Efter 17 år er det slut med britisk X Factor: Her er stjernerne, der kom ud af popmaskinen

Programmet, der nu har haft sin foreløbigt sidste sæson på britisk tv, har gennem årene udklækket stjerner som One Direction og Little Mix.

Da succesen var på sit højeste, så op mod 14 millioner tv-seere med hver uge, når 'X Factor' rullede over skærmen i Storbritannien. Nu er det slut med programmet, der blandt andet var med til at skabe boybandet One Direction. (Foto: Dave Hogan © Getty Images)

I 17 år har 'X Factor' fået de britiske tv-seere til både at krumme tæer og få gåsehud, når nye, lovende talenter - og indimellem knap så habile sangentusiaster - stillede sig på det famøse kryds foran det glubske dommerpanel i jagten på en karriere som popstjerne.

Men nu er det slut.

Tv-kanalen ITV afslørede forleden for BBC, at de trækker stikket på den populære talentkonkurrence, der første gang blev vist på britisk tv i 2004.

Siden er det blevet til i alt 15 sæsoner af programmet samt en lang række spinoffs, herunder en særlig kendis-udgave af programmet, der rullede over skærmen sidste år.

Den celebre sæson skulle vise sig at blive programmets foreløbigt sidste, da 'X Factor' har holdt pause på britisk tv i år – en pause, der altså nu fortsætter på ubestemt tid.

Gennem årene har tusindvis af håbefulde og modige briter stillet op i konkurrencen, og der er rent faktisk kommet mere end én verdensstjerne ud af den tv-transmitterede popmaskine.

Vi har taget et nærmere kig på et par af de største stjerner, der alle tog deres første skridt på 'X Factor'-scenen.

One Direction

One Direction bestod oprindeligt af de fem medlemmer (fra venstre) Niall Horan, Louis Tomlinson, Zayn Malik, Liam Payne og Harry Styles. (Foto: FOX © Getty Images)

Man kan næsten ikke sige 'X Factor' uden at sige One Direction.

Selvom boybandet måtte tage til takke med en tredjeplads i finalen, da de i 2010 deltog i det britiske 'X Factor', skulle gruppen hurtigt vise sig at blive de sande vindere af konkurrencen.

Med debutsinglen 'What Makes You Beautiful' scorede kvintetten sig et sandt verdenshit, og på rekordtid blev One Direction et af tidens absolut største boybands.

Efter fem album, et hav af hitsingler og mere end 70 millioner solgte enheder på verdensplan valgte bandet dog i 2015 at trække stikket.

Siden har alle gruppens medlemmer forsøgt sig på egen hånd, og særligt Harry Styles og Zayn Malik, der forlod bandet få måneder inden det endelige brud, har haft stor succes med solokarrieren.

Men savner du One Direction, er der dog (muligvis) håb forude. I 2019 udtalte det tidligere medlem Louis Tomlinson nemlig, at en reunion i hans øjne er "uundgåelig", og at det blot er et spørgsmål om tid, før gruppen finder sammen igen.

Hør - eller genhør - gennembrudshittet 'What Makes You Beautiful' fra 2011 her:

0:00

Little Mix

Little Mix gik i 2019 fra kvartet til trio, da Jesy Nelson forlod bandet. De resterende medlemmer, Perrie Edwards (til venstre), Jade Thirlwall (midten) og Leigh-Anne Pinnock (til højre), laver dog stadig musik sammen. (Foto: John Marshall © Ritzau Scanpix)

Onde tunger vil mene, at en 'X Factor'-vinders karriere ofte ender, før den overhovedet kommer i gang. Dén fordom må man dog sige, at gruppen Little Mix har modbevist.

Siden gruppen sejrede i 'X Factor'-finalen i 2011, har den nemlig cementeret sig som én af Storbritanniens absolut største popgrupper.

Med hits som 'Shout Out to My Ex', 'Black Magic' og 'Woman Like Me' har gruppen samlet tilbragt over 100 uger på den britiske single-top ti, og tidligere i år blev Little Mix hædret som 'Årets gruppe' ved den prestigefyldte musikprisuddeling Brit Awards.

