtog han en henvendelse fra Copenhagen Records. Det viste sig, at være lige præcis dét pladeselskab, der føltes rigtigt for ham.

Nu sidder han altså i et studie med en producer og en co-writer, mens han sveder over ordene og de der sange, som er så svære at skrive.

- Jeg har aldrig været typen, som har skrevet dagbog eller været god til at sætte ord på, hvordan jeg føler, tror jeg. Det er supersvært, når man så skal skrive sange. Hvordan gør man? Jeg er som sagt så perfektionistisk med det, jeg laver, hvilket er godt i nogle sammenhænge. Men når jeg er i studiet i et kreativt og skabende rum, bliver det en kæmpe forhindring, siger han.

Heldigvis gør øvelse mester, og selvom det stadig er svært for ham, så har Carl-Emil faktisk skrevet 12 helt færdige sange. Kun en af sangene har hans mange følgere fået lov til at høre en bid af. Nemlig nummeret 'Circles', som han har lagt en lille smagsprøve af på sin Instagram.

Carl-Emil er stadig ved at finde ud af, hvem han egentlig er, og hvordan lige præcis hans musik skal lyde. Han ser op til den amerikanske singer-songwriter Billie Eilish, og han bliver ofte sammenlignet med popstjerner i USA.

Midt i alt det, arbejder han på at finde det, der er ham.

- Det er meget nemt at sige: 'Carl-Emil, du synger godt, du skal da være den nye Justin Bieber'. Den bås er jeg blevet sat i mange gange, og det er også superfedt, men der er ingen, der kan lave en Bieber. Jeg skal jo ikke prøve på at være en anden, for jeg skal jo være mig. Men hvem fuck er jeg?

Hurtigt voksen

Hvis alt går godt, så skal Carl-Emil snart udgive sin helt egen musik, turnere verden rundt og sætte et solidt aftryk. For det er jo dybest set det, det handler om, fortæller han: At betyde noget for nogen og blive husket for noget rigtig fedt.

Men intet er gratis. Allerede nu har Carl-Emil ofret rigtig meget for at sidde og svede over sangteksterne i studiet og få chancen for at bryde igennem som sanger.

(Foto: Rasmus Meldgaard Harboe (DR))

Ud over at bruge flere år på at spille professionelt teater, droppede han ud af folkeskolen, inden han var færdig med 9. klasse og blev skolet derhjemme af sin mor. På den måde kunne han få mere tid på at fokusere på karrieren.

- Jeg er kommet rigtigt hurtigt ind i en voksen verden. Jeg er ikke ude og feste i weekenden, for jeg ved, at jeg skal være klar til at komme i studiet mandag. Når jeg arbejder, er min omgangskreds mennesker, som er en del ældre end mig. Det er svært for mig at møde nye venner på min alder, når jeg gør noget, som er så anderledes, end hvad de fleste andre unge gør, siger han.

- Men hvis jeg ikke var blevet taget ud af skolen og havde fået lov til at lave teater, havde jeg aldrig startet min Instagram-profil. Og så var jeg heller ikke blevet signet på Copenhagen Records. Så havde vi to aldrig mødt hinanden eller siddet her og snakket om, at jeg laver musik. Så de valg, jeg har truffet, har været de helt rigtige.