Efter hård kritik fra verdensstjerner: Nu ændrer stor musikpris sine regler

The Grammys forsøger at skabe gennemsigtighed med nye nomineringsregler.

Selvom 2020 var et stort, men Grammy-løst, år for The Weeknd, så blev 2021 også sparket heftigt i gang med hans optræden til Superbowl 7. februar. (Foto: Mike Ehrmann © Getty Images)

- Grammys forbliver korrupt. I skylder mig, mine fans og musikindustrien gennemsigtighed.

Superstjernen Abel Makkonen Tesfaye, bedre kendt som The Weeknd, lagde ikke skjul på sin vrede og overraskelse, da nomineringerne til den prestigefyldte amerikanske musikpris The Grammys i 2020 ikke indeholdt hans navn.

Det fik ham til at boykotte fremtidige Grammys ved at nægte sit pladeselskab at indstille ham fremover, udtalte han til The New York Times.

Efter den massive kritik fra The Weeknd og andre kunstnere, vil akademiet bag Grammy-uddelingen nu ændre på reglerne. Det skriver de i en pressemeddelelse.

Opryding i jurymedlemmer

Inden næste Grammy-uddeling, som finder sted 31. januar 2022, vil de blandt andet sørge for, at 90 procent af akademiets stemmeberettigede vil "have gennemgået en genkvalificering for at sikre, at de er aktivt engageret i musikskabelse," skriver de.

Med andre ord skal der ryddes op i, hvem der egenlig hører hjemme som akamedimedlem.

Recording Academy siger desuden, at de i visse kategorier ikke længere kun giver 15 til 30 medlemmer lov til at stemme, men i stedet giver ordet til samtlige 11.000 medlemmer.

Det gælder blandt andet i de fire store kategorier: Årets udgivelse, Årets Album, Årets sang og Bedste nye artist.

Ændringer som skal hjælpe til med at "fastholde the Grammy Award som en fejring af fortræffelighed inden for musik", skriver de selv.

Og som altså skal forsøge at opbløde den massive kritik, akademiet har været under.

The Weeknd var ikke nomineret i en eneste kategori under Grammy Awards-showet i år, selvom han har haft stor succes med sit album 'After Hours'. (© DR / Grafik: Oliver Seppo)

Ingen "popularitetskonkurrence"

Vreden fra den canadiske superstjerne kom i forlængelse af et 2020, hvor hans album 'After Hours' ellers skabte et karrierehøjdepunkt for musikeren.

Ikke mindst fordi hittet 'Blinding Lights' formåede at ligge i top ti på Billboards singlehitliste i et helt år. Som det første nogensinde.

Men albummet, der vandt en American Music Award for bedste soul/r'n'b-album, var altså ikke godt nok til at blive nomineret til en Grammy, mente nomineringsudvalget.

Den beslutning krævede mere "gennemsigtighed", mente altså sangeren tilbage i november 2020, der særligt angreb Recording Academy for deres brug af anonyme eksperter i udvælgelsen af nominerede.

Hvor The Weeknd altså ikke engang var nomineret, kunne Beyoncé skrive historie, da hun med aftenens fire priser i alt har inkasseret 28 af de gyldne Grammys igennem sin karriere, og dermed er den kvinde, der har vundet flest af de prestigefyldte priser nogensinde. (Foto: CBS © Scanpix)

En kritik der også mødte opbakning fra blandt andre musikkollegerne Halsey og Zayn Malik, der tilsluttede sig kravet om mere gennemsigtighed.

Det kom desuden i kølvandet på anklager fra akademiets tidligere chef, Deborah Dugan, der efter sin afskedigelse i starten af 2020 kunne fortælle, hvordan der var flere tilfælde af komitémedlemmer med personlig interesse i nomineringerne.

Som eksempelvis hvordan en kunstner, der var i puljen af nominerede til Årets sang, også fik lov til at være en del af den komité, der skulle beslutte, hvem der vandt prisen, ifølge The New York Times.

I pressemeddelelsen fremgik det desuden, at der fremover vil være yderligere to kategorier, når der skal uddeles den gyldne gramofonstatuette.

Det drejer sig om 'Bedste globale musikoptræden' og 'Bedste latin urban musikalbum'.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk