Efter massiv kritik: Hvideruslands 'nedladende' Grand Prix-sang diskvalificeret fra Eurovision

Hvideruslands bud på en Eurovision-vinder blev erklæret for politisk. Hvis ikke landet ændrer sangen, bliver det udelukket fra konkurrencen.

Frontmanden i bandet Galasy Zmesta, Dmitry Butakov, har tidligere kritiseret protesterne mod præsidenten Aleksandr Lukasjenko, som han i et interview med det hviderussiske medie TUT har kaldt "pinlige". (Foto: BTRC / Eurovision.tv)

Politisk propaganda og en hån mod folket.

Sådan har beskyldningerne mod årets bidrag fra Hviderusland til dette års Eurovision Song Contest lydt, siden sangen blev offentliggjort i tirsdags.

Og nu har EBU (European Broadcasting Union, der arrangerer Eurovision) så valgt helt at diskvalificere den hviderussiske sang fra årets konkurrence.

På EBU's Twitter-profil lyder det torsdag eftermiddag, at man har bedt hviderussisk tv om enten at ændre i sangen eller finde en helt ny, der er i overensstemmelse med de gældende regler - ellers risikerer landet som helhed at blive diskvalificeret.

Den omdiskuterede sang, 'Ya Nauchu Tebya (I'll Teach You)', der fremføres af gruppen Galasy ZMesta, har ikke alene vakt vrede på de sociale medier, hvor kritikere gennem hashtagget #DisqualifyBelarus og en række underskriftindsamlinger har opfordret EBU til at diskvalificere Hviderusland fra årets musikfest.

Sangen har også udløst massiv vrede internt i Hviderusland.

Det fortæller DR's Rusland-korrespondent, Matilde Kimer.

- Mange hviderussere ser den her sang som en tilsvining af protestbevægelsen mod landets præsident Aleksandr Lukasjenko og en nedgørelse af alt det, de har kæmpet for de sidste mange måneder, siger hun.

EBU forklarer, at man har vurderet sangens budskab til at være for politisk - og det er da også netop nummerets russisksprogede tekst, der har sat sindene i kog både i Hviderusland og i udlandet.

"Jeg vil lære dig at danse til lyden af min pibe. Jeg vil lære dig at bide på krogen. Jeg vil lære dig at makke ret," lyder det blandt andet i sangens omkvæd.

- Overordnet er sangens budskab: "Hold din kæft og mak ret." I omkvædet synger de om, hvordan de vil lære folk, hvordan de skal opføre sig, og så skal de nok blive glade. Det kan man enten vælge at se som et løfte eller en trussel, men implicit er budskabet: "Hold din kæft, så skal det hele nok blive godt igen," siger Matilde Kimer og understreger, at den nu diskvalificerede sang i hendes øjne har et tydeligt politisk budskab:

- Det er svært at se som andet end en kommentar til de millioner af hviderussere, der drømmer om og kæmper for et andet Hviderusland, end det styret ønsker.

Bandet Galasy ZMesta, der står bag det nu diskvalificerede hviderussiske Eurovision-bidrag, har tidligere lavet sange, hvor de sætter spørgsmålstegn ved ligestilling mellem mænd og kvinder og betegner Europa som et sted, hvor drenge går i kjoler. (Foto: pressefoto © BTRC)

Vil stoppe Hviderusland fra at sprede 'propaganda'

Allerede inden Hviderusland havde offentliggjort sin nu diskvalificerede Grand Prix-sang, havde kritikere fra organisationen The Belarusian Culture Solidarity Foundation opfordret EBU til at diskvalificere landet, ligesom oppositionslederen Svetlana Tikhanovskaja også gik ind i sagen.

- BTRC (hviderussisk stats-tv) viser kun regimets propaganda. Jeg støtter helhjertet initiativet til at udelukke BTRC fra Eurovision Song Contest og EBU, udtalte Svetlana Tikhanovskaja for nylig til finske YLE.

Ifølge Matilde Kimer ønsker mange hviderussere ikke, at tv-kanalen - hvis øverste chef står på EU's sanktionsliste mod Hviderusland - med Aleksandr Lukasjenko i ryggen skal have lov til at gå på Eurovision-scenen og male et glansbillede af et fredeligt Hviderusland.

- En af oppositionens ledere forklarede mig i går, at han ikke mener, Lukasjenko skal have lov at sprede sin "Joseph Goebbels-agtige" propaganda og komme med budskabet, at alt er fryd og gammen, mens unge hviderussere, journalister, bedstemødre og kulturpersonligheder sidder varetægtsfængslet i styrets fængsler. For ham er deltagelsen i Eurovision som at danse på hviderussernes sorg.

Diskvalificering vil være 'stort prestigetab'

Det er ikke første gang, at et lands bud på en Eurovision-vinder er blevet diskvalificeret grundet politisk indhold.

I 2009 blev Georgien bedt om at sende en ny sang, fordi EBU mente, deres oprindelige bidrag, sangen 'We Don't Wanna Put In' - en slet skjult kritik af Ruslands præsident Vladimir Putin - var for politisk. I sidste ende valgte Georgien at trække sig fra konkurrencen.

Omvendt slap Ukraine i 2016 gennem nåleøjet med sangen '1944', der handlede om deporteringen af en kvart million Krim-tatarer under Josef Stalins styre. Trods protester fra kritikere, der mente, at sangen var for politisk, fik Ukraine og sangerinden Jamala lov til at deltage og endte i sidste ende med at vinde konkurrencen.

- Selvom det er imod konkurrencens regler, har der været masser af politiske sange med i konkurrencen før. Vi europæere har en tendens til at se gennem fingrene med den slags, hvis vi føler, det er i den gode sags tjeneste, siger Matilde Kimer.

Ukrainske Jamala vandt i 2016 Eurovision med sangen '1944', der ellers var blevet kritiseret for at være for politisk. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Hviderusland har for nuværende stadig mulighed for at stille op i årets Eurovision, hvis man finder en ny sang eller omskriver teksten til gruppen Galasy ZMestas bidrag.

Gør man ikke det, risikerer landet at blive diskvalificeret fra årets konkurrence - og det vil ifølge Matilde Kimer være en stor streg i regningen for det hviderussiske styre og præsident Aleksandr Lukasjenko.

- I mange østlande handler Eurovision om mere end bare musik. Grand Prix'et ses som en paneuropæisk fest, og hvis man er med til den, så er man en del af Europa og med i det "fine" selskab.

- Derfor har Eurovision en stor symbolsk betydning i et land som Hviderusland, og derfor er man naturligvis ikke interesseret i at blive smidt ud af det her fællesskab. Det ville være et stort prestigetab for styret at blive udelukket fra en fælles europæisk fest som Eurovision, forklarer hun.

66-årige Aleksandr Lukasjenko har været præsident i Hviderusland siden 1994. Sidste år vandt han for sjette gang det hviderussiske præsidentvalg, men siden er der fra flere sider blevet sået tvivl om valgresultatets gyldighed. (Foto: VASILY FEDOSENKO © Ritzau Scanpix)

Lukasjenko har blandet sig i Eurovision før

Hvor vi i Danmark har tradition for at finde vores Eurovision-bidrag gennem Dansk Melodi Grand Prix, hvor seerne er med til at vælge den danske repræsentant, er det hviderussiske Grand Prix-bidrag i år blevet udvalgt internt hos hviderussisk tv.

Og den udvælgelse har også været en betændt affære.

Efter sidste års Eurovision Song Contest blev aflyst grundet coronapandemien, har mange lande i år valgt igen at sende de artister, som skulle have repræsenteret dem ved sidste års konkurrence.

Det tilbud fik vinderne af sidste års hviderussiske Grand Prix, gruppen VAL, dog ikke. Ifølge gruppen selv fravalgte den statsstøttede tv-kanal BTRC gruppen, fordi de offentligt havde støttet protesterne mod Aleksandr Lukasjenko.

Den beskyldning benægtede tv-kanalen dog.

- VAL kommer ikke til Eurovision 2021, og det er ikke, fordi noget er i stykker hos BTRC eller på grund af censur, men fordi VAL ingen samvittighed har, lød det i en pressemeddelelse, hvor tv-kanalen blandt andet også hånede gruppen for deres dårlige odds hos bookmakerne forud for sidste års konkurrence.

Og det er langt fra første gang, at politik og popmusik bliver blandet sammen i Hviderusland. Siden landet gjorde sin debut i konkurrencen i 2004, har Aleksandr Lukasjenko flere gange blandet sig i udvælgelsen af de hviderussiske repræsentanter.

Efter år med dårlige resultater kritiserede præsidenten i 2009 offentligt holdet bag den hviderussiske Eurovision-deltagelse, og i 2012 blev vinderen af det hviderussiske Grand Prix diskvalificeret, efter præsidenten havde beordret en undersøgelse af konkurrencens resultat, som han mente var svindel.

Og da Hviderusland i Eurovision-finalen i 2013 ikke modtog ét eneste point fra Rusland, beskyldte Lukasjenko resultatet for at været forfalsket.

I 2012 fik sangeren Alyona Lanskaya frataget sin sejr i det hviderussiske Grand Prix, efter en undersøgelse igangsat af præsident Aleksandr Lukasjenko konkluderede, der var blevet fusket med afstemningsresultatet. Hun fik dog chancen for at repræsentere Hviderusland i Eurovision året efter, hvor hun med sangen 'Solayoh' sikrede sig en 16. plads i finalen. (Foto: Scanpix Sweden © Ritzau Scanpix)

Eurovision Song Contest afholdes i år i Rotterdam i Holland og finder sted den 18., 20. og 22. maj.

Det er gruppen Fyr & Flamme, der med nummeret 'Øve os på hinanden' skal repræsentere Danmark i årets konkurrence.