Efter voldsom kritik: Nu aflyser rapper kontroversiel koncert

Nicki Minaj har trukket sig fra en saudiarabisk musikfestival efter hård kritik.

Nicki Minaj skal alligevel ikke optræde i Saudi-Arabien i næste uge. (Foto: Paras Griffin/VMN18 © 2018 Paras Griffin/VMN18)

- Hun kommer til at ryste røv, og alle hendes sange er upassende og handler om sex og ryste røv. Og samtidig beder I mig om at bære abaya (kjole, der dækker hele kroppen). Hvad fanden?!

Sådan lød det i sidste uge fra en vred og frustreret saudiarabisk kvinde i en viral Twitter-video, efter det blev offentliggjort, at den amerikanske rapper Nicki Minaj skulle spille på en musikfestival i Saudi-Arabien.

Videoen er senere blevet fjernet, men kvinden var langt fra den eneste, der rettede skarp kritik af den populære rappers optræden på festivalen Jedah World Fest.

Kritiske røster mente nemlig ikke, at rapperen, der er kendt for sine outrerede kostumer og eksplicitte og seksuelle tekster, hørte hjemme på scenen i det dybt religiøse land.

Nej, Nicki Minaj synger ikke kun om sydamerikanske kryb, når hun rapper løs på hittet 'Anaconda' - hør det her:

0:00

Samtidig mente andre, at Nicki Minaj ikke burde optræde i et land som Saudi-Arabien, der er kendt for i den grad at halte bagud når det kommer til emner som menneskerettigheder og ligestilling.

Og det lader til, at den omdiskuterede rapper har lyttet, for tirsdag aften dansk tid annoncerede Nicki Minaj, at hun har valgt at aflyse sin optræden i Saudi-Arabien.

- Efter omhyggelig refleksion har jeg besluttet ikke længere at gå videre med min planlagte koncert på Jeddah World Fest, siger rapperen ifølge The Washington Post i en udtalelse til nyhedsberauet AP.

- Selvom der er intet, jeg hellere vil, end at bringe mit show til fans i Saudi-Arabien, mener jeg, efter jeg har læst op på problematikkerne, at det er vigtigt for mig at gøre min støtte til kvinders rettigheder, LGBTQ-samfundet og ytringsfriheden klar, siger den kvindelige rapper.

Nicki Minaj har alle dage været kendt for sine vilde og til tider småprovokerende sceneoptrædener. Her ses hun på scenen i 2014. (Foto: Theo Wargo © 2014 Getty Images)

Roser Minaj og opfordrer boybandstjerne til at følge trop

Organisationen Human Rights Foundation, der i sidste uge i et åbent brev opfordrede rapperen til at genoverveje sin optræden i landet, roser Nicki Minaj for hendes beslutning.

- Vi er taknemmelige for Nicki Minaj og hendes inspirerende og tankevækkende beslutning om at afvise det saudiarabiske regimes åbentlyse forsøg på at bruge hende til et pr-stunt, siger Thor Halvorssen, formand for menneskerettighedsorganisationen til AP ifølge The Washington Post.

Trods aflysningen fra Nicki Minaj forventes det, at festivalen Jedah World Fest fortsat løber af stablen som planlagt den 18. juli. På festivalplakaten - der efter Minajs aflysning i skrivende stund blot tæller tre kunstnere - er også det tidligere medlem af boybandet One Direction, Liam Payne, og dj'en Steve Aoki.

- Festivalen den 18. juli i Saudi-Arabien har stadig Liam Payne på programmet. Vi håber, at han følger Nicki Minajs vej, siger Thor Halvorssen og retter samtidig kritik af andre musikere, som tidligere har valgt at optræde i landet.

- Minajs moralske holdning adskiller sig fra kendte musikere som Jennifer Lopez og Mariah Carey, som tidligere har valgt at fylde deres lommer med millioner af dollars og støtte op om diktatoriske regeringer i stedet for de undertrykte befolkningsgrupper og fængslede menneskerettighedsaktivister.

Efter planen skal det tidligere One Direction-medlem Liam Payne fortsat optræde på Jedah World Fest, der finder sted den 18. juli i Saudi-Arabien. (Foto: Christopher Polk © 2015 Getty Images)

Helle Malmvig, der er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier, har tidligere over for dr.dk beskrevet Saudi-Arabien som 'et af de mest kvindeundertrykkende lande i verden'.

- Amnesty International har belyst, hvordan kvinderne ikke bare har svært ved at komme ud af hjemmet, men at der også foregår vold mod kvinder, og at flere egentlig er spærret inde.

- Så det handler ikke om, hvorvidt de saudiarabiske kvinder må ryste røv. Det handler om, at de ikke har ret til at være selvstændige individer på linje med mænd, lød det i sidste uge fra Malmvig til dr.dk med tanke på den virale Twitter-video, der startede hele balladen - og altså nu lader til at have båret frugt.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter