Du bliver blæst helt bagover: 3 musikoplevelser, du kan forsvinde fuldstændig ind i

Vi guider både til magiske og opløftende musikdokumentarer og et album, der blæser dig fuldstændig bagover.

Radiovært Pelle Peter Jencel anbefaler både et album og to musikdokumentarer til din januar. (© Anne Vestergaard Olsen/DR)

Trænger du til at give dine ører en pause fra nyheder om coronapandemi og nye restriktioner?

Så sluk for din nyhedsstrøm et øjeblik og kast i stedet et blik på, hvad du kan fornøje dig med af guf til dine øregange.

For selvom januar kan være både våd og grå, hvis man ser ud ad sit vindue, så bliver den fuld af både farver og fængende musik, hvis du dykker ned i musikkens verden.

Det gælder både, hvis du vil forsøde din corona-lockdown med geniale musikdokumentarer eller et 20 år gammelt album, der stadig er en "kæmpe lydoplevelse".

Så find dine høretelefoner frem, og læs med, når radiovært og musikekspert Pelle Peter Jencel guider dig til tre altopslugende lydoplevelser.

Dokumentar: 'Anvil! The Story of Anvil'

'Anvil! The Story of Anvil' er blandt meget andet blevet kaldt "En hymne til menneskets ånd". (Foto: AF Archive © Mary Evans Picture Library 2020. Credit: Mary Evans/AF Archive/The Works Uk Distribution)

Har du heller aldrig hørt om 1980'er-bandet Anvil? Fair nok, men du bør alligevel unde dig selv at se musikdokumentaren om det mildest talt fejlslagne, canadiske heavy metal-band, mener Pelle Peter Jencel:

- Det er en dokumentar, som fortæller virkelig fint om at jagte den rockstjernedrøm, som jeg tror, alle mennesker har i sig. Vi følger to fyre, der i 1980'erne lavede et band, der hed Anvil, og som blandt andet var på turné med Metallica.

- Så forsvandt de pludselig, og mange år senere finder de ud af, at det er nu eller aldrig, hvis de vil gøre comeback og blive store igen. De bruger hele deres opsparing, satser alt og tager på turné i en autocamper. Det er historien om to gamle venner, der har en drøm om at blive rockstjerner igen. Det er ekstremt underholdende og meget magisk og opløftende på samme tid.

'Anvil! The Story of Anvil' kan ses på SF Anytime.

Album: The Avalanches - 'Since I Left You'

The Avalanches sendte 'Since I Left You' på gaden i 2001. (Foto: TOPFOTO)

Var det noget at give sig i kast med et album fra 2001, der udelukkende består af samples – altså lydbidder fra andre plader?

Selvom det måske lyder støvet, har du intet mindre end en kæmpe oplevelse i vente, hvis du gør det, mener Pelle Peter Jencel.

- Det er meget filmisk og en kæmpe lydoplevelse. Det er faktisk mit yndlingsalbum, for det er et univers, man kan forsvinde fuldstændig ind i. Når jeg hører det i dag – 20 år senere – bliver jeg stadig blæst helt bagover og opdager nye ting, hver gang jeg hører det, siger han og uddyber:

- Det er genreløst. Det er et mærkeligt og uendeligt og fantastisk album. Det er ligesom at se en film, hvor du aldrig helt kan regne slutningen ud. Også selvom du har set filmen 100 gange før.

Lyt til The Avalanches 'Electricity' fra albummet 'Since I Left You', mens du læser videre:

0:00

Dokumentar: 'Hip-Hop Evolution'

Holdet bag 'Hip-Hop Evolution' poserer med deres Emmy-pris for 'Arts Programming' ved Emmy-uddelingen i 2017. (Foto: JOHN ANGELILLO © UPI)

Den tredje og sidste anbefaling er også en musikdokumentar. Eller rettere: en hel dokumentarserie om hiphop.

- Rap-genren er den altdominerende genre i verden lige nu. Men jeg tror stadig, der er rigtig mange mennesker, der ikke rigtig forstår genren. Hvorfor er den så egocentreret? Hvorfor er den så brutal? Hvorfor larmer den så meget? Det her er en meget, meget underholdende, velfortalt historisk dokumentarserie om genren, der blev født i starten af 1980'erne, forklarer Pelle Peter Jencel.

Og den er også værd at kaste sig over, selvom man måske ikke er den store fan af genren, understreger radioværten:

- Den er fortalt på en måde, så man ikke kan undgå at blive fanget – også selvom man måske normalt synes, at rap er totalt intetsigende.

'Hip-Hop Evolution', sæson 1-4, kan ses på Netflix.

Facebook
Twitter