Efter seks års pause gør Adele klar til det helt store comeback

Den britiske verdensstjerne udgiver ny single den 15. oktober og har et album på vej.

(Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

"Hello, it's me!"

Du ved sikkert allerede, hvilken verdenskendt sanger vi henviser til.

Faktisk vil vi vove den påstand, at du har boet under en sten det seneste årti, hvis du ikke er klar over, at der selvfølgelig er tale om den britiske sanger – og verdensomspændende popsensation – Adele.

Efter seks års musikalsk stilhed er der nu endelig nyt på vej fra den 33-årige brite. Tirsdag løftede hun sløret for sin spritnye single 'Easy on Me', der rammer streamingtjenester verden over fredag den 15. oktober.

Og forventningerne til britens nye musik er store. Blandt andet hos Anders Reuter, der er ph.d. i musikvidenskab fra Københavns Universitet. Der er nemlig ingen andre som Adele i musikkens verden anno 2021, mener han:

- Hun passer virkelig ikke ind i, hvad der ellers sker musikalsk – og hvad er sket de seneste 10-20 år. Hun er helt utroligt old school i forhold til alt andet, der sker med for eksempel EDM og trap, lyder det fra musikforskeren, der kalder Adele for en "anakronisme" i popmusikkens verden.

Lyt til Adeles seneste megahit 'Hello', mens du læser videre:

0:00

Hvor de fleste musikere koncentrerer sig om succesfulde singler og om at komme på de rigtige playlister på streamingtjenesterne, fokuserer Adele nemlig på sine album og sin tidløse musik, forklarer forskeren:

- Hun er soul og laver motown-inspirerede ballader med stort B. Der er et stort orkester på hendes musik, og det hele er spillet med rigtige instrumenter og ikke på en computer. Hun er en sanger, der virkelig kan synge, og det handler om hendes historie, hendes personlighed og hendes følelser.

- Hun er en analog humlebi i en digital verden, der ikke burde kunne flyve. Men det gør hun alligevel.

Adeles vægttab siden sit seneste album i 2015 er blevet kommenteret flittigt på sociale medier den seneste tid. Her ses hun, da hun var vært for 'Saturday Night Live' i oktober 2020: - Jeg ved godt, jeg ser virkelig anderledes ud, siden I sidst så mig, sagde hun i den forbindelse og jokede videre: - Men på grund af coronarestriktioner og rejseforbud var jeg nødt til at rejse let og kun tage halvdelen af mig med. Det her er den halvdel, jeg valgte. (Foto: Will Heath © NBC/NBCU Photo Bank via Getty Images)

Deler klip fra ny sang efter mystisk kampagne

Nu lægger den analoge humlebi så an til endnu en flyvetur ud på alverdens hitlister.

Den 5. oktober delte hun nemlig et 22 sekunder langt klip på tværs af sine platforme, hvor hun afslørede udgivelsesdagen samt en bid af sin nye single. Hun har desuden afsløret til britisk Vogue, at hun har samarbejdet med hitskabere som Greg Kurstin, Max Martin, Inflo og Ludwig Göransson på sit kommende album.

Dermed har Adele bekræftet de rødglødende spekulationer i kølvandet på, at der i sidste uge pludselig begyndte at dukke mystiske plakater op med en simpel blå baggrund og tallet '30' i blandt andet New York, London og Paris.

Det fik straks fans til at spekulere i, at der nok var et nyt Adele-album på vej.

Adeles tre første album har nemlig båret titlerne '19', '21' og '25' – der alle er henvisninger til den alder, Adele havde, da hun skrev dem. På den måde ville '30' lægge sig i fin forlængelse af hendes hidtidige album-kronologi.

Det er endnu ikke bekræftet, at det kommende album kommer til at hedde '30', men der er meget, der kunne tyde på det.

Efter de mystiske plakater begyndte at dukke op flere steder på kloden, skiftede Adele nemlig først baggrund på sine profiler på sociale medier til den samme blå farve på plakaterne. Og siden kom så klippet fra 'Easy on Me'.

Her ses et klip fra videoen til 'Easy on Me', der udkommer den 15. oktober. Adele har tilsyneladende bibeholdt sin velkendte og knivskarpe eyeliner. (Foto: RUBA © Copyright © 2021 BACKGRID UK)

- Når efterspørgslen på en artist er så stor, som den er på hende, så kan man tease og sætte ild til internettet på den måde, hun har gjort. Pladeselskabsfolkene ved godt, hvad de laver med sådan en reklamekampagne, lyder det fra Anders Reuter.

I klippet ser man sangeren proppe et gammeldags kassettebånd i anlægget på sin bil, hvorefter man hører en 13 sekunder lang, instrumental intro til den nye sang.

Videoen er holdt i de samme sepia-toner som førstesinglen 'Hello' fra hendes seneste album '25'. Den video er i øvrigt blevet set svimlende 2,9 milliarder (ja, milliarder) gange på YouTube, siden den blev udgivet for seks år siden.

Introduktionen til 'Easy on Me' afslører desuden, at den britiske sanger har bibeholdt sin knivskarpe, sorte eyeliner og sine lange negle. Og den melankolske tone, hun har haft så stor succes med siden debuten i 2008, ser også ud til fortsat at dominere hendes musik.