Little Mix blev i øvrigt - som det faktisk også var tilfældet med One Direction - sammensat af af 'X Factor's dommerpanel.

Oprindeligt havde de fem medlemmer uden held stillet op til auditions på egen hånd, men fik en ekstra chance, da 'X Factor'-dommer Kelly Rowland - ja, hende fra Destiny's Child - valgte at danne en ny gruppe med de vragede deltagere.

Mon ikke Little Mix sender Mrs. Rowland en kærlig tanke den dag i dag?

I 2015 strøg singlen 'Black Magic' til tops på den britiske hitliste. Hør nummeret her:

0:00

James Arthur

James Arthur vandt 'X Factor UK' i 2012. Her ses han i 2017. (Foto: Neil hall © Rtizau Scanpix)

Næsten 1,8 milliarder.

Så mange afspilninger har nummeret 'Say You Won't Let Go' høstet alene hos streaminggiganten Spotify.

Bag den populære tåreperser står sangeren James Arthur, der i 2012 sejrede i den niende sæson af det britiske 'X Factor'.

Efter sejren blev sangeren ikke blot en populær herre i Storbritannien, men også uden for landets grænser, hvor hans debutsingle 'Impossible' - som faktisk var et cover af one-hit-wonderen Shontelles sang af samme navn - ramte hitlisterne i lande som Australien, Tyskland og Sverige.

Siden er det blevet til alt tre album fra James Arthur, der lige nu barsler med sit fjerde af slagsen, der efter planen udkommer til oktober.

Hør 'Say You Won't Let Go' fra 2016 her:

0:00

Leona Lewis

Leona Lewis fik flere store hits, efter hun i 2006 vandt 'X Factor UK'. (Foto: JOSE MANUEL RIBEIRO © Ritzau Scanpix)

Havde du hjertesorger i 2008, er der gode chancer for, at du har grædt ud til kæmpehittet 'Bleeding Love' fremført af Leona Lewis.

Kæmpehittet kom to år efter, at den dengang 21-årige Lewis - i øvrigt som den første kvinde nogensinde - i 2006 havde snuppet 'X Factor'-trofæet.

I kølvandet på triumfen fik Leona Lewis en succesfuld karriere, der udover 'Bleeding Love' også bød på hjerteskærende pophits som 'Run', 'Better In Time' og 'Happy'.

Her 15 år efter 'X Factor'-sejren laver Leona Lewis fortsat musik, ligesom hun gennem årene har medvirket i flere musicals, herunder en opsætning af musicalklassikeren 'Cats' på Broadway i USA i 2016.

Derudover er 'X Factor'-vinderen ad flere omgange vendt tilbage til showet, hvor det hele startede, som gæstedommer.

Find kleenexen frem og græd ud til tonerne af 'Bleeding Love' fra 2008 her:

0:00

Olly Murs

Olly Murs, som ses på billedet her, tabte i 2009 guldet til Joe McElderry, der løb med førstepladsen foran snuden på Murs i finalen af 'X Factor UK'. (Foto: EDDIE KEOGH © Ritzau Scanpix)

Siger navnet Joe McElderry dig noget? Nok ikke.

Selvom det var McElderry, der i 2009 vandt 'X Factor', er det nemlig andenpladsen fra samme år, Olly Murs, der for alvor er løbet med rampelyset.

Popcharmøren har med hits som 'Dance with Me Tonight' og Flo Rida-samarbejdet 'Troublemaker' nydt stor popularitet i både ind- og udland, og kan i dag prale af hele seks album og celebre samarbejder med navne som Demi Lovato og Snoop Dogg.

I 2015 vendte Olly Murs tilbage til 'X Factor'-scenen; denne gang som vært for programmet. Værtstjansen på 'X Factor' holdt kun én sæson, men popcharmøren har siden fortsat arbejdet som tv-vært hos britiske ITV.

'Troublemaker' strøg i 2015 til tops på den britiske hitliste. Hør hittet her:

0:00
Facebook
Twitter