Eksperimenterende poplegende er død: 'Han var en kompromisløs ener'

Scott Walker, der var blandt de mest grænsesøgende musikere, er død. Han blev 76 år.

Scott Walker begyndte i popgenren, men bevægede sig mere over i det mørke musikunivers. (© Photoshot/Retna/Scanpix)

Sanger og sangskriver Scott Walker er død i en alder af 76.

Det oplyser hans pladeselskab, 4AD, på sin hjemmeside. Scott Walker var især kendt som en del af gruppen The Walker Brothers.

Selvom den amerikansk-britiske musiker begyndte sin karriere i The Walker Brothers, som vi i dag vil kalde et boyband, så gik han solo og bevægede sin karriere ind i et mørkere musikunivers. Det har han gjort så kompromisløst, at han blandt andet af The Guardian bliver kaldt en af de mest innovative og udholdende sangskrivere i det 20. århundrede.

Det har blandt andet inspireret bands som Radiohead, hvor Thom Yorke i forbindelse med dødsfaldet har kaldt Scott Walker for en stor inspirationskilde.

0:00

Skubbede en ellers røvkedelig musikbranche

For P6-værten Anders Bøtter er det en af de helt store, der nu er væk.

- Jeg kan sige det uden at blinke. Jeg kender ingen musikere, som var så kompromisløse som Scott Walker.

- Det blev tungt og meget teatralsk, højtflyvende og meget eksperimenterende, som de færreste musikere kan og gør. Han har sat et musikalsk aftryk, hvor musikere gennem tiden er blevet inspireret til at skubbe sig med sangstruktur, produktion og lyd i det hele taget. Han er en inspirationskilde i en branche, som ellers bliver mere og mere røvkedelig og strømlinet, siger Anders Bøtter.

Et af de største hits fra Scott Walker er nok The Walker Brothers’ nummer ’The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore’ fra 1966. Men for Anders Bøtter er det albummet ’Scott 3’, der står som noget af det største.

- Her rammer han en tone, som er udslagsgivende for resten af hans karriere. Det er så langt fra de letspiselige kalorier.

- For mig var Scott Walker nummer 1 på listen over mennesker, jeg gerne ville interviewe eller se live. Og personligt er det en kæmpe sorgens dag, fordi jeg aldrig nåede det, siger Anders Bøtter.

0:00