Til britisk Vogue fortæller hun, at hun på nye album blandt andet vil forsøge at give sin nu niårige søn Angelo svar på, hvorfor hun tidligere i år valgte at forlade sin ægtemand og barnets far, Simon Konecki:

- Jeg følte, at jeg gennem det her album gerne ville forklare ham, når han er i tyverne eller trediverne, hvorfor jeg af egen drift valgte at afmontere hele hans liv for at forfølge min egen lykke.

- Det (skilsmissen) gjorde ham virkelig ked af det indimellem. Og det er et sår, jeg ikke ved, om jeg nogensinde kommer til at kunne hele.

'Lyder som klassisk Adele'

Det første klip fra 'Easy on Me' afslører da også Adele, der kører væk i en bil med en trailer med møbler på, alt imens ark med sangnoder blæser væk i vinden. BBC mener, at den første bid af sangen allerede "lyder som klassisk Adele".

Ifølge Anders Reuter ville det også være "mærkeligt", hvis Adele brød med den succesfulde formel, der for længst har gjort hende til én af verdens bedst sælgende musikere.

- Hendes musik kunne lige så godt være lavet for ti eller 20 år siden. Det er meget én til én hende i teksterne. Det er hende, man får. Der er ikke noget, der bliver pakket ind eller gjort smart, siger han og uddyber:

- Musikken er så tæt knyttet til hendes personlighed, så det ville virke kunstigt, hvis hun pludselig droppede det og gjorde noget helt andet.

Adele har da også holdt fast i formlen med album, der på den ene eller anden måde handler om hende selv, siden debuten i 2008.

Adele har ikke udgivet musik i seks år. Det bliver der ændret på den 15. oktober. Her ses hun til Grammy-uddelingen i februar 2016 – i kølvandet på sin seneste albumudgivelse. (Foto: Danny Moloshok © Scanpix)

Bruger sig selv i musikken

Det første album – '19' fra 2008 – indeholder blandt andet sangen 'Hometown Glory', der handler om hendes kærlighed til hjembyen London.

Debuten kom i stand, efter hun havde givet en demo med tre sange til en ven, der havde lagt det på musikplatformen MySpace. Det førte til et opkald fra pladeselskabet XL Recordings, der altså mundede ud i debutalbummet.

Opfølgeren – '21' – handler om et brud med en kæreste og kom i 2011.

Her var det særligt Adeles emotionelle optræden med singlen 'Someone like You', der for alvor fik den unge brite på alles læber. Sangen blev et verdensomspændende nummer ét-hit, ligesom singlerne 'Rolling in the Deep' og 'Set Fire to the Rain' også nød stor international succes.

De tre første singler fra '21' gik alle nummer ét i USA, og i både 2011 og 2012 var hun artisten med det bedst sælgende album i verden med '21'. Det menes at have solgt i omegnen af 30 millioner eksemplarer siden sin udgivelse.

Herudover har Adele blandt andet haft to album ('19' og '21') og to singler ('Someone like You' og 'Rolling in the Deep') i top fem på henholdsvis den britiske album- og singlehitliste på samme tid som den første artist siden The Beatles i 1964.

Siden blev hendes tredje – og hidtil seneste – album, '25', også verdens mest solgte, da det udkom i 2015. Hvor '21' blev beskrevet som en slå op-plade, blev '25' beskrevet som en forsoningsplade.

'25' blev i øvrigt det hurtigst sælgende album nogensinde i sin debutuge i både Storbritannien og USA efter sin udgivelse.

Hun har vundet flere priser for sin musik, end det er muligt at nævne i én artikel. Én af de mest markante er dog Oscar-statuetten, hun modtog for at have skrevet sangen 'Skyfall' til James Bond-filmen af samme navn. (Foto: Mike Blake © Scanpix)

'Hun gør sin ting uden at skele til andre'

- Hun skriver sin musik med nogle af de største sangskrivere og producere, som også laver musik med mere moderne, elektroniske kunsterne. Men hun gør sin ting uden at skele til andre, forklarer Anders Reuter.

- Der er ingen, der kan gøre hende rangen stridig som den her klassiske old school popdronning. Man føler, hun er meget sig selv i alt, hvad hun gør. Jeg tror stadig, vi vil høre hendes musik om 20 år.

Nu gælder det imidlertid den kommende single, der bliver det første nye stykke musik, vi har hørt fra "den analoge humlebi" siden 2015.

Klippet til 'Easy on Me' er i skrivende stund set over ni millioner gange på YouTube, mens det har henholdsvis 15 og 16 millioner visninger på Instagram og Twitter.

Og der er god grund til at glæde sig, slutter Anders Reuter:

- Hun passer faktisk endnu dårligere ind i 2021, end hun gjorde i 2015. Og måske netop derfor vil hendes klassiske analoge soulmusik blive taget varmt imod af rigtig mange mennesker, siger han og slutter:

- Hun har været helt sin egen i over et årti – og med kæmpe succes. Der er intet, der tyder på, det vil ændre sig nu.

Facebook
Twitter