Efter massiv kritik: Nu bryder superstjerne sin politiske tavshed

Popsangerinden Taylor Swift har meldt ud, at hun støtter Demokraterne ved det kommende midtvejsvalg i USA.

Taylor Swift har brudt sin politiske tavshed og offentligt bekendtgjort, at hun støtter Demokraterne. (Foto: © Kevork Djansezian, 2016 Getty Images)

Popsangerinden Taylor Swift kom natten til mandag med en overraskende udmelding.

Den amerikanske sangerinde har tidligere været tavs, når det kom til hendes politiske holdninger, men nu har Swift officielt meldt ud, at hun støtter Demokraterne ved det kommende midtvejsvalg.

- Tidligere har jeg været tilbageholdende med offentligt at lufte mine politiske holdninger, men på grund af flere begivenheder i mit liv og i verden de sidste to år, føler jeg meget anderledes omkring det nu, skriver Taylor Swift i et opslag på sin Instagram-profil.

USA’s præsident Donald Trump blev i aftes dansk tid spurgt af en journalist, hvad han mener om meldingen fra Swift, og dertil svarede han:

- Lad os bare sige, at jeg kan lide Taylors musik 25 procent mindre nu.

Lyt til kæmpehittet 'Blank Space' med Taylor Swift, mens du læser videre.

0:00

I Taylor Swifts opslag, der i skrivende stund har fået flere end 1.7 million likes, kritiserer hun den republikanske kandidat til Senatet i staten Tennessee, Marsha Blackburn, hvor Taylor Swift er stemmeberettiget.

- Jeg kan ikke stemme på nogen, som ikke er villig til at kæmpe for retfærdighed for ALLE amerikanere, uanset deres hudfarve, køn eller hvem de elsker, skriver popsangerinden.

Swift kritiserer Marsha Blackburn for blandt andet at have stemt imod ligeløn for kvinder og for at være imod ægteskab mellem homoseksuelle.

Sangerinden tilføjer, at Blackburns politik 'forfærder og skræmmer' hende, og melder samtidigt sin støtte til de demokratiske kandidater Phil Bredesen og Jim Cooper ved midtvejsvalget den 6. november.

Pop-ekspert: Taylor har fået nok

Det er ikke nyt, at amerikanske kendisser offentlig deler deres politiske ståsted, og at Taylor Swift er demokrat, er måske heller ikke specielt overraskende, mener radiovært og pop-ekspert Sandie Westh.

Men at sangerinden endelig bryder sin mangeårige politiske tavshed er bemærkelsesværdigt - det er nemlig noget, sangerinden tidligere har fået hug for.

- Jeg tror, det handler om, at det først er nu, at Taylor Swift har følt sig klar til at melde sit standpunkt ud. Der er jo ret beset ikke nogen, der skal bestemme, hvornår og hvordan du skal gå ud og blande dig i den politiske situation og melde din egen politiske holdning ud, siger Sandie Westh og fortsætter;

- Men jeg tror, Taylor Swift er nået til et punkt, hvor nok er nok og hun ikke længere kan stå og se til. Hun har ikke kunnet holde sin kæft længere, siger Sandie Westh.

I 2017 blev Taylor Swift offer for skarp kritik, fordi hun ikke - ligesom mange af sine kolleger i underholdningsbranchen - offentligt havde taget afstand fra præsident Donald Trump, ligesom Swift også er blevet kritiseret for ikke at være en 'ægte' feminist.

Countrystjerner kom i stormvejr efter Bush-kommentar

Der kan være flere grunde til, at Taylor Swift indtil nu har holdt lav profil med sin politiske overbevisning - en af dem, kan være hendes baggrund i countrymusikken.

For mens Taylor Swift i dag står bag nogle af tidens største pophits, har hun dybe musikalske rødder i det amerikanske countrymiljø, hvor hun startede som countrysangerinde.

Og netop countrymiljøet er kendt for at være overvejende republikansk territorium.

- Traditionelt set er countryscenen kædet tæt sammen med det republikanske parti og deres værdier. De hænger uløseligt sammen, så som countryartist skal du groft sagt helst være republikaner eller holde din kæft, forklarer Sandie Westh.

Det lærte den texanske countrygruppe Dixie Chicks på den hårde måde, da trioen i 2003 - ni dage før Irak-krigen begyndte - under en koncert i London proklamerede, at de 'skammede sig over', at den daværende amerikanske præsident, George W. Bush, var fra Texas.

Kommentaren sendte gruppen ud i et sandt stormvejr, og i mange år var Dixie Chicks noget nær persona non grata i countrykredse.

Gruppens medlemmer fik sågar en lang række dødstrusler.

Gruppen Dixie Chick fik massiv kritik efter deres kommentar om George W. Bush. Her ses radioværten K. C. Daniels, der i sit radiostudie havde hængt en plakat op af gruppen, som han i vrede kastede dartpile efter. (Foto: © Mario Villafuerte, 2003 Getty Images)

- Helvede brød løs, og mange begyndte at fordømme Dixie Chicks. De var i gang med en arenaturné, hvor de endte med at spille for tomme arenaer og de mistede en stor del af deres fanbase - netop fordi de kritiserede en republikansk præsident, siger Sandie Westh.

Hun tilføjer, at sagen med Dixie Chicks uden tvivl har været én af grundene til, at Taylor Swift ikke har sagt noget om sit politiske ståsted før nu.

I kølvandet på det politiske stormvejr, fik Dixie Chicks faktisk et stort hit med nummeret 'Not Ready To Make Nice', som du kan høre her.

0:00

Ekspert: Udmelding får ikke konsekvenser

sociale medier er Taylor Swifts udmelding blevet modtaget med både ros og ris, men selvom politik er noget, der for alvor kan dele vandene, tror Sandie Westh dog ikke, at Taylor Swifts politiske udmelding får lige så fatale konsekvenser for sangerindes karriere.

- Jeg tror ikke, det kommer til at få store konsekvenser for Taylor Swift. Det kan godt være, at hun mister nogle fans i USA, men Taylor Swift er så stor en verdensstjerne, at det ikke betyder noget i det store billede.

- Taylor Swift har bevæget sig fra countrymusikken og over i poppens verden, og er ikke længere en countryartist. Det havde været noget helt andet, hvis hun stadig primært havde en country-fanbase, slutter Sandie Westh.

Taylor Swift udgav sit seneste album 'Reputation' sidste år